Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Agricultura, magnet pentru investitorii straini

Cu o piata de 15-18 miliarde de euro anual, agricultura a inceput sa intre pe o panta ascendenta, dupa ce in 2012 recoltele urcasera cu 60% datorita conditiilor meteorologice prielnice. Si, chiar daca recent ministrul Agriculturii anunta cea mai mare productie de grau din ultimii opt ani si o productie record la orz si orzoaica datorita vremii favorabile si subventiilor acordate „cu mult inainte de termen“, fermierii raman inca nemultumiti de cuantumul acestora si de faptul ca autoritatile „traiesc in minciuna“, Romania amagindu-se cu o productie mult mai mica decat a celorlalte state europene si cu un pret al graului mai mic in raport cu al acestora.
 

Totusi, terenurile fertile si ieftine, subventiile venite de la UE si apropierea de Marea Neagra inca fac din agricultura autohtona un magnet pentru investitorii straini aflati in cautare de randamente peste cele oferite de fondurile de investitii sau de plasamentele considerate ca fiind traditionale.

Exporturile de produse agroalimentare au crescut de patru ori intre 2007 si 2012, de la unu la patru miliarde de euro (din care doua miliarde din animale vii, produse animale si vegetale). „Daca ne uitam la exporturi, nici nu a existat criza in agricultura. Chiar si intre 2008 si 2009 Romania a inregistrat o crestere de 10%“, a punctat in cadrul conferintei intitulata „Agricultura, la startul marelui boom?“, Sorin Pislaru, redactor-sef ZF. Cu toate acestea, Romania se afla in prezent pe locul al cincilea in Europa la suprafata cultivata cu cereale si la suprafata cultivata cu grau, pe locul al 10-lea in ceea ce priveste efectivele de bovine si al 19-lea la exporturile de carne de bovine. „Daca Franta obtine o recolta de 7.000 kg la hectar, iar Germania, 6.000 kg/ha, Romania, cu o recolta medie de 2.700 kg la hectar si o productie ce valoreaza doar 800 de euro/ha, abia se situeaza la nivelul anilor '60-'70 din Europa de Vest“, a mai spus Pislaru.
De aceea, chiar daca trecem printr-unul din cei mai buni ani agricoli din ultimele decenii, trebuie sa avem in vedere ca si celelalte tari de la Marea Neagra cu care concuram pe piata regionala a cerealelor au obtinut productii mai mari decat anul trecut. „De exemplu, in Rusia si Ucraina productia de grau a crescut cu 40%“, a explicat Gabriel Razi, redactor Agribusiness ZF. Pe de alta parte, la Marea Neagra Romania este pe locul secund, dupa Ucraina, la recolta de porumb. „Toepfer, unul din cei mai mari traderi internationali, a indicat o productie de 10 milioane de tone de porumb in Romania, cu 85% mai mult decat anul trecut“, a explicat Gabriel Razi.

Tinerii care vor sa se instaleze in mediul rural ar putea primi 70.000 de euro
Prezenta la conferinta, Raluca Daminescu, director de metodologie, monitorizare si raportare la APIA, a subliniat ca anul acesta, din cele 6,2 miliarde de euro, bani europeni alocati pentru plati directe, s-au achitat circa 4,8 miliarde de euro. De asemenea, din Fondul European de Dezvoltare Rurala pentru platile din axa 2, …

Articole similare