Potrivit unei analize la nivel national a evenimentelor privind siguranta si securitatea in munca, in ultimii ani se observa o tendinta de crestere a numarului de victime inregistrate in urma evenimentelor de circulatie. Mai mult, se constata ca numarul victimelor, rezultate din accidentele de munca de circulatie si inregistrate de angajatorii care efectueaza activitati economice de transport persoane si marfuri, se mentine la un nivel ridicat, de circa 5,8% din numarul total de accidente de munca.
In plus, a crescut ponderea numarului total de accidentati mortal in domeniul de activitate „transporturi terestre“ in numarul total de accidentati mortal la nivel national, de la 8,4% in 2013 la 11,6% in 2014.
In opinia reprezentantilor ITM Timis, Serviciul SSM, producerea accidentelor de munca de circulatie este influentata de o serie de aspecte economice si sociale, precum dinamica activitatilor economice la nivel national care a impus dezvoltarea sustinuta a activitatilor de transport rutier si a dus la cresterea nivelului riscurilor profesionale pentru participantii la trafic. De asemenea, competitia acerba intre numerosii operatori de transport si criteriile de rentabilitate ale operatorilor de transport au condus la situatii in care firmele specializate nu mai utilizeaza intotdeauna conducatori auto bine instruiti si competenti profesional. Insa si formarea soferilor a avut de suferit ca urmare a aparitiei pe piata a unor societati si institutii de formare profesionala care nu dau dovada de rigurozitate, aspect care se adauga tendintei de scadere a nivelului de educatie si raspundere civica a soferilor. Pe langa nerespectarea timpilor de conducere, a pauzelor si perioadelor de odihna de catre soferi, si parcurile auto prezinta o uzura morala si/sau fizica avansata, in vreme ce infrastructura nationala, insuficienta si deficitara din punct de vedere calitativ, nu poate absorbi, in conditii normale de siguranta a circulatiei, fluxurile zilnice de autovehicule rutiere aflate in continua crestere, mai ales ca din ce in ce mai multi salariati se deplaseaza zilnic, pe distante mari, de la domiciliu la locurile de munca.