Introducerea noului sistem privind plata defalcata a TVA va avea efecte semnificative asupra companiilor din Romania, conform specialistilor in domeniul fiscalitatii din cadrul PwC Romania, care sustin ca Romania ar deveni singurul Stat Membru al Uniunii Europene ce aplica cu caracter obligatoriu si general sistemul privind plata defalcata a TVA.
Potrivit proiectului de ordonanta, sistemul privind plata defalcata a TVA se va aplica optional incepand cu 1 septembrie 2017, si obligatoriu incepand cu 1 octombrie 2017.
Conform noului sistem privind plata defalcata a TVA, la momentul efectuarii unei livrari de bunuri/prestari de servicii furnizorul va avea obligatia de a comunica beneficiarului un cont dedicat de TVA (deschis la unitati ale trezoreriei statului sau la institutii de credit), urmand ca beneficiarul sa efectueze plata contravalorii TVA in contul de TVA al furnizorului, fiecare factura avand doua plati aferente, una pentru TVA, respectiv una pentru suma impozabila.
Sumele incasate in contul de TVA pot fi folosite de catre contribuabili doar pentru a achita la randul lor TVA datorata catre furnizorii acestora sau catre bugetul de stat la termenele stabilite de lege. In cazul incasarilor in numerar, cu cardul sau prin substitute de numerar, contribuabilul va avea obligatia virarii in contul de TVA propriu a sumelor de TVA aferente in termen de maxim 3 zile lucratoare de la incasare. Sumele din contul de TVA pot fi transferate catre un cont curent al titularului numai cu aprobarea prealabila a ANAF, procedura si conditiile de aprobare urmand a fi publicate.