Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Transgaz anunță preluarea operațiunilor întregului sistem de transport al gazelor din Republica Moldova

SNTGN Transgaz, prin intermediul filialei sale din Republica Moldova, Vestmoldtransgaz SRL, a semnat un contract de închiriere pentru preluarea activității de operare, de exploatare, de expediere și de transport al gazelor naturale în Republica Moldova de la operatorul „Moldovatransgaz” SRL, începând cu data de 19 septembrie 2023.

Noul contract se va desfășura pe o perioadă de 5 ani, conform legislației din Republica Moldova.

Această acțiune a Vestmoldtransgaz SRL (VMTG) a devenit necesară din cauza nerespectării de către Moldovatransgaz S.R.L. a obligației de separare a proprietății și a cerințelor de dezagregare, ceea ce a determinat modificări legislative în Republica Moldova pentru a asigura securitatea energetică a țării și conformitatea cu normele europene în domeniul reglementării.

„Prin această inițiativă, Transgaz își continuă prezența strategică în Republica Moldova, contribuind la asigurarea intereselor strategice ale regiunii. Asigurarea separării și independenței operatorilor sistemelor de transport al gazelor naturale față de companiile integrate pe verticală care produc, distribuie, depozitează, comercializează sau furnizează gaze naturale este unul dintre obiectivele de bază pentru crearea unei piețe liberalizate a gazelor naturale în Republica Moldova.”, a declarat Ion Sterian, directorul general al SNTGN Transgaz SA.

Preluarea operării, exploatării, expedierii și transmiterii gazelor naturale în Republica Moldova de către Vestmoldtransgaz SRL, filiala SNTGN TRANSGAZ SA, a fost finalizată cu succes în conformitate cu legislația Republicii Moldova. Această mișcare strategică consolidează poziția Transgaz în sectorul european al gazelor naturale, devenind prima companie multinațională cu capital majoritar de stat care a achiziționat Vestmoldtransgaz. Totodată, Transgaz devine un participant activ, implicat în asigurarea securității energetice regionale.

Articole similare

Ad