In Italia a fost emis in 19 iulie 2016 decretul ministerial nr.243 care sprijina cu 25 de milioane de euro investitiile in camioane si echipamente „eco“ ale companiilor. Pentru a intra in vigoare, acesta asteapta opinia Curtii de Conturi si publicarea ulterioara in Monitorul Oficial. Momentul publicarii decretului este insa esential, deoarece achizitiile vor fi finantate dupa aceasta data, cu termen limita 15 aprilie 2017.
Pot aplica pentru aceste fonduri companiile active din transportul rutier inregistrate in Registrul Electronic National al transportatorilor. Modul in care vor fi depuse cererile si conditiile tehnice ale vehiculelor nu sunt inca precizate, acestea fiind obiectul unui decret ulterior care va fi emis la 15 zile de la data publicarii decretului 243 in Monitorul Oficial.
Urmatoarele categorii de vehicule ce pot fi cumparate cu cash sau in leasing sunt vizate de noua hotarare:
a) vehiculele noi cu masa totala de peste 3,5 t cu actionare CNG, LNG si electrica, carora li se aloca un total de 7 milioane de euro (3.500 de euro/vehicul CNG de 3,5-7 t, 8.000 de euro pentru CNG peste 7 t, 10.000 de euro pentru unitatile electrice si 20.000 de euro pentru LNG peste 7 t);
b) vehiculele cu masa totala de peste 11,5 t Euro 6 achizitionate prin radierea unei masini de peste 11,5 t la centrele de fier vechi sau prin exportul in afara UE, cu un total alocat de 6,5 milioane de euro (7.000 de euro pentru fiecare radiere);
c) remorcile si semiremorcile noi pentru transport feroviar combinat care respecta reglementarile UIC 596-5 si pentru transportul maritim combinat, cu nave echipate cu carlige care corespund normelor OMI, echipate cu cu dispozitive inovatoare pentru a atinge standarde mai ridicate de siguranta si eficienta energetica. Aici vor fi alocate 9 milioane de euro, contributia fiind in functie de marimea companiei care face solicitarea: pentru intreprinderile mijlocii este de 10% din costul de achizitie, pentru cele mici, pana la 20% din acest cost, cu un plafon de 5.000 de euro pentru fiecare semiremorca etc.
d) cutiile mobile (fara containere) si remorci/semiremorci cu platforma mobila, cu un sprijn public de 2,5 milioane de euro.
Toate sumele (cu exceptia celor referitoare la remorci si semiremorci) pot fi majorate cu 10% in cazul investitiilor realizate de catre un IMM sau o retea de intreprinderi. Pentru aceleasi tipuri de investitii este exclus cumulul de subventii cu alte facilitati publice, inclusiv a celor acordate ca ajutor de minimis. De asemenea, o afacere poate primi subventii de pana la 600.000 de euro.