Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

1 din 5 mașini second-hand ajung să fie vândute în România cu origine falsă

În urma analizei realizate de Cebia, companie specializată în colectarea și raportarea datelor istorice ale mașinilor rulate, rezultă că o mașină second-hand din cinci importate în România au fost vândute cu origine falsă (19%). Prin urmare, vânzătorii nu au trecut în anunțuri țara reală de origine a vehiculului.

Prin această metodă mașinile sunt scoase la vânzare cu o medie de 6.250 de lei, deși un vehicul cu originea din Germania are o valoare diferită pe piața românească față de o mașină din sudul Europei sau din țările non-europene.

Aproximativ 396.000 de mașini second-hand au fost importate în România în 2021, iar aproape 75.000 dintre ele au fost vândute fără a se preciza proveniența lor reală. Astfel, cumpărătorii din țară au plătit mai mult pentru aceste mașini, însemnând un total de peste 467 de milioane de lei.

Cifrele provin dintr-o analiză Cebia, care oferă o verificare a istoricului mașinilor rulate din întreaga lume pe https://ro.cebia.com/. Totodată, Cebia a comparat originea acestora listate pe un eșantion de aproape 7.000 de mașini din listele curente cu datele de la producătorii de vehicule.

„Țara în care un vehicul a fost condus mult timp are un impact asupra stării sale tehnice. De exemplu, dacă un vehicul este condus pe drumurile din țările de coastă, uzura lui este mai mare decât în țările continentale, ceea ce bineînțeles că are un impact asupra prețului vehiculului.”,

a subliniat Martin Pajer, directorul Cebia.

Cel mai adesea, mașinile cu origine falsă sunt declarate ca fiind din Germania, iar în realitate vehiculele respective provin din sudul, sud-estul sau estul Europei. Țările non-europene nu fac excepție.

Prin introducerea VIN-ului mașinii pe https://ro.cebia.com/ puteți să obțineți gratuit o imagine de ansamblu a informațiilor disponibile despre mașină, cât și perioada acestora.

„Pentru multe mașini, originea lor reală este Canada, Africa de Nord, Orientul Mijlociu și America Centrală, de exemplu. Concret, pot aminti Belarus, Oman sau Nicaragua”,

a mărturisit Pajer.

Articole similare

Ad