Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

72% din reprezentantii mediului de afaceri nu au incredere in institutiile statului

Reprezentantii mediului de afaceri sunt mai degraba sceptici in ceea ce priveste gestionarea crizei COVID-19 de catre institutiile statului. 
Conform celui mai recent studiu publicat de MKOR Consulting, nivelul increderii in institutii este foarte scazut, de numai 2,7 puncte din 7. Astfel, 72% dintre respondenti au un nivel scazut de incredere (1-3 puncte din 7), 25% un nivel mediu de incredere (4-5 din 7) si doar 4% se arata foarte increzatori in modul in care Guvernul va gestiona criza actuala. 
Cei mai ingrijorati se arata reprezentantii microintreprinderilor (2,4 puncte din 7), in timp ce intreprinderile medii au cel mai crescut grad de incredere (3,4 puncte din 7). „Increderea in autoritati este unul dintre factorii care influenteaza optimismul companiilor din Romania, cele doua fiind corelate direct. Cu alte cuvinte, autoritatile trebuie sa dovedeasca mediului de afaceri ca poate gestiona actuala criza. In schimb, reprezentantii organizatiilor vor deveni mai increzatori si in evolutia propriilor firme dupa pandemie?, a declarat Corina Cimpoca, fondator MKOR Consulting.
Companiile isi doresc o abordare strategica din partea statului, de la care asteapta sa gireze pentru mediul privat, pe de o parte prin scutirea de la plata taxelor, iar pe de alta, prin sprijin pentru investitii. Acestea considera ca statul ar trebui sa aplice un cumul moderat de masuri pentru sustinerea mediului privat – indiferent care ar fi acestea. Cele mai populare sunt reducerile si scutirile de taxe, respectiv ajutoarele din partea statului pentru sprijinirea investitiilor dupa perioada de pandemie.
Organizatiile medii si mari au o tendinta mai crescuta de a solicita masuri de extindere a aplicabilitatii somajului tehnic.
Studiul a fost realizat in perioada 25-30 aprilie pe un esantion de 243 de companii din Romania, format din 89% afaceri antreprenoriale, 5% companii multinationale, 2% ONG-uri si 4% alt tip de organizatie. Dupa marimea organizatiei, esantionul este format din 67% microintreprinderi, 22% intreprinderi mici, 8% intreprinderi medii si 3% intreprinderi mari.

Articole similare

Ad