Nevoia de spatii logistice si industriale este tot mai mare, in conditiile in care comertul se dezvolta, iar exporturile au depasit anul trecut 54 miliarde de euro potrivit datelor Institutului National de Statistica. Astfel, in opinia dezvoltatorilor de spatii logisticice prezenti la conferinta ZF Transport & Logistics’16, in urmatorii cinci ani Romania ar putea ajunge de la 2 milioane la 9-10 milioane de metri patrati de spatii logistice. „Daca ne uitam la Slovacia, o tara cu 4 milioane de locuitori, observam ca are undeva la peste 3 milioane metri patrati de spatii logistice. Sa ajungem la 8-10 milioane metri patrati in urmatorii 5-6 ani este foarte sustenabil. Totul depinde de politicile fiscale pe care politicienii le vor face“, a declarat Laurentiu Duica, Head of Leasing Romania P3 Logistic Parks.
Acesta a fost completat de Cristian Negrutiu, DSV Solutions, care crede ca suntem deja un hub pentru piata locala, dar si cea bulgareasca. „Daca vom calcula distanta Bucuresti-Sofia si Bucuresti-Satu Mare vom intelege de ce Romania devine un hub pentru cele doua tari. Foarte multe companii cu care lucram privesc Romania ca pe o singura piata din punct de vedere logistic“.
Un alt factor pentru care crestem, este faptul ca tari precum Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria sunt saturate de spatii logsitice, dupa cum considera Ion Lixandru, vicepresedinte ARILOG. „Asta inseamna ca acolo se stocheaza mai multa marfa decat piata poate absorbi. Vrand nevrand ea trebuie sa se mute. Avem mai multe oportunitati. Romania poate deveni un hub pentru Estul si tarile Ex-sovietice care sunt dependente de comunitatea europeana“.
„Pe plan local, ultimul an si jumatate a fost unul extrem de efervescent pentru noi. In momentul de fata am ajuns la un stoc de 376.000 de mp de spatii logistice. Ne-am concentrat foarte mult pe coridorul IV paneuropean, Bucuresti-Pitesti-Timisoara-Arad. Incearcam si anul acesta sa avem acelasi ritm de extindere, iar pana in 2018 vrem sa ajungem la un milion de metri patrati in Romania. Nu ne concentram numai pe zona Capitalei, ci pe toate zonele aferente acestui coridor paneuropean. Pe viitor vom aveam un focus masiv si pentru centrul tarii", a spus Valeriu Toma, Head of Property Management al CTP Romania.