Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Sindicatele europene isi unesc fortele pentru a stopa exploatarea soferilor filipinezi

Actiunea coordonata intre sindicatele de transport din Danemarca si Olanda a scos la iveala exploatarea soferilor filipinezi de camioane pe drumurile europene. Cu ajutorul uniunii sindicale, dupa cum arata Federatia Europeana a Lucratorilor din Transport prin campania „Fair Transport Europe“, politia a reusit sa ii recupereze, statutul formal de victime ale traficului de fiinte umane plasandu-i sub protectia autoritatilor olandeze.
 

Cu cateva zile in urma, Fagbladet 3F publicase o poveste socanta despre maltratarea soferilor filipinezi in Danemarca. Exploatand lacunele din normele UE, angajatorii iresponsabili aduceau soferi din Manila in Europa, pentru a lucra pentru salarii extrem de mici (1.060 USD/luna). Mai mult, acestia erau insultati in mod constant, abuzati si tratati in mod inuman. Pe durata curselor, erau adapostiti in conditii teribile si, in plus, nu puteau renunta la slujba deoarece contractele ii obligau sa plateasca penalitati foarte mari.
Prin interventia sindicatului olandez FNV, noua soferi filipinezi care lucrau pentru companii ce tin de Kurt Beier, au fost salvati de autoritatile olandeze, lucru posibil deoarece FNV si partenerii sai „investigau de ceva timp conditiile in care lucreaza soferii in aceasta companie“, a declarat Edwin Atema, ofiter de cercetare al FNV-VNB.
Chiar daca directorul companiei daneze de transport Kurt Beier, Karsten Beier, considera conditiile conducatorilor auto drept „rezonabile“, compania este acum acuzata de exploatare, soferii fiind intotdeauna fortati sa incalce regulile de conducere si odihna. In plus, acestia nu beneficiaza de asigurare medicala sau de asigurari sociale si sunt nevoiti sa traiasca in conditii mizere.

Articole similare

Ad