Din 2016 până în 2021 au fost fondate în România nouă Bănci Regionale pentru Alimente, ca nouă asociații distincte, pentru a acoperi în fiecare regiune atât nevoia de ajutor alimentar, cât și nevoia companiilor de a găsi o soluție rapidă pentru a dona produsele pe care nu le mai pot comercializa în timp util. Salvarea alimentelor de la risipă este o acțiune ce face parte din planul de sustenabilitate de care au nevoie tot mai multe firme din România, și chiar și companiile din transport se pot implica în trimiterea acestora spre depozitele regionale sau pot sprijini funcționarea și întreținerea flotelor Băncilor pentru Alimente sub forma de sponsorizare.
Federația Băncilor pentru Alimente din România (FBAR) a reușit în câțiva ani să creeze o mare „rețea a faptelor bune”, implicând zeci de companii și sute de organizații caritabile în salvarea alimentelor de la risipă și în redistribuirea lor către persoanele din categorii vulnerabile.
Până în prezent, acestea au salvat peste 21.000 t de alimente, în valoare de 45 de milioane de euro, pe care le-au distribuit prin 714 organizații partenere, pentru a hrăni lunar în medie 250.000 de persoane în nevoie pe care acestea le au în grijă.
În România se risipesc zilnic 6.000 t de alimente
Fiecare bancă regională are dube frigorifice și depozit cu camere de refrigerare și congelare și este acreditată ca operator-receptor la MADR să preia, în baza legii împotriva risipei alimentare (L217/2016), chiar și alimentele foarte perisabile sau cu termen de sub 10 zile pentru a le dona rapid spre consum uman.
Conform MADR, în România se risipesc în fiecare zi 6.000 t de alimente bune de consum, în timp ce peste 4,5 milioane de români trăiesc la limita sărăciei și peste 46% din copiii de la sate sunt în risc de malnutriție.
Puteți sprijini FBAR donând alimente sau redirecționând o parte din impozit
Companiile pot dona către FBAR orice tip de alimente, cu orice regim termic, dar și produse de igienă, de uz casnic sau îmbrăcăminte, provenite din suprastocuri, respingere la platformele logistice, campanii sezoniere, erori de ambalare sau etichetare, erori de manipulare, erori de senzori sau incidente în timpul transportului. Condiția este ca produsele să fie în termen și să se poată consuma în siguranță. Prin colaborarea cu Băncile pentru Alimente, aceste bunuri ajung în câteva ore la oamenii care au cea mai mare nevoie, contribuind la reducerea risipei de hrană, a sărăciei și a poluării.
În aceste vremuri incerte, în care crește numărul persoanelor din România care trăiesc în sărăcie și nu-și pot asigura hrana zilnică, rolul FBAR a devenit și mai important pentru comunitățile vulnerabile, și la fel și unirea eforturilor cu partenerii ce le susțin activitatea, atrag atenția reprezentanții organizației.
De aceea ei speră ca și firmele de transport să se implice în acțiuni de sustenabilitate, prin reducerea risipei de alimente și lupta împotriva sărăciei, și să faciliteze susținerea, și prin parteneriate și sponsorizări, a eforturilor pe care FBAR și cele nouă Bănci Regionale le fac zi de zi.
Mai ales că, spre deosebire de alte țări europene, în România legislația creează cadrul necesar și încurajează companiile care plătesc impozit pe profit către stat să se poată implica în susținerea activităților unei organizații neguvernamentale prin direcționarea unui procent din impozitul pe profit pe care oricum îl achită statului, în baza unui contract de sponsorizare, fără niciun cost. Iar neutilizarea acestei facilități limitează impactul pe care ONG‑urile îl pot avea în comunitățile vulnerabile.
Cheltuiala cu sponsorizarea oferită reduce impozitul pe profit de plată cu suma integrală a sponsorizării, cu condiția să se respecte limitele de 20% din impozitul pe profit și de 0,75% din cifra de afaceri.
Toate companiile pot încă redirecționa din impozitul datorat pentru 2023 prin depunerea declarației D177, odată cu depunerea declarației anuale de impozit, 25 iunie, iar banii vor fi virați direct de către organul fiscal din impozitul deja achitat pentru anul anterior. Datorită modificărilor fiscale, 2024 e ultimul an în care și microîntreprinderile beneficiază de această facilitate.