Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Noutati legate de evidenta timpului de lucru si modalitatea de plata

OUG 53/2017 a adus Codului muncii – Legea 53/2002 – cateva modificari referitoare la munca nedeclarata, obligativitatea pastrarii la locul de munca a unei copii a contractului individual de munca, evidenta orelor de munca, modalitatea de plata si sanctionarea contraventionala pentru nerespectarea prevederilor legii. In acest context, si pentru a intelege in ce mod se armonizeaza noile prevederi cu cele din Regulamentul 561/2006, ne-am adresat Ministerului Muncii si Justitiei Sociale, ai carui reprezentanti au punctat principalele aspecte de care trebuie sa tina cont de acum firmele de transport.
 

Conform art. 15 din Codul muncii, munca nedeclarata reprezinta primirea la munca a unei persoane fara incheierea contractului individual de munca in forma scrisa, in ziua anterioara inceperii activitatii, sau fara transmiterea raportului de munca in registrul general de evidenta a salariatilor cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii, primirea la munca a unui salariat in perioada in care el are contractul individual de munca suspendat (nerespectarea celor trei prevederi se sanctioneaza, conform art. 260 alin. 1, cu 20.000 de lei pentru fiecare persoana identificata), sau primirea la munca a unui salariat in afara programului de lucru stabilit in cadrul contractelor individuale de munca part-time (10.000 de lei amenda pentru fiecare persoana identificata).
Conform art. 16 alin (4), angajatorul este obligat sa pastreze la locul de munca o copie a contractului individual de munca pentru salariatii care presteaza activitate in acel loc, aspect care are in vedere faptul ca o copie trebuie pastrata acolo unde isi desfasoara activitatea lucratorul mobil.

Articole similare