Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Solutii personalizatepentru cresterea eficientei

DAF este in proces de extindere a gamei Euro 6 de mai bine de trei ani, adaugand permanent solutii personalizate menite sa creasca eficienta transportului pe fiecare segment de activitate. Astfel, dupa succesul repurtat cu CF/XF Silent, producatorul olandez a extins conceptul si la LF, acum disponibil si cu un motor imbunatatit Paccar PX-5, de 4,5 l, care inregistreaza un consum cu 5% mai mic decat versiunea anterioara, si cu o aerodinamica mai buna, gratie unor noi deflectoare de aer.
 

Versiunile LF si CF au fost intarite, astfel ca pot incarca acum mai mult, in conditiile unor performante de consum foarte bune. Iar pe gama XF, DAF a pregatit un model Low-Deck cu sa de cuplare la 91 cm, care permite transportul unei incarcaturi de 3 m in interiorul unei semiremorci fara a depasi inaltimea totala de 4 m. Toate aceste modele au fost disponibile pentru test drive luna trecuta pe drumurile din statiunea Sitges, din apropierea orasului Barcelona, aratand interesul DAF tot mai crescut de a deveni specialist pe gama de rigide.

DAF continua sa dezvolte inovatii care sa imbunatateasca si mai mult profitabilitatea pe kilometru, principiu valabil nu numai in cazul produselor vandute in serii mari, ci si al celor mai de nisa, cum ar fi CF/XF cu inaltime de cuplare de numai 91 cm sau LF Editia 2016 si versiunile CF cu trei axe, echipate cu motorul nou Paccar PX-7.
Cel mai spectaculos model disponibl la test a fost, bineinteles, XF cu saua de cuplare la 91 cm, care permite transportul unor volume de peste 100 m3. DAF a atins inaltimea de cuplare de 91 cm instaland o sa de cuplare de numai 14 cm grosime, cu 2,2 cm mai ingusta decat la versiunile actuale de low deck-uri (162 mm). De asemenea, anvelopele dezvoltate impreuna cu Goodyear au o inaltime cu 5 cm mai mica decat cele folosite in prezent: 375/45R22.5 fata de 355/ 50R22.5 pe axa fata, in timp ce pe axa spate sunt folosite anvelope 315/ 45R22.5. Astfel, partea din fata a tractorului este usor mai coborata, ceea ce creeaza mai mult spatiu intre cadrul sasiu si partea din fata a semiremorcii, acest lucru oferind o manevrabilitate sporita, utila mai ales atunci cand vehiculul se pozitioneaza la incarcare sau iese dintr-un feribot.
In plus, inginerii DAF au modificat intreaga geometrie a axei spate, astfel incat directia si manevrabilitatea tractoarelor DAF low deck sa fie mult mai bune decat la modelul precedent.
Avantajul versiunilor joase este de necontestat, transportatorii care au nevoie de 3 m inaltime la interiorul semiremorcii facand fata cu greu controalelor din mai multe tari europene unde inaltimea maxima admisa e de 4 m. Iar depasirea cu 3-4 cm, in cazul vehiculelor echipate cu acoperis liftabil, este scump amendata. Autotractoarele cu sa de cuplare de 91 cm sau 9.050-9.060 mm, in cazul altor producatori de autovehicule, necesita insa semiremorci nou-dezvoltate, care sa permita o inaltime de cuplare mai coborata, iar inaltimea totala sa nu depaseasca, astfel, 4 m, in conditiile mentinerii celor 3 m la interior.
Pe langa pretul mai ridicat, inerent oricarui produs inovator, trebuie tinut cont de faptul ca anvelopele super single au o rezistenta de rulare mai mare cu 7% fata de cele obisnuite – mai ales ca DAF foloseste KMAX, recomandate pentru teren greu, nu FMAX, mai netede, pentru autostrada – si determina, implicit, un consum de combustibil mai ridicat comparativ cu autotractoarele cu roti normale. Cu toate acestea, raportul de transmisie catre puntea spate (2,38) este mult mai mic la noul tractor XF cu sa la 91 cm fata de 2,61, 2,64 sau chiar 2,73, cat poate fi la un autotractor obisnuit, ceea ce mai reduce din impactul rezistentei de rulare. In medie, diferenta de consum intre noul model si cel precedent este, astfel, de circa 3%, in functie, bineinteles, si de greutatea transportata si relief. In plus, XF dispune acum si de deflectoare de aer noi pentru acoperis si in spatele cabinei pentru cresterea aerodinamicitatii, astfel ca impactul anvelopelor este si mai mic de 1,5% in consum.
Un inconvenient il reprezinta garda la sol foarte mica, orice denivelare – trecere la nivel cu calea ferata sau groapa din sosea – punand in pericol integritatea barei de protectie din fata, al carei cost de inlocuire nu este deloc de neglijat. De altfel, si la test drive-ul din Sitges am avut portiuni de drum pe care am rulat si cu 20 km/h pentru a nu sparge spoilerul la trecerile peste benzile de incetinire din statiune. Pentru mai multa siguranta, soferul are posibilitatea de a incetini si a ridica pernele de aer pentru a creste garda la sol in astfel de situatii, revenind la inaltimea de croaziera atunci cand se intra, de exemplu, pe autostrada.
Modelele CF si XF cu sa de cuplare joasa au ampatament de 3,8 m si axa fata disponibila si cu suspensie pneumatica, si cu suspensie pe arcuri parabolice.

DAF propune variantele Silent pentru distributia urbana
In timp ce alti producatori de camioane au inceput productia de serie de modele pe gaz pentru distributia urbana, datorita silentiozitatii si economiei de combustibil, DAF propune variantele Silent, care merg mai ales pe principiul limitarii cuplului si schimbarii treptelor de viteza la turatii de maximum 1.400 rpm, mai ieftine cu circa 25.000 de euro la achizitie fata de modelele CNG. In plus, rularea la turatii mai mici aduce si o scadere a consumului de combustibil. Modelele pe gaz consuma putin, insa se confrunta cu probleme de disponibilitate a combustibilului, retelele de alimentare cu gaz fiind dense doar in tari precum Italia, Spania si Franta.
Astfel, dupa succesul repurtat cu modelele silentioase CF si XF, DAF a lansat si LF Silent, de 7,5 t, echipat cu motorul PX-5 cu o putere maxima de 152 si 184 CP, in combinatie cu o cutie de viteze AS Tronic cu sase trepte. Modul silentios poate fi activat prin apasarea unui buton de pe bord, moment in care softul motorului comuta intr-un program care limiteaza cuplul si turatia motorului, iar schimbarea treptelor de viteza se face la turatii mai mici, astfel incat nivelul de zgomot emis sa fie de maximum 72 dB(A).
Noua versiune este destinata in special distributiei urbane si regionale in zone in care sunt restrictii de zgomot pe timpul serii si al noptii. La modelele CF si XF, si incapsularea cutiei de viteze contribuie la reducerea zgomotului. Modelele silentioase sunt disponibile cu configuratii diferite: LF 4×2 autosasiu, CF si XF atat ca tractoare, cat si ca rigide.

LF extins, pentru distributie de volum
La gama LF, ampatamentele au fost extinse pana la 6,9 m pentru lungimi de incarcare de pana la 9 m, ceea ce creste volumele de incarcare. Ampatamentele mai lungi permit montarea unor rezervoare de pana la 1.240 l (maximum in aceasta categorie de vehicule), ceea ce poate constitui un mare avantaj in prezent, cand preturile la combustibil difera atat de mult de la o tara la alta.
Optional, LF este echipat cu stopuri pe LED, cu durata de folosinta mai indelungata si consum mai redus de energie. O noutate o reprezinta schimbarea instrumentarului de bord, care ofera informatii despre tahograf, programul de condus, reviziile planificate, integrand si Driver Performance Assistant si informatii de la suprastructura.
Si, ca raspuns la reglementarile tot mai stringente privind siguranta, FL 2016 Edition este echipat cu sisteme de franare de urgenta (AEBS), FCW (avertizare in cazul iminentei unei coliziuni frontale), ACC (Adaptive Cruise Control) – care franeaza vehiculul astfel incat sa pastreze o distanta de siguranta fata de masinile care circula inaintea acestuia – si LDWS (asistenta la parasirea benzii de mers).
Motorul de 6,7 l (Paccar PX-7), care dezvolta intre 223 si 314 CP, este disponibil acum cu o transmisie automatizata AS Tronic cu 12 trepte de viteza, care, comparativ cu cea actuala de numai sase trepte, permite o capacitate de transport de pana la 32 t. In plus, reduce consumul si nivelul de zgomot, gratie functionarii motorului la turatii mai scazute.
DAF a dezvoltat noi pachete aerodinamice pentru LF, deflectorul de aer de pe acoperis fiind adaptabil atat pentru suprastructurile standard, cat si pentru cele inaltate si, gratie noilor extensii din spatele cabinei, se potriveste perfect oricaror caroserii de 2,50-2,55 m.
Tot pentru cresterea eficientei LF se poate alimenta cu aer chiar din spatele cabinei, asigurand un flux optim al aerului in paralel cu echiparea cu diferite optionale precum deflectoare de aer ajustabile pe inaltime, sistemele de aer conditionat montate pe cabine sau caroserii cu cabine de dormit sub acoperis.
Pentru a face fata rigorilor transportului frigorific, LF poate fi pregatit pentru un generator Frigoblock racit pe aer (22,5 kW) in combinatie cu motorul PX-5 de 4,5 l. O noutate o reprezinta afisarea meniului instrumentarului de bord in limba soferului, pe care comuta indata ce este introdus cardul tahograf. De asemenea, pe bord pot aparea avertizari privind nesecurizarea corespunzatoare a picioarelor de calare in cazul unei pompe de beton sau nestrangerea corecta a bratului unei macarale. Tot gratie comunicarii dintre sasiu si suprastructura priza de putere si turatia motorului pot fi controlate atat din cabina, cat si de la caroserie.

CF cu trei axe pentru transport greu
DAF a lansat si mai multe modele de CF Euro 6 cu trei axe care combina o sarcina utila ridicata cu eficienta motorului de 6,7 l. Sarcina utila poate ajunge astfel la aproape 19 t, gratie combinatiei de axe spate de 7,5 t + 13 t. In total motorul PX-7 poate trage combinatii de greutati de pana la 32 t. Noile versiuni sunt ideale pentru distributia urbana si regionala de incarcaturi grele, precum produse alimentare, materiale de constructii sau animale vii.
Pentru aplicatii care necesita o manevrabiliate sporita, DAF propune modelul CF cu o axa spate viratoare, in combinatie cu cabina de dormit, de zi si Space Cab. Modelele CF cu motoare PX-7 de 283 si 314 CP sunt echipate standard cu o transmisie manuala cu noua trepte. Optional este disponibila AS Tronic cu 12 trepte. Iar pentru cei care au nevoie de transporturi mai grele de 32 t, DAF recomanda CF cu trei axe si motoare MX-11 de 11 l, respectiv MX-13 de 13 l.

Articole similare