Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Unificarea bazelor de date este o prioritate

Noul ministru al Comunicatiilor in guvernul condus de Mihai Tudose este Lucian Sova. Desi nu are expertiza tehnica in domeniu, deputatul PSD este hotarat sa contribuie la bunul mers al institutiei pe care a preluat-o prin capacitatile sale organizatorice si experienta detinuta in aparatul administrativ. Una dintre prioritatile sale este unificarea bazelor de date la nivel national. Din noua pozitie de membru al Guvernului, Lucian Sova va tine aproape in continuare de industria transporturilor si, in masura in care se va putea, isi va aduce sprijinul. Intr-un interviu acordat chiar in prima saptamana dupa instituirea in functie, ministrul Comunicatiilor ne-a povestit despre obiectivele pe care le are pentru perioada urmatoare.
 

Tranzit: Comunicatiile sunt un domeniu nou pentru dumneavoastra. Cum vedeti preluarea functiei de ministru al Comunicatiilor?
Lucian Sova:
Este un lucru bun ca sunt din afara sistemului, pentru ca nu sunt prizonierul niciunei viziuni. Voi fi echilibrat si un interlocutor credibil. Doresc sa imi pun capacitatile organizatorice in slujba acestei institutii si, chiar daca nu am pregatire de specialitate, vin cu avantajul exerientei lucrului in administratie. In plus, mi-am propus sa aduc o atmosfera de calm, echilibru si predictibilitate.

Care sunt prioritatile pe care le aveti in calitate de ministru al Comunicatiilor?
Vreau sa ma asigur ca sunt indeplinite obiectivele programului de guvernare si in acest sens fiecare directie din minister trebuie sa raporteze in cel mai scurt timp daca este in grafic sau daca sunt intarzieri pe palierele de lucru. In functie de asta vom stabili ce trebuie facut pe viitor. La fel de important este proiectul privind unificarea bazelor de date din Romania, foarte ambitios si dificil in acelasi timp. Mi-am propus, de asemenea, sa finalizez proiectul de informatizare a instantelor de judecata. Toate instantele sunt sufocate de prea multe documente, iar circuitul acestora din urma este anevoios. Nu in ultimul rand, trebuie sa dezvoltam sistemului de plata a taxelor catre stat cu cardul bancar. In acest fel s-ar mai degreva ghiseele. Este important insa sa creasca increderea in acest sistem de plata.
Nu trebuie neglijate institutiile aflate in subordinea/coordonarea ministerului, si aici situatia Postei Romane, a Radioului si a Institutului de cercetare este foarte importanta. La nivelul ministerului functioneaza si unitatea de implementare a Programului Operational Competitivitate, unde avem prezumtii de reusite, pentru ca s-au facut pasi consistenti. PO Competitivitate sustine investitii menite sa raspunda nevoilor si provocarilor legate de nivelul redus al competitivitatii economice, in special in ceea ce priveste componentele de cercetare, dezvoltare si inovare si tehnologia informatiilor si a comunicatiilor. Organismul de implementare are sectiuni de proiect unde au fost deja contractate sume. Deocamdata nu este autorizata autoritatea de management, care este la Ministerul Dezvoltarii Regionale, dar la nivelul Ministerului Comunicatiilor s-au facut cat mai multi pasi cu putinta pentru ca, odata ce vom primi „unda verde“ de la Comisia Europeana, sa putem contracta rapid proiecte.
Un alt proiect important, chiar daca mai putin promovat, este Ro-Net. Acesta prevede acoperirea zonelor sarace sau cu populatie cu densitate redusa din tara cu mijloace de comunicare electronica. Mai exact, este necesara extinderea retelei cu fibra optica acolo unde acest lucru nu este atractiv din punct de vedere comercial pentru furnizorii privati. Proiectul va fi derulat de stat, cu finantare europeana in valoare de 150 de milioane de euro. Ro-Net vine din exercitiul financiar trecut, a fost fazat, dar din pacate exista niste blocaje pe care mi-am propus sa le depasim.
Proiectul Ro-Net este implementat de Telekom Romania, companie in care statul mai are 45% din pachetul de actiuni ca urmare a detinerii Romtelecom. Din pacate, proiectul este blocat de mult si consecintele ar putea sa nu fie prea bune, pentru ca s-ar putea contabiliza niste penalitati.

Articole similare