Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

2025 vine cu provocări, dar și cu oportunități

2025 este anul liberalizării în transportul interjudețean de pasageri. Așteptată cu interes de unii operatori, privită cu neîncredere și cu rezerve de alții, liberalizarea, atât de vehiculată în ultimii ani, se va întâmpla de la 1 iulie a.c. și, până la urmă, era inevitabilă. De-a lungul timpului am învățat să nu mă mai pronunț ferm pe subiectul transportului regulat național – județean sau interjudețean – după ce m-am păcălit grav cu licitația de la județean din decembrie 2013, amânată în ultimul moment. Și scrisesem atunci, cu o lună înainte de atribuire, că nu are cum să nu aibă loc… Eroare.

Așa că acum evit să spun că vom avea liberalizare mai mult ca sigur la interjudețean, dar cert este că, după decizia Curții Constituționale cu privire la anteriorul proiect de modificare a OG 27/2011 și după adoptarea OUG 141 în decembrie 2024, statul român a luat o opțiune serioasă pentru deschiderea pieței. Știu că transportatorii își fac calcule, își fac strategia de business, și chiar dacă nu se mai aruncă să cumpere autobuze noi – așa cum făceau odinioară pentru licitații – tratează că maximum de responsabilitatea problema liberalizării. Toată lumea așteaptă ca platforma ARR să fie operațională și să se poată depune primele solicitări de curse. Vom vedea cum și dacă vor putea fi onorate toate cererile, dacă vor fi suficiente peroane disponibile în autogările cu flux mare de plecări și cum vor fi gestionate aglomerările de pe unele trasee.

Dar 2025 nu este doar despre interjudețean, ci este și despre dezvoltarea turismului intern și despre noi oportunități de afaceri în acest domeniu. România devine o destinație turistică tot mai atractivă, nu doar pentru cei care vin să viziteze Bucureștiul, Transilvania, mânăstirile din Moldova, Delta Dunării sau satele maramureșene, ci și pentru cei atrași de activitățile mondene, de concerte sau alte evenimente culturale. Intrarea în Spațiul Schengen reprezintă o oportunitate care trebuie valorificată. De asemenea, transportul prin convenție se așteaptă să își mențină linia ascendentă, de aici venind de altfel cele mai consistente investiții în transportul privat în ultimii ani. Și, nu în ultimul rând, 2025 este anul în care vor continua achizițiile de autobuze urbane cu bani europeni, pentru a duce mai departe planul de reducere a poluării din orașele noastre.

Dar pe lângă oportunități, sunt și provocări: creșterea salariului minim la nivel național, criza permanentă de șoferi profesioniști de autobuz, creșterea taxelor de drum în Europa (pentru cei care fac transport internațional), dar și atâtea și atâtea obligații de raportare a activității în e-Factura, e-TVA etc., pentru care neconformarea – cu sau fără voie – atrage sancțiuni drastice. Costurile de operare se estimează că vor crește în continuare, iar din 2026 va intra în vigoare în România noua rovinietă, mai scumpă pentru toate categoriile de vehicule. Monitorizarea corectă a tuturor cheltuielilor, dar și optimizarea gradului de încărcare a vehiculelor și reducerea kilometrilor parcurși inutil pot reprezenta soluții pentru a contracara scumpirile. Despre cum s-a derulat acest an, dar și despre ce va fi de făcut pe mai departe, vă invit să discutăm în cadrul Galei Tranzit de transport persoane, care va avea loc pe 23 octombrie, la hotelul Grand Italia din Cluj. Vă invit de pe acum să vă salvați data în agendă. Până atunci, să ne auzim cu bine!

Articole similare

Ad