Deoarece termenii de 3pl si 4pl sunt mai uzitati, probabil se stie cam ce inseamna, dar de termeni precum 5pl, 6pl si 7pl nu prea s-a auzit si nici macar nu stim ce anume reprezinta in esenta. Unii dintre ei sunt exprimati doar la nivel teoretic, existand inca discutii care sa lamureasca definirea corecta a acestora.
1PL
Reprezinta o entitate care are nevoie sa-si duca dintr-un punct A intr-un punct B produsele, marfurile etc. 1pl poate fi atat cel care are nevoia de a duce, cat si cel care are nevoia de a aduce bunurile respective. 1pl poate fi un producator, un distribuitor, o entitate guvernamentala, o persoana fizica, orice entitate care are nevoie sa mute ceva dintr-un punct de origine intr-unul de destinatie.
2PL
Reprezinta transportatorul care va deservi nevoile 1pl-ului, cel care detine mijloacele de transport. 2pl poate fi o companie aeriana care detine sau inchiriaza aeronave, o companie navala care detine sau inchiriaza vehicule fluviale si maritime, o companie de transport feroviar sau o companie de transport auto care detine o flota proprie sau inchiriaza autovehicule destinate transportului.
3PL
Reprezinta o companie care ofera servicii logistice catre alte companii care au nevoie de acestea (terti). Serviciile pot fi complete (depozitare, transport, cross-docking, managementul inventarului, activitati cu valoare adaugata, BOM -„bill-of-material“ etc.), combinatii de aceste servicii sau doar un tip de serviciu. 3pl pot fi companiile de transport, de curierat, de depozitare, o companie care distribuie produsele proprii, dar pentru rotunjirea veniturilor ofera si servicii logistice catre terti. Un 3pl uneori se suprapune cu un 2pl.
4PL
Reprezinta un integrator independent care insumeaza resurse, capacitate si tehnologii ce ajuta sa proiecteze si sa dezvolte solutii supply chain pentru clientii sai. Spre deosebire de 3pl, o astfel de companie este focusata pe servicii adaugate, analiza proceselor de bussines, re-engineering, reducere de costuri si implementare de tehnologii. Un 4pl va aduce o importanta optimizare a proceselor si activitatilor unui 3pl, care are nevoie in permanenta de schimbari operationale in functie de noii clienti sau noile bussinesuri ale actualilor clienti. Un 4pl este de obicei o companie de consultanta, un auditor, posibil un integrator de solutii de management supply chain. Este posibil ca un 3pl sa fie si 4pl.
5PL
Reprezinta un furnizor de servicii de logistica ce planifica, organizeaza si implementeaza solutii logistice in numele altor parti, de exemplu, o companie care va strange cererile unui 3pl impreuna cu altele pentru a obtine preturi mai bune in negocierile cu companiile de transport. Un 5pl este o companie care preia de la 3pl partea de bussines process, partea de solutii logistice noi si care necesita o analiza atenta a acestora. O alta definitie a unui 5pl ar putea fi ca reprezinta o entitate unica ce aduna mai multe elemente sub forma unui sistem web (e-procurement).
6PL
E un concept vag definit, care inca nu a stabilit ce fel de companii ar intra intr-o astfel de categorie. Ca un prim pas al definirii, in unele medii se agreeaza ideea ca ar reprezenta o externalizare a productiei si marketingului unei companii.
7PL
In jurul conceptului de 7pl exista o adevarata polemica, multi spunand ca nu exista asa ceva, iar altii considera ca reprezinta 3pl+4pl. Cei care contesta conceptul considera ca nu este altceva decat un termen inventat de catre acele companii 3pl care incearca sa-si creeze un avantaj pe piata.
Adeptii termenului 7pl incearca sa sugereze tendinta de dezvoltare a 3pl si 4pl impreuna. Se considera astfel ca un client are un furnizor de servicii logistice ce supervizeaza intreg lantul logistic al acestuia, un furnizor care ofera servicii 3pl si 4pl la cheie clientilor sai. 7pl este alaturat conceptului „one contract, one bill”, care arata ca o companie poate aduce pentru un client un proiect complet de solutii logistice.
Probabil ca in timp se vor limpezi apele in ceea ce priveste ultimele trei concepte, dar evolutia sistemelor informatice va duce la o permanenta imbunatatire a performantelor logistice si, de ce nu, la noi concepte si servicii logistice oferite clientilor.
Cornel Tutunaru
Consultant Logistica
cornel.tutunaru@
consultantalogistica.ro
www.consultantalogistica.ro