Grupul german Bauer, unul dintre liderii pieței mondiale în domeniul producerii de compresoare cu medie și înaltă presiune de până la 500 bar, a inaugurat o fabrică la Ghimbav în octombrie 2022. La aproape un an de la începerea producției la noi în țară, compania germană s-a convins că a făcut alegerea perfectă în ceea ce privește oamenii și mediul și este pe punctul de a achiziționa un teren de 5 ha și a-și extinde capacitatea de producție aici. Este a patra fabrică Bauer Kompressoren din Europa, celelalte trei fiind toate în Germania. În total planul de investiții început de compania germană în 2022 se ridică la 50 de milioane de euro.
Bauer Kompressoren, cunoscută în întreaga lume datorită compresoarelor sale, care încarcă buteliile de aer respirabil pentru pompieri și scafandri, s-a decis în 2022 să deschidă o fabrică în România pentru a muta aici o parte din producția din Germania, unde își dorea să-și extindă competența spre stații de alimentare cu gaz și hidrogen.
Proiectul a început după o discuție la micul dejun între Philipp Bayat, care reprezintă a doua generație de management a familiei Bauer, și Sorin Poteraș, directorul general al companiei, cel căruia i se datorează în mare parte startul de succes al Bauer Kompressoren în România.
De la o discuție despre deschiderea unei fabrici noi și până la un plan de afaceri de succes a fost foarte puțin, deoarece investitorul german a găsit persoana potrivită, la momentul potrivit.
Sorin Poteraș a condus mulți ani fabrica Schaeffler din Brașov, astfel că, după ce s-a decis inițierea proiectului, totul s-a derulat extrem de rapid: compania s-a fondat în iulie 2022, când au fost angajați directorul de resurse umane și cel al departamentului de mentenanță, foști colegi ai lui Sorin Poteraș, deci cu care a format o echipă de management de încredere. După angajarea echipei și prima școlarizare în Germania, în ianuarie 2023 au fost transferate utilajele și echipamentele din această țară.
În februarie 2023 a început producția, iar în martie s-a livrat deja prima comandă. Treptat s-au adăugat mașini noi și alți angajați.
Momentan, compania produce în două hale închiriate din Ghimbav: una dedicată prelucrărilor mecanice, unde sunt fabricate produse din aluminiu, fontă și oțel, iar cea de-a doua destinată operațiunilor de montaj, premontaj, testare și montaj de filtre.
Obiectivul companiei germane în ceea ce privește fabrica de la Ghimbav este de a-și extinde capacitățile actuale de producție, ca răspuns la necesarul tot mai mare de pe piața de specialitate, plecând de la o strategie bine definită, bazată pe dezvoltarea tehnologică în domeniu și pe internalizarea sistemelor productive. Compania are o cotă de piață de 70% la nivel mondial. Fabrica din Ghimbav deține certificare TUV pentru compresoare, iar în aprilie va lua și certificarea ISO 9001. „Dorim să avem o fabrică modernă și sustenabilă, cu tehnologii moderne care să vină în sprijinul angajaților”, a spus Sorin Poteraș.
În prezent Bauer Kompressoren deține trei uzine de producție în Germania și alte fabrici în India, America și China. Fabrica din Ghimbav este prima construită în Europa, în altă țară decât Germania. Grupul are în România și o echipă de cercetare/dezvoltare sub coordonarea echipei specializate din Germania și planul este de a extinde acest segment în România în anii care urmează. La Ghimbav s-au mutat linii de producție din Germania, unde Grupul Bauer își propune să dezvolte pe viitor alte produse precum sisteme complexe de compresoare și stații de alimentare pentru gaz, biogaz și hidrogen. Clienții sunt în special din domeniul medicinei, serviciilor de pompieri și celor de scafandri și producției industriale.
Brașovul oferă oportunități bune pentru investitori
Sorin Poteraș a dorit construirea proiectului Bauer Kompressoren România chiar la Brașov, unde cunoștea bine mediul de afaceri: dezvoltatori real-estate, agenții de recrutare de personal, furnizori de servicii, clienți, companii cu care pot fi dezvoltate colaborări pe termen lung. Investiția inițială s-a ridicat la 12 milioane de euro, în echipamente care au utilat suprafața de producție de 6.600 m2.
După exemplul dezvoltat când lucra în domeniul automotive, Sorin Poteraș s-a implicat în parteneriate cu sistemul educațional dual din Brașov pentru a-și asigura forța de muncă necesară extinderii capacității de producție în noua hală. Chiar dacă construcția nici nu a început, compania deja a identificat sursele de creștere a echipei, fiind programate și sesiunile de training.
Deși alți angajatori mari din România caută forță de muncă în țările asiatice, Sorin Poteraș susține că Brașovul are resurse de forță calificată de muncă pentru astfel de activități industriale. De asemenea, aici se găsește una dintre cele mai mari universități din România, cu peste 17.000 de studenți, și o școală tehnică unde s-a introdus sistemul de învățământ dual.
Un mare ajutor pentru creșterea investiției de la Brașov îl reprezintă aeroportul care va putea asigura deplasarea mai ușoară a specialiștilor Bauer Kompressoren România către clienții din întreaga lume.
Investiții mari într-o fabrică proprie, cu un grad mare de automatizare
În prezent fabrica are aproape 500 de comenzi/lună. Planurile sunt de a atinge o cifră de afaceri de circa 70 de milioane de euro pe an și o capacitate anuală de peste 10.000 de compresoare.
În doar un an de la deschidere, fabrica Bauer Kompressoren a atins capacitatea maximă de producție, în prezent căutându-se teren pentru a se construi o alta. Se dorește achiziționarea unui teren de 5 ha pe care se va începe un proiect greenfield, valoarea totală a investiției grupului german în România fiind preconizată a se ridica la 50 de milioane euro. Noua hală va avea 18.000 m2, urmând ca hala actuală închiriată să rămână dedicată activității de depozitare.
„Sunt foarte bucuros pentru decizia grupului Bauer de a crește capacitățile de producție printr-o fabrică nouă în România. Țara noastră rămâne atractivă pentru investitorii străini, iar această investiție este una dintre cele mai importante din ultimii ani din Brașov, județ cu o zonă industrială foarte bine dezvoltată, susținută de o forță calificată de muncă. Ne dorim ca fabrica din Ghimbav să devină în scurt timp o locație de top a grupului Bauer și un angajator foarte atractiv pe plan local”, a declarat Sorin Poteraș.
Pentru moment, produsele fabricate la Ghimbav pleacă în Germania, de acolo fiind expediate către clienții din lumea întreagă. Astfel, pentru transportul compresoarelor finite fluxurile de inbound și outbound sunt coordonate în special de departamentul logistic din Germania, de unde vine mare parte din materia primă folosită.
În numai un an, Sorin Poteraș a reușit să internalizeze o parte din subansamble, folosind producători de pe teritoriul României. Astfel, compania a identificat proiecte de economie de 1.000.000 de euro în mai puțin de un an, sumă care va crește simțitor odată cu capacitatea de producție.
Investiții în logistică automatizată
Unul dintre avantajele oferite de România este disponibilitatea unor servicii de supply chain de calitate, grupul german colaborând la noi cu expeditorul german Dachser și transportatorul local Vectra Internațional.
Planul lui Sorin Poteraș este ca în noua fabrică să se facă un proiect de automatizare logistică de la recepția materiei prime până la livrarea produsului final: vor fi pregătite kit-uri de piese și componente de producție care să fie trimise automat pe linie, zona de depozitare și livrare urmând să fie, de asemenea, automatizată, aspect important atunci când expedițiile de produse finite vor fi organizate logistic direct de la Brașov.
„Intenționăm să automatizăm cât mai mult procesele, pentru a veni în sprijinul angajaților, iar în zona de logistică să folosim AGV-uri pentru transportul intern al componentelor”, a explicat Florin Albu, managerul de producție.
Materia primă vine paletizată de la furnizori sau direct de la fabricile din Germania și fiecare palet trebuie luat la mână și scanate toate produsele, verificând, de asemenea, dacă livrarea corespunde cu avizul. „Ne dorim să facem automatizat acest proces, pentru a nu avea blocați mulți oameni”, a explicat Sorin Vernescu, managerul de logistică.
Pentru utilarea spațiilor actuale de montaj și logistică Bauer Kompressoren folosește furnizori locali: pentru rafturi Dexion, care are fabrică la Râșnov, iar pentru poduri rulante și stivuitoare Elmas, distribuitor de echipamente Linde.