Comisia Europeană a prezentat o serie de propuneri de reformă a Uniunii Vamale care prevăd utilizarea extinsă a inteligenței artificiale. Autoritățile europene au creat un portal unic pentru companii care va revizui regulile privind comerțul electronic. În plus, se va elimina scutirea de taxe vamale pentru coletele cu o valoare mai mică de 150 de euro.
Vămile se confruntă cu presiuni atât din cauza creșterii volumelor comerciale – în special, în comerțul electronic – cât și din cauza creșterii rapide a cantității de norme comunitare care trebuie verificate la frontiere. Se adaugă dificultățile legate de evoluția crizei geopolitice.
Conform comunicatului Comisiei Europene, noile măsuri vor simplifica „semnificativ procedurile vamale pentru companii, în special, pentru operatorii comerciali de încredere”.
Potrivit propunerilor prezentate, noua autoritate vamală europeană va fi responsabilă de conducerea unui centru vamal digital european care va funcționa ca motor al noului sistem. Astfel, va exista un singur portal pentru transmiterea informațiilor vamale.
„Centrul de date va înlocui infrastructura informatică vamală existentă în statele membre ale UE”, cu economii estimate la 2 miliarde de euro pe an.
Companiile „vor putea înregistra toate informațiile despre produse și lanțurile de aprovizionare într-un singur mediu online: noul centru vamal digital european” care va colecta datele furnizate de companii și va oferi autorităților o vedere de ansamblu asupra lanțurilor de aprovizionare și circulației mărfurilor.
Potrivit propunerilor, centrul digital va fi operațional pentru expedierile din comerțul electronic începând cu anul 2028 și va deveni obligatoriu începând cu 2038.
Cu toate acestea, inteligența artificială ar putea fi utilizată și pentru analizarea și monitorizarea datelor sau pentru anticiparea problemelor înainte ca mărfurile să își înceapă călătoria către UE.
De asemenea, reforma prevede că mărfurile vândute online trebuie să respecte toate obligațiile vamale, o noutate care atribuie responsabilitatea fiecărui consumator și fiecărui transportator.
„Platformele vor avea responsabilitatea de a se asigura că taxele vamale și TVA-ul sunt plătite la momentul achiziției”, potrivit Comisiei.