Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

WDP a înregistrat o creștere de 12% a rezultatelor financiare pentru T3 2024

Dezvoltatorul Warehouse & Distribution De Pauw (WDP) și-a anunțat rezultatele financiare pentru al treilea trimestru (T3) din 2024, cu veniturile EPRA de 242,7 milioane de euro, marcând o creștere de 12% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Câștigurile EPRA pe acțiune au urcat cu 8% pe bază de fond, ajungând la 1,09 euro, ceea ce reprezintă o creștere de 3% față de anul precedent. Această performanță a fost susținută de proiectele pre-închiriate și de achizițiile realizate, de creșterea organică a chiriilor (+2,8%) și de un cost competitiv al datoriilor de 1,8% în primele nouă luni ale acestui an. De asemenea, rezultatul a inclus o creștere de 8% a numărului mediu de acțiuni, ca urmare a consolidării capitalului în perioada 2023-2024.

La 30 septembrie 2024, rata de ocupare a portofoliului WDP s-a menținut la un nivel ridicat, de 97,8%, fiind stabilă față de trimestrul anterior. Într-un mediu de creștere a chiriilor pe piață, compania a reușit să revizuiască 300.000 m² de contracte pentru suprafață închiriabilă brută (GLA), obținând o creștere medie a chiriilor de 15%. Mai mult, potențialul de profitabilitate pe portofoliul existent se ridică la aproximativ 12%.

Portofoliul WDP a înregistrat o reevaluare pozitivă suplimentară de +107,1 milioane de euro (+1,5%) de la începutul acestui an, cu o creștere de +46 milioane de euro în T3. Această reevaluare este în principal datorată câștigurilor de capital latente din proiecte și achiziții recente, pe fondul unei stabilități în portofoliul existent. Randamentul net inițial EPRA este de 5,4%, față de 5,3% la finalul lui 2023, iar randamentul net de profitabilitate este de 6,2%, pe baza închirierii complete la prețul de piață.

WDP beneficiază de o forță financiară solidă care îi oferă flexibilitate în abordarea noilor oportunități de investiții. Raportul îndatorare/valoare se ridică la 36,6%, iar datoria netă/EBITDA ajustat este de 6,9x. Totodată, compania dispune de o poziție de lichiditate de 1,8 miliarde de euro în linii de credit neutilizate.

În primele nouă luni din 2024, WDP a realizat un volum puternic de investiții de +600 milioane de euro, dintre care aproximativ 100 milioane de euro în T3, cu un randament mediu de 7%. Aceste investiții au fost distribuite în toate operațiunile companiei, inclusiv în dezvoltări, achiziții, rezerva de terenuri și proiecte energetice, excluzând achizițiile de terenuri și investițiile în energie. Aproximativ 75% din acestea au fost direcționate către Europa de Vest.

Perspectiva pieței pentru compania generează oportunități în portofoliul existent și în rezervele de terenuri, cu factori solizi de cereri pe termen lung, care se combină cu o ofertă limitată și creșterea chiriilor pe piață. Pe termen scurt, WDP anticipează o ușoară scădere a cererii, dar cu un impact limitat. Totodată, poziția financiară solidă a WDP îi permite să valorifice oportunitățile de investiții în această fază favorabilă a ciclului economic.

Pentru acest an, WDP confirmă un câștig EPRA pe acțiune estimat de 1,47 euro, reprezentând o creștere de 5% față de 1,40 euro în 2023. Ținta de EPS EPRA în cadrul planului de creștere rămâne intactă. Aceste previziuni se bazează pe cunoștințele și situația actuală, dar sunt supuse riscurilor asociate unui climat macroeconomic și geopolitic volatil.

WDP deține un portofoliu în valoare de 1,48 miliarde de euro, distribuit pe aproximativ 1,94 milioane m² de spațiu închiriabil, repartizat în 77 de locații strategice din România.

La finalul lui iulie, WDP a semnat un pachet de finanțare de 250 de milioane de euro cu Banca Europeană de Investiții (BEI). Această finanțare va fi folosită exclusiv proiectelor de energie regenerabilă, inclusiv instalarea panourilor solare, bateriilor și infrastructurii de încărcare. Împrumutul pe termen poate fi accesat în tranșe până la finalul lui 2027 pentru implementarea proiectelor în Europa de Vest și România.

WDP a semnat un pachet de finanțare de circa 300 de milioane de euro cu IFC, membru al Grupului Băncii Mondiale. Această finanțare reprezintă un împrumut verde pe o perioadă de până la opt ani, destinat exclusiv proiectelor de construcție logistică din țară. Marja de dobândă a împrumutului este legată de strategia de sustenabilitate a Grupului, axându-se pe sustenabilitatea suplimentară a portofoliului de proprietăți și pe extinderea capacității de energie solară instalată în România.

„Rezultatele noastre arată că strategia #BLEND2027, axată pe crearea de valoare prin mai mulți factori, este eficientă. Investițiile remarcabile din 2024 demonstrează clar că o creștere puternică, cu accent pe obiectivul nostru pe termen lung pentru EPS, rămâne realizabilă. Tendințele structurale pe termen lung rămân neschimbate și favorabile, iar lipsa ofertelor și creșterea chiriilor continuă să ofere noi oportunități atât în portofoliul nostru existent, cât și în rezerva de terenuri. Pe termen scurt, cererea pentru noi proiecte rămâne scăzută din cauza incertitudinilor macroeconomice ciclice. Cu toate acestea, poziția noastră financiară solidă ne permite să valorificăm oportunitățile din piața de investiții în această fază a ciclului. Acest lucru este demonstrat de achizițiile recente, cum ar fi cele din Franța, care ne întăresc încrederea în dezvoltarea acestei regiuni într-o platformă complet integrată în cadrul portofoliului nostru din Europa de Vest.”,

a precizat Joost Uwents – CEO WDP.

Articole similare

Ad