Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Renault își reafirmă și în acest an sprijinul pentru pompierii români prin parteneriatul cu IGSU, oferind 100 de vehicule pentru probele de descarcerare locale și naționale (dintre care 40 vor fi oferite pentru Competiția care va avea loc în această perioadă), precum și resurse tehnice și suport logistic esențial.

Noile vehicule puse la dispoziție contribuie direct la realismul scenariilor de antrenament și oferă echipajelor oportunitatea de a se antrena în condiții similare intervențiilor reale.

“Pentru noi, la Renault, siguranța nu e doar despre mașini, e despre oameni. Dovadă stă Human First Program pe care l-am lansat și în România acum 3 ani și sub umbrela căruia desfășurăm parteneriatul pentru Competiția Națională de Descarcerare a IGSU. Oferim pompierilor acces la tehnologiile noastre de ultimă generație pentru ca, în momentele critice, să poată salva vieți mai repede și mai sigur. Este modul nostru de a contribui concret la construirea unei mobilități mai responsabile”, a declarat Cecilia Tudor, Managing Director Renault South Eastern Europe.

Pe lângă susținerea competiției, Renault contribuie în fiecare an la diverse formări și traininguri dedicate pompierilor români, pe tema intervențiilor rutiere asupra vehiculelor de ultimă generație din punct de vedere al motorizărilor și tehnologiei, având scopul de a acționa mai rapid în situații de urgență.

Anul trecut, la București a avut loc o conferință pe subiectul intervențiilor asupra vehiculelor electrice și hibride, cu participarea unor traineri și pompieri francezi. Anul acesta, în premieră, pompierii români și-au trimis reprezentanți la formările tehnice care au avut loc pe noile modele Renault aflate în Centrele de Formare Tehnică ale Grupului Renault din România.

Parteneriatul cu IGSU a evoluat de-a lungul anilor, de la punerea la dispoziție a mașinilor și a spațiului pentru formare pentru a exersa practic situații de descarcere și până la oferirea de informații tehnice concrete prin intermediul specialiștilor Renault care prezintă modelele noi ce se lansează în România.

La nivel global, Renault colaborează special cu pompierii, fiind singurul producător auto care a inclus echipele de salvare rutieră în procesul de inovare și singurul care are printre angajați un locotenent-colonel pompier în echipele de inginerie din Franța, ceea ce facilitează colaborarea constantă cu echipele de salvare rutieră.

Prin Human First Program, Renault a dezvoltat și alte tehnologii inovatoare la bordul modelelor sale:

Comisia Europeană a anunțat că șase proiecte de fabricare a celulelor de baterii pentru vehicule electrice (VE) vor primi granturi în valoare de 852 de milioane de euro din Fondul pentru inovare, provenite din venituri ale sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS). Aceste subvenții vin în continuarea primei cereri de propuneri de baterii lansate de fond în decembrie 2024 și sunt concepute pentru a accelera dezvoltarea și investițiile în sectorul producției de baterii din UE.

Prin intermediul acestor proiecte și în conformitate cu Planul european de acțiune industrială pentru sectorul automobilelor și cu acordurile privind o industrie curată, UE face progrese concrete în atingerea obiectivelor sale de decarbonizare, îmbunătățind în același timp competitivitatea industrială și creând locuri de muncă de înaltă calitate în întreaga Europă.

Potrivit Comisiei, proiectele sprijină inovația în producția de celule de baterii pentru vehicule electrice și aplicarea de tehnologii, procese și tehnici de producție inovatoare și durabile. 

Proiectele selectate reprezintă investiții strategice care vor sprijini tranziția Europei către o bază industrială curată, competitivă și rezilientă, reducând în același timp dependența de importuri și contribuind la dezvoltarea tehnologiilor curate și la poziția de lider industrial.

Cele șase proiecte selectate pentru a primi finanțare sunt:

Toate proiectele vor trebui să devină operaționale până în 2030. Proiectele vor primi sprijin, atât pentru cheltuieli de capital, cât și de funcționare, urmând a fi plătite după atingerea etapelor de referință ale proiectelor. O parte din plăți poate avea loc înainte ca proiectele să devină operaționale pentru a sprijini faza de investiții a proiectului. În primii 10 ani de funcționare, se estimează că acestea vor reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu aproximativ 91 de milioane de tone de CO2 echivalent. După finalizare, proiectele vor avea o capacitate totală de producție de celule de baterii pentru vehicule electrice de aproximativ 56 gigawați oră (GWh) pe an.

Candidații selectați sunt așteptați să semneze acordurile de finanțare cu Agenția Executivă pentru Climă, Infrastructură și Mediu (CINEA) în al treilea trimestru al lui 2025. 

În plus, față de cele șase proiecte selectate pentru finanțare, alte proiecte promițătoare pot fi, de asemenea, eligibile pentru asistență din partea BEI pentru dezvoltarea proiectelor. 

Cererea de propuneri din cadrul Fondului pentru Inovare privind bateriile a atras 14 propuneri din opt țări, dintre care 13 au îndeplinit criteriile de eligibilitate ale cererii. Cele șase proiecte câștigătoare au fost evaluate de experți independenți pe baza a șapte criterii de atribuire: gradul de inovare al proiectului; potențialul de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră (inclusiv amprenta de carbon a procesului de fabricație în sine); maturitatea operațională, financiară și tehnică; reproductibilitatea; contribuția la securitatea aprovizionării și rentabilitatea în UE.

Utilizând veniturile provenite din schema UE de comercializare a certificatelor de emisii, Fondul pentru inovare urmărește să stimuleze investițiile în tehnologii de ultimă generație, cu emisii reduse de dioxid de carbon și cu zero emisii nete, pentru a sprijini tranziția Europei către neutralitatea climatică.  Începând din 2021, Fondul pentru inovare a acordat un buget total de aproximativ 12 miliarde de euro pentru investiții, sprijinind astfel peste 200 de proiecte de inovare în Spațiul Economic European (SEE).