Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Parcurile logistice deținute de eMAG în România și Ungaria au obținut certificarea BREEAM Excellent, coordonată de Cushman & Wakefield Echinox

  • Foto: Cushman & Wakefield Echinox

Cushman & Wakefield Echinox, afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield în România, unul dintre liderii globali în domeniul serviciilor imobiliare comerciale, a coordonat cu succes procesul de certificare BREEAM Excellent pentru un portofoliu de parcuri logistice de aproape 500.000 de metri pătrați deținute de eMAG, unul dintre cei mai mari retaileri online din Europa de Est, România și Ungaria.

Certificarea recunoaște performanța ecologică a proiectelor prin implementarea unor măsuri variate de eficiență energetică și de reducere a impactului asupra mediului înconjurător.

Cea mai mare parte a portofoliului certificat, pe care eMAG l-a construit, este un parc logistic de 245.000 de metri pătrați situat în apropierea autostrăzii A1, București-Pitești. De asemenea, proiectul de certificare a inclus și parcul Sameday de 23.000 de metri pătrați din Chitila, județul Ilfov, precum și cea mai recentă investiție realizată de eMAG, o facilitate logistică cu o suprafață de 125.000 de metri pătrați în apropiere de Budapesta, la Dunaharaszti.

Nivelul de certificare BREEAM Excellent presupune implementarea mai multor soluții, adaptate zonei, variind în funcție de măsurile de conservare a biodiversității în care este amplasat proiectul. Spre exemplu, au fost construite căsuțe pentru păsări la montarea de contoare electrice pentru fiecare consumator al clădirii, sau la modificări arhitecturale. Alte măsuri care pot fi implementate sunt folosirea a unui număr minim de materiale cu certificare EPD (Environmental Product Declaration), care arată impactul produsului asupra mediului, echiparea clădirii cu un sistem de detecție a scurgerilor de agent frigorific la instalațiile de aer condiționat, montarea de senzori de mișcare pentru iluminat, asigurarea unui număr minim de locuri de parcare pentru vehicule electrice sau pentru car-sharing etc.

BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) este unul dintre cele mai recunoscute sisteme de certificare pentru sustenabilitatea clădirilor, evaluând criteriile de performanță a unei clădiri, precum consumul de energie și apă, poluarea, transportul, deșeurile, inovația, reziliența, utilizarea terenului, biodiversitate, selecția materialelor, resursele, procesele de management și altele.

Departamentul de Project Management al Cushman & Wakefield Echinox oferă o gamă largă de servicii de construcție pentru conducerea, coordonarea și supravegherea proiectelor de amenajare a spațiilor, inclusiv birouri, retail, rezidențial, mixed use, industriale și logistice. Aceste servicii se adresează atât proprietarilor cât și chiriașilor de proprietăți imobiliare, care sunt din ce în ce mai interesați să investească în eficientizarea spațiilor și în obținerea certificărilor conform standardelor BREEAM, LEED sau WELL, chiar dacă acestea implică costuri mai ridicate. Totodată, Departamentul de Project Management oferă consultanță pentru obținerea acestor certificări atât pentru proiecte de birouri, cât și pentru parcuri industriale sau spații de retail.

„Standardul BREEAM măsoară performanța clădirilor din punct de vedere al eficienței energetice și implicit al impactului acestora asupra mediului, asigurându-se că proiectele îndeplinesc obiectivele de sustenabilitate. O certificare verde poate aduce multe avantaje atât pentru chiriași, cât și pentru proprietari, care se traduc prin costuri operaționale mai reduse, creșterea valorii activului, îndeplinirea obiectivelor legate de standardele ESG etc. Vedem în ultima perioadă o preocupare a jucătorilor de pe piața imobiliară – proprietari, investitori, chiriași – nu doar pentru certificarea portofoliilor, ci și pentru nivelul de certificare obținut, nivel care a devenit un avantaj competitiv în atragerea de noi talente de pe piața muncii, dar și în retenția angajaților și, în același timp în poziționarea și recunoașterea ca branduri cu impact pozitiv în comunitate.”,

a precizat Mihnea Cristescu, Project Manager și specialist în servicii de sustenabilitate în cadrul departamentului de Project Management al Cushman & Wakefield Echinox.

„Căutăm permanent soluții armonioase pentru natură și comunitate, care să diminueze impactul operațiunilor noastre asupra mediului și să ofere colegilor noștri care lucrează în hub-urile noastre logistice condiții superioare de confort. Prin intermediul acestor soluții și a tehnologiilor de ultimă oră am reușit să optimizăm consumul de energie electrică și chiar să o producem cu ajutorul unei rețele de 4.394 de panouri fotoelectrice.”,

a precizat Alexandru Niculescu, VP Operațiuni eMAG.

Articole similare

Ad