Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Comisia Europeana vrea ca lucratorii detasati intr-o tara sa fie remunerati dupa legile din tara respectiva

Comisia Europeana a prezentat pe 08 martie 2016 propunerea sa de revizuire a Directivei Detasarii Lucratorilor, in contextul interpretarilor nationale protectioniste ale acestei Directive in unele State Membre – precum legea MiLoG din Germania, impunand transportatorilor straini sa plateasca soferilor lor salariul minim din Germania pentru cursele de transport international operate pe teritoriul acestei tari.
„Aceasta situatie”, se precizeaza intr-un comunicat UNTRR, „este generata de lacunele legislatiei sociale europene, care nu tine cont de faptul ca transportul rutier este o activitate economica foarte specifica, cu un caracter mobil ridicat, care nu poate fi inclusa in cadrul de aplicare al unor reglementari ne-specifice sectorului, precum Directiva detasarii lucratorilor. Similar, amintim faptul ca actuala Directiva a detasarii lucratorilor nu se aplica personalului navigant al intreprinderilor din cadrul marinei comerciale.
 

Desi Comisia Europeana a lansat o procedura de infrigement impotriva Germaniei privind legea MiLoG si a inceput revizuirea pachetului legislativ european privind mobilitatea fortei de munca, Comisia Europeana nu abordeaza problemele create de aplicarea Directivei Detasarii Lucratorilor la transportul rutier, in actuala sa propunere de revizuire a acestei directive, mentinand astfel incertitudinea pentru transportatorii rutieri cu privire la legislatia sociala aplicabila operatiunilor de transport rutier international in cadrul UE.
Conform propunerilor actuale ale Comisiei privind revizuirea Directivei Detasarii Lucratorilor, nu numai salariul minim, ci pachetul salarial complet stabilit prin contractele colective dintr-un Stat Membru UE ar putea sa se aplice soferilor romani care efectueaza operatiuni de transport international in respectivul Stat Membru UE. In consecinta, s-ar putea ajunge la obligarea transportatorilor rutieri sa plateasca aceluiasi sofer salarii diferite stabilite de fiecare stat membru tranzitat, in cadrul aceleiasi operatiuni de transport international – conducand in final la un blocaj al operatiunilor de transport rutier international in UE, contrar obiectivelor europene privind libera circulatie a serviciilor in cadrul unei pietei unice europene a transporturilor.
UNTRR avertizeaza ca o astfel de abordare reprezinta o interferenta inacceptabila si nociva a Comisiei Europene in mecanismele de fixare libera a salariilor intre angajat si angajator la nivel de companie, conform realitatilor sociale si economice nationale. Astfel de masuri forteaza cresterea costurilor transportatorilor estici amenintandu-le viabilitatea economica, conducand la restrangerea operatiunilor acestora si in consecinta la reducerea locurilor de munca.
Avand in vedere consecintele negative pentru transportatorii rutieri ale lacunelor legislatiei sociale europene actuale, UNTRR solicita excluderea soferilor profesionisti care opereaza transporturi rutiere internationale din domeniul de aplicare al Directivei detasarii lucratorilor si al legislatiei nationale specifice.
UNTRR a adresat aceasta solicitare Ministerului Transporturilor si Ministerului Muncii din Romania si isi va continua demersurile la nivel national si european, in coordonare cu asociatiile de transport rutier europene interesate. 

Articole similare

Ad