Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Norma de poluare si greutatea dicteaza tariful vinietei

Intrucat 2017 a adus schimbari in ceea ce priveste cuantumul taxelor de drum practicate in mai multe tari, va prezentam pe scurt tarifele percepute vehiculelor comerciale de transport marfa si calatori pentru utilizarea infrastructurii rutiere in majoritatea statelor europene.

Incepand cu 1 ianuarie 2010, taxa de drum in Austria pentru vehiculele avand masa maxima autorizata peste 3,5 t a fost calculata in functie de norma de poluare Euro.
 

De la 1 ianuarie anul acesta, poluarea fonica va fi si ea luata in considerare, astfel ca pe langa tariful de utilizare a infrastructurii rutiere se aplica doua supra-taxe: pentru poluarea aerului si pentru zgomot. Tarifele sunt pe kilometru si nu includ TVA de 20%. Tarifele de noapte sunt valabile intre orele 22:00 si 05:00.
Pe anumite categorii de drum (autostrazile A9 Gleinalm sau tunelul Bosruck, A10 tunelul Tauern, A11 tunelul Karawanken, drumul expres S1 tunelul Ariberg sau autostrada A11 Brenner) se aplica tarife speciale. Un pret cu 25% mai mare decat standard se aplica pentru A12 Lower Inn Valley.
In Bosnia si Herzegovina se taxeaza o sectiune din autostrada A1, in zona orasului Sarajevo. Plata taxei de drum se poate face in moneda nationala, in euro sau cu cardul. La trecerea prin portile de acces pe zona cu taxa se emite un card magnetic, iar la iesire se plateste suma aferenta distantei parcurse. In paralel, este implementat si un sistem automat electronic, ACC Tag, dispozitivul – montat pe parbriz – fiind similar celor folosite in restul Europei.
In Belarus se taxeaza drumul dintre orasele Brest, Minsk si punctul de trecere al frontierei catre Rusia, la Redk (in apropiere de orasul Orsha). Este vorba de M1/E30. Taxa de drum este data de categoria vehiculului, lungimea acestuia si durata sederii in Belarus. Din iulie 2013 s-a trecut la taxarea automata prin BelToll si in urmatorii ani se vor taxa si sectiunile de autostrada M4 si M5.
Pentru a circula prin Bulgaria este necesara obtinerea vinietei, nu doar pentru autostrazi, ci si pentru alte categorii de drumuri. Camioanele si vehiculele de transport calatori de peste opt locuri au de platit la trecerea frontierei o taxa cuprinsa intre 43 si 58 de euro, separat de taxa de drum.
Vinieta lunara e valabila pana in aceeasi zi a lunii urmatoare sau daca este emisa in ultima zi a lunii (de exemplu, pe 31), atunci este valabila pana in ultima zi a lunii urmatoare. Vinieta saptamanala este valida sapte zile, inclusiv ziua de achizitie.
Utilizarea autostrazilor din Croatia e taxata nu pe baza de vinieta, ci la trecerea prin porti de acces. Tarifele sunt calculate pe sectiuni de drum, in functie de categoria vehiculelor.
Vinieta in Republica Ceha este necesara pe unele autostrazi si sectiuni de drum expres. Validitatea vinietei poate fi de 10 zile, o luna sau un an. Cea mai populara varianta este vinieta pentru un an, cu posibilitatea de extindere la 14 luni (de exemplu, de la 1 decembrie 2015 la 31 ianuarie 2017).
In Danemarca, in 2017 au crescut tarifele …

Articole similare