Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Wise Pavaje: Piata romaneasca nu a ajuns inca la maturitate!

Cu un total de circa 13 milioane m2/an, piata sistemelor de pavaj din Romania nu a ajuns inca la maturitate, prezentand in continuare potential de crestere, insa cifrele pe ultimii ani arata ca ritmul de dezvoltare este destul de mic, marturiseste Marian Stanciucu, directorul companiei valcene Wise Pavaje. Pentru anul in curs, acesta crede ca cererea va fi mai slaba in prima jumatate, urmand ca piata sa se echilibreze in partea a doua, atunci cand productia va fi mai mare in acord cu dezvoltarea de proiecte rezidentiale si industriale. Compania a inregistrat in 2016 o cifra de afaceri de circa 4 milioane de euro, aproape dublu fata de 2015.
 

2016 a fost un an atipic pentru producatorii de pavaj din Romania. Asta pentru ca primele sase luni au inregistrat o crestere mai mare decat estimarea initiala, in timp ce in semestrul doi raportul cerere/oferta a fost mai scazut, ceea ce in mod normal nu se intampla. „La final ne-am cam atins targetul, insa am avut un an neobisnuit. Crestere mult prea mare in prima parte, scadere mult prea mare in partea a doua, insa per total piata a fost intr-o usoara crestere“, explica Marian Stanciucu. Cu circa 0,8 m2 de pavaj/cap de locuitor, Romania inca reprezinta o piata in dezvoltare comparativ cu consumul mediu european, de circa 2 m2/cap de locuitor. „Privind lucrurile in acest fel, industria are o mare perspectiva, avem o piata in dezvoltare, au mai aparut producatori, au mai disparut unii foarte mici. Cu toate acestea, cresterea nu a fost foarte vizibila“, puncteaza Stanciucu, care crede ca 2017 va fi un an „normal“, mai slab in prima jumatate, in timp ce pentru semestrul al doilea se va inregistra o revenire a cererii de produs finit.
Anul trecut, Wise Pavaje a inregistrat o cifra de afaceri de circa 4 milioane de euro, in crestere de la 2,6 milioane de euro in 2015, an in care au fost realizate investitii in linia de productie pentru cea de-a doua fabrica pe care compania o detine in aceeasi locatie din Ramnicu Valcea. Compania face parte dintr-un holding de firme construit in jurul Wise, firma de transport international care activeaza pe piata din 1994. Trei ani mai tarziu, cei doi actionari, Marian Stanciucu si Liviu Patru, au decis sa investeasca in productia de materiale de constructii si au achizitionat o linie de fabricare a tiglelor si a accesoriilor, pentru ca mai tarziu sa fie infiintata si o statie de sortare pentru materia prima pentru fabrica, alaturi de Siba Beton Design, o alta firma, care asigura montajul pavajelor produse in fabrica Wise. Fabrica a fost dotata cu o linie de productie achizitionata la mana a doua din Cehia, fiind revanduta dupa cativa ani si inlocuita cu o unitate noua, comandata din Germania. In 2015 a aparut oportunitatea achizitionarii celei de-a doua linii, unde au fost investiti circa 800.000 de euro.
„Pana acum doi ani, noi am avut ca activitate productia de pavaje, si de tigla. La aceasta din urma am renuntat, pe de-o parte pentru ca nu am facut investitii si productia …

Articole similare

Ad