Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Acordul de liber schimb între Noua Zeelandă și Uniunea Europeană

Noua Zeelandă a semnat un acord de liber schimb (ALS) cu Uniunea Europeană pe 9 iulie 2023, la Bruxelles. Acordul de liber schimb NZ-UE a intrat în vigoare începând cu 1 mai 2024.

Din prima zi, taxele vamale vor fi eliminate pentru 91% din exporturile de bunuri ale Noii Zeelande către UE, urmând să ajungă la 97% după șapte ani. Acordul de liber schimb NZ-UE va crea oportunități pentru întreprinderile din Noua Zeelandă și va oferi acces la una dintre cele mai mari piețe comerciale din lume.

Mărfuri și tarife

Majoritatea mărfurilor neozeelandeze care intrau în UE erau supuse unui tarif, care reprezintă o taxă plătită la frontieră pentru ca mărfurile să intre pe piață. Din prima zi în care acordul de liber schimb a intrat în vigoare, aceste tarife au fost eliminate în totalitate pentru majoritatea mărfurilor neozeelandeze care intră în UE.

Pentru unele bunuri, cum ar fi carnea și produsele lactate, tarifele vor rămâne, dar va exista o creștere a volumului contingentelor, cu rate tarifare reduse în cadrul contingentelor. Contingentele vor crește, de asemenea, în timp.

Revendicarea unei preferințe în cadrul acordului de liber schimb al UE

În cadrul ALS UE, o cerere de acordare a unui tratament tarifar preferențial pentru mărfuri se bazează fie pe cunoștințele importatorului, fie pe o declarație de origine scrisă sau electronică completată de exportator și pusă la dispoziție la cererea părții importatoare.

Reguli de origine

Regulile de origine (ROO) stabilesc nivelul de prelucrare pe care exportatorii neozeelandezi trebuie să îl efectueze pentru a fi eligibili pentru preferințele tarifare ale Noii Zeelande în cadrul unui ALS. Regulile determină originea pe baza faptului că un produs este obținut în întregime sau îndeplinește o cerință proporțională, fie pe baza valorii adăugate, fie pe baza unei modificări specifice a cerinței de clasificare tarifară, fie pe baza unui proces specificat.

Există, de asemenea, dispoziții privind „cumulul” de materiale și procese, precum și anumite „toleranțe” în ceea ce privește nivelul de materiale neoriginare care pot fi utilizate într-un produs originar din Noua Zeelandă.

Acordul de liber schimb dintre NZ și UE prevede autodeclararea originii. Pentru exportatorii neozeelandezi, aceasta constă într-o simplă declarație semnată și datată de către exportator, după cum urmează:

„Exportatorul produselor care fac obiectul prezentului document (codul de client vamal nr. …) declară că, cu excepția cazului în care se indică în mod clar altfel, produsele sunt de origine preferențială neozeelandeză.”

Declarația poate fi făcută pe factură sau pe orice alt document comercial, sau prin e-mail, cu condiția să existe suficiente informații pentru a identifica mărfurile.  Sistemul UE utilizează codurile „Nomenclaturii Combinate” (NC) pentru identificarea și clasificarea mărfurilor. Codurile NC sunt formate din 8 cifre – primele 6 cifre din codul SA (Sistemul armonizat de denumire și codificare a mărfurilor), la care se adaugă două numere la sfârșit pentru a oferi o clasificare mai detaliată în cadrul UE.

Articole similare

Ad