Stocul de spații industriale și logistice moderne a depășit 7 milioane de mp la nivel național la sfârșitul anului trecut, aproape 80% din stocul total fiind concentrat în trei regiuni de dezvoltare: București-Ilfov, Vest și Sud-Muntenia. Potrivit unei analize Cushman & Wakefield Echinox, proiecte cu o suprafață totală de aproximativ 452.000 mp au fost livrate în România în 2023, ceea ce corespunde unei scăderi de 46% față de anul precedent, scădere cauzată de o activitate de dezvoltare redusă pe bază speculativă.
Dezvoltatorii au anunțat livrarea a peste 500.000 mp de noi parcuri industriale și logistice în 2024, București-Ilfov având cea mai mare pondere (180.000 mp), urmată de Regiunea Vest (144.000 mp) și Centru (105.000 mp).
Suprafața totală anuală tranzacționată în 2023 a depășit un milion mp, în linie cu nivelurile raportate în ultimii trei ani, aproape 300.000 mp fiind tranzacționați în ultimul trimestru (T4). Comparativ cu 2022, absorbția totală a fost cu 23% mai mică, acest lucru fiind pus pe seama costurilor de finanțare crescute, nivelurilor ridicate ale randamentului și dificultăților în asigurarea capitalului pentru dezvoltare.
„Companiile sunt încă precaute când vine vorba de extinderea amprentei lor și ezită să contracteze spații noi. Prin urmare, procesul decizional este mai lent, iar închiderea tranzacțiilor necesită perioade de timp mai lungi comparativ cu anii precedenți. Pe de altă parte, climatul actual creează noi oportunități de afaceri și vom asista la consolidarea operațiunilor în clădiri mai puține, dar mai mari, pentru a reduce costurile, a crește eficiența și a îmbunătăți procesele de livrare. Expansiunea comerțului cu amănuntul online și necesitatea proprietăților logistice pentru a satisface cererile de livrare sunt de așteptat să persistă în continuare. Deși creșterea vânzărilor cu amănuntul online a fost relativ redusă în 2023, din cauza reducerii cheltuielilor generale de către consumatori, prognozele indică o revenire la o evoluție pozitivă în următorii ani. Mai mult, rețelele tradiționale de retail vor continua să fie active pe piața de leasing, căutând să-și adapteze strategiile de vânzare online”, a declarat Andrei Brînzea, partener Agenția Teritorială și Industrială Cushman & Wakefield Echinox.
În consecință, cererea de spații logistice care vizează eficientizarea lanțurilor de aprovizionare cu amănuntul este de așteptat să rămână puternică până în 2024 și ulterior.
În plus, cererea de spațiu din partea producătorilor este, de asemenea, așteptată să se mențină în continuare, în condițiile apropierii strategice a centrelor de producție de piețele de consum.
O schimbare structurală semnificativă care afectează toate categoriile de proprietăți, inclusiv logistica, se referă la cerințele ocupanților pentru spații care acordă prioritate durabilității. Această schimbare va duce la o creștere a cererii pentru proiecte durabile.
Cererea de spații noi a fost principalul motor al activității totale de leasing, reprezentând 66% (672.000 mp) din absorbția brută în 2023. Ca atare, ponderea cererii noi în absorbția brută totală a scăzut în 2023 în comparație cu 2022 (85%).
Bucureștiul a atras 48% din totalul ocupat în 2023, Timișoara (121.600 mp) fiind singura altă locație cu o ocupare brută care depășește 100.000 mp pe tot parcursul anului. Brașov, Cluj, Ploiești, Sibiu și Pitești au fost celelalte locații în care companiile au închiriat spații industriale și logistice semnificative. Operatorii de logistică și distribuție au fost cei mai activi jucători de pe piață, cu 300.000 mp de spații de depozitare închiriate, urmate de companiile auto (106.000 mp), retail, e-commerce și FMCG (93.000 mp), și pharma (41.000 mp). Chiriile principale din București și în principalele destinații industriale și logistice din România au crescut ușor la niveluri cuprinse între 4,30 și 4,70 euro/mp/lună în T4 2023, o tendință ascendentă care se așteaptă să continue și anul acesta.
Sursa foto: Cushman&Wakefield Echinox