În ciuda declinului pieței de echipamente în 2023 la nivel internațional, Combilift a încheiat anul trecut cu vânzări record și o cifră de afaceri de peste 500 de milioane de euro, grație portofoliul variat, care acoperă foarte multe industrii. Nu mai puțin de 9.380 de utilaje Combilift au fost livrate în total în 2023, cu aproape șase procente peste volumul din anul anterior, iar 2024 se așteaptă să fie chiar și mai bun, având în vedere comenzile primite deja. Cu prilejul LogiMAT, târgul de logistică ce s-a desfășurat în martie la Stuttgart, în Germania, producătorul irlandez a lansat sistemul Safe-Lift, care avertizează asupra eventualelor supraîncărcări, contribuind la creșterea siguranței în operare, dar și sistemul de management al flotei Combi-Connect, cu ajutorul căruia se optimizează întreținerea și exploatarea echipamentelor.
Situațiile de supra-încărcare a echipamentelor sunt numeroase, mulți operatori nefiind conștienți de sarcina pe care o ridică și de riscurile pe care le implică depășirea capacității nominale a stivuitorului. Nu este compromisă doar siguranța celui care manipulează marfa, ci și a celor care lucrează în preajmă.
Există mai mulți factori care pot influența un stivuitor să devină supraîncărcat și aceștia includ: centrul de încărcare, greutatea încărcăturii, înălțimea de ridicare și tipul de încărcare. Centrul de încărcare, care este distanța de la suprafața furcii până la centrul de greutate al sarcinii, joacă un rol crucial. Poziția centrului de încărcare poate varia și în funcție de tipul de mărfuri ridicate, de exemplu încărcături lichide sau neuniforme.
Combilift propune acum noul Combi Safe-Lift, un dispozitiv anti-supraîncărcare care ajută operatorii să evite capcanele unei potențiale supraîncărcări și ale eventualelor consecințe ce pot apărea. Combi Safe-Lift încorporează un senzor de tensiune pe secțiunea catargului și o supapă de întrerupere a ridicării pe linia hidraulică pentru a dezactiva ridicarea dacă unitatea este potențial supraîncărcată. În același timp, o alarmă sonoră avertizează operatorul în caz de suprasarcină, însoțită de un martor vizual pe tabloul de bord. Operatorul poate vedea instantaneu atunci când există riscul de supraîncărcare sau când furcile nu sunt cuplate complet, de exemplu, ori când catargul este tensionat și centrul de greutate a fost impactat și poate lua măsurile corespunzătoare.
„Combi Safe-Lift este disponibil ca echipare opțională, dar credem că acest sistem simplu și eficient din punct de vedere al costurilor ar trebui să devină pe viitor o dotare standard pentru toate stivuitoarele cu contragreutate. Criza forței de muncă a dus la scăderea nivelului de instruire al operatorilor, astfel că este importantă dotarea utilajelor cu sisteme performante de siguranță”, a declarat Martin McVicar, Managing Director Combilift.
Prețul sistemului Safe-Lift este de circa 2.000 de euro, potrivit reprezentanților companiei, iar reacțiile din partea clienților au fost foarte bune încă de la început, primele comenzi fiind primite chiar în timpul LogiMAT.
Combi-Connect, soluția eficientă de monitorizare a flotei
Sistemul de management de flotă Combi-Connect, lansat de asemenea la LogiMAT, este disponibil pentru toate echipamentele constructorului irlandez. Acesta permite monitorizarea tuturor utilajelor din rețea, a nivelului de încărcare a bateriei și a modului de operare. Este disponibil atât pentru modelele noi comandate, cât și retrofit, dar are sens mai degrabă să fie montat pe unitățile noi, întrucât se pot aduna mai multe informații utile, grație sistemelor tehnologice de la bord, a explicat Martin McVicar.
Peste 300 de echipamente Combilift sunt monitorizate acum, dar până sfârșitul lui 2024 se va depăși pragul de 1.000 de unități.
Cererea pentru gama de echipamente pedestre a crescut cel mai mult în 2023, acest segment fiind reprezentat la LogiMAT de echipamentul Combi WR4, dotat cu braț motocultor, sistem de control al vitezei de deplasare, monitor integrat în brațul de comandă, care arată direcția de deplasare, nivelul de încărcare a bateriei și alte informații utile. Echipamentul poate fi controlat de pe ambele părți și, având o capacitate maximă de încărcare de 1,6 t, este foarte util în spații de producție sau de depozitare.
Lansat la finele anului trecut, încărcătorul lateral autonom Combi-AGT permite transportul și manipularea încărcăturilor lungi pe culoare foarte înguste, crescând productivitatea. Spațiul din depozit poate fi exploatat astfel la maximum, un aspect foarte important în contextul evoluției prețului chiriilor în halele industriale. Senzorii amplasați pe toate lateralele echipamentului permit operarea în condiții de siguranță 24/7 în mod autonom, dar se poate trece și pe comandă manuală dacă este necesară intervenția operatorului.
Și cererea pentru Combi Aisle-Master a crescut foarte mult în ultimul timp tocmai din cauza nevoii clienților de a optimiza utilizarea spațiului de depozitare, iar cu Aisle-Master acesta poate fi optimizat între 20 și 50%, în funcție de aplicație. Fie că este vorba despre bunuri paletizate sau foarte lungi, depozitarea acestora se face mult mai eficient cu echipamentele Combilift, grație sistemului multi-direcțional de deplasare.
Nu în ultimul rând, Combi-CB 70E, cel mai puternic stivuitor electric, lansat de asemenea la finele anului trecut, este și cel mai compact din categoria sa, fiind foarte ușor de manevrat. Bateria este ușor de înlocuit, grație sistemului tip sertar, acționat pe un sistem de scripete, astfel că se poate schimba pe orice suprafață de teren, iar scaunul pivotant 15O stânga și dreapta și sistemul de comandă tip joystick facilitează munca operatorului.