Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Primăria Capitalei vrea interzicerea distribuției urbane la orele de vârf

Primăria Municipiului București are în vedere adoptarea mai multor măsuri pentru descongestionarea traficului din oraș, printre care se discută inclusiv introducerea livrărilor pe timp de noapte sau interzicerea circulației vehiculelor de distribuție la orele de vârf, respectiv în intervalele 07:00-10:00 și 16:00-19:00. Până în mai urmează să fie publicată o decizie a Consiliul General care să reglementeze noile reguli privind traficul în Capitală, cu termen de implementare 1 septembrie 2024. Miza este mare, întrucât suntem în an electoral, iar rezolvarea problemei traficului este unul dintre obiectivele asumate de actuala administrație locală. Totuși, orice schimbare va veni la pachet cu costuri suplimentare pentru firmele de transport și de distribuție, acestea urmând să se transpună în prețul produselor la raft.

Primăria Capitalei a inițiat, la începutul acestui an, consultări privind adoptarea unui proiect de hotărâre de Consiliu General care vizează aprovizionarea spațiilor comerciale pe timp de noapte. Obiectivul declarat este cel de descongestionare a traficului rutier pe timpul zilei, în vederea reducerii poluării și eficientizării transportului în comun de suprafață. Edilii locali își bazează decizia pe studii de trafic care indică supra-aglomerarea intersecțiilor și a principalelor bulevarde în special la orele de vârf.

Reprezentanții asociațiilor retailerilor, distribuitorilor și logisticienilor – prezenți la discuții – au oferit numeroase argumente pentru care un astfel de proiect nu este viabil, cel mai relevant fiind zgomotul. Practic, în condițiile în care majoritatea spațiilor comerciale se află în apropierea reședințelor, populația ar fi fără îndoială deranjată de zgomotul creat noaptea pentru manevrarea vehiculelor de livrare, descărcarea și manipularea mărfurilor. În plus, ar trebui coordonate toate părțile implicate în livrările nocturne – de la depozite, firme de transport, până la magazine – fiind nevoie și de personal suplimentar și impactul asupra costurilor de operare fiind de cel puțin 10%, apreciază distribuitorii.

Ceva însă trebuie făcut pentru a se reduce aglomerația pe timpul zilei, iar administrația locală este decisă să ia atitudine, pentru a-și respecta obiectivele asumate electoral. În aceste condiții, ARILOG a inițiat discuții cu membrii săi pentru a veni cu propuneri concrete la următoarele runde de negocieri. Ideea este clară: edilii doresc ca la orele de vârf, în intervalele 07:00-10:00 și 16:00-19:00, străzile să nu mai fie aglomerate suplimentar de vehicule de distribuție, salubrizare, curierat etc. În aceste condiții, în perioada imediat următoare vor fi inițiate discuții și cu reprezentanții firmelor de curierat, de distribuție de produse farmaceutice etc. Singurele care se pare că nu vor fi afectate de restricții sunt firmele de car-sharing și cele de livrări de alimente (B2C).

Procesele de livrare trebuie regândite

În foarte multe orașe din țară sunt deja în vigoare reguli privind livrările de mărfuri către magazine, dar acestea vizează doar zonele de centru, întrucât la periferie nu sunt, de regulă, probleme de trafic. În București însă, măsurile restrictive vor fi adoptate pentru toate zonele și s-ar putea ca și localitățile învecinate din județul Ilfov – cele „lipite” de Capitală – să intre la pachet.

Este dificil din punct de vedere logistic pentru firmele de distribuție și de transport să organizeze programul de lucru cu pauze de câte trei ore, astfel că cel mai fezabil ar fi ca restricțiile de trafic să aibă decalaje de timp, eventual între zona de centru și cartiere. Oricum, livrările în Centrul Vechi al Capitalei sunt deja reglementate la orele 06:00-08:00, astfel că s-ar putea face corelări, doar că este greu de respectat la fix intervalele orare pe fiecare regiune aferentă.

Distribuitorii care operează în București și care își monitorizează atent flotele de vehicule opinează că nu vor putea să efectueze toate livrările în timpul care ar rămâne la dispoziție dacă s-ar introduce restricții complete la orele de vârf. Din acest punct de vedere, decalajele pe zone ar fi mai potrivite. Oricum, conform rapoartelor de monitorizare prin GPS, vitezele de deplasare sunt asemănătoare pe parcursul unei zile obișnuite de lucru, astfel că nu se mai poate vorbi de „ore de vârf” și de „restul timpului”. Pe de altă parte, orice variantă s-ar alege, simpla ocolire a centrului în anumite perioade din zi va genera costuri suplimentare de transport, care se vor reflecta în prețul produselor la raft.

În perioada următoare, membrii ARILOG se vor documenta cu privire la modelele de distribuție urbană din alte orașe europene și vor pregăti propuneri concrete pentru următoarele runde de discuții cu reprezentanții Primăriei Capitalei. În același timp, vor fi solicitate locuri dedicate de parcare pentru oprirea vehiculelor de distribuție – în cazul magazinelor care nu au acces special pentru preluare marfă – astfel încât să nu mai blocheze prima bandă de circulație.

Timpul rămas la dispoziție este destul de scurt, pentru că reprezentanții Primăriei vor să reglementeze totul până în mai, iar pe perioada verii, când traficul este mai lejer în București, noile fluxuri de distribuție să poată fi puse la punct.

Articole similare

Ad