Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Tarifele de transport de la Lille la Duisburg au scăzut mai puțin decât în sens invers

Tarifele de transport rutier de mărfuri între Lille și Duisburg

Pentru transportul de la Duisburg la Lille tarifele din contracte au fost în primul trimestru din 2024 în medie de 685 de euro (2,27 de euro/km), foarte apropiate de cele spot, de 691 de euro (2,29 de euro/km), conform indicelui european al tarifelor de transport rutier de marfă realizat de Upply, Ti și IRU (Upply – Market insights).

În schimb de la Lille la Duisburg tarifele spot au fost cu 9,3% mai mari decât cele din contracte, adică de 532 de euro (1,76 de euro/km), față de 487 de euro (1,61 de euro/km).

Comparativ cu trimestrul anterior, tarifele din contracte au scăzut în ambele direcții, cu 6,6% de la Duisburg la Lille și cu 4,7% de la Lille la Duisburg, iar față de primul trimestru din 2023 au scăzut cu 3,3%, respectiv 4,1%. În ceea ce privește tarifele spot, ele au scăzut mai mult față de trimestrul anterior pe ruta de la Duisburg la Lille (-10,3%) decât pe sensul celălalt (-2,7%).

Astfel, diferența dintre tarifele spot și cele din contracte s-a redus de la Duisburg la Lille, dar a crescut pe celălalt sens, primele fiind acum cu 9,3% mai mari.

Tarifele din contracte au scăzut pe fondul scăderii cererii pe termen lung și scăderii prețului combustibililor cu 2,8% față de același trimestru din 2023 sau cu 5,7% în aprilie 2024, când media era de 1,74 de euro/l, față de ianuarie 2023.

Exporturile de autovehicule și piese au reprezentat 17,0% din totalul exporturilor Germaniei și au fost principalul export al acestei țări în 2023, potrivit institutului german de statistică Destatis. Iar asociația germană din industria auto afirmă că exporturile auto din decembrie au fost cu 1% mai mici comparativ cu aceeași lună din 2022. În 2023 fabricile germane au livrat 3,1 milioane de mașini către clienți din întreaga lume, cu 17% mai multe decât în 2022, dar cu 11% sub nivelul din 2019, când era vorba de 3,5 milioane de mașini noi.

Cererea mai scăzută a dus la volume mai mici pe această relație, ceea ce exercită o presiune în sensul scăderii tarifelor de transport rutier de mărfuri. Dar cererea pe termen lung pe sensul de dus se redresează, deși lent, și cu taxele de drum deja în vigoare ne putem aștepta ca tarifele din contracte să se normalizeze, iar cele spot să urmeze o tendință similară.

Carrefour a raportat că în ultimul trimestru din 2023 vânzările sale din Franța au crescut cu 1,0% – cele de alimente au fost cu 1,9% mai mari, iar cele de produse nealimentare au scăzut cu 5,8% – iar valoarea brută a mărfurilor din comerțul electronic a înregistrat o creștere de 16%, similară celei din perioadele anterioare. În tot anul trecut, Carrefour a înregistrat o creștere de 4,7% față de 2022, determinată în principal de o creștere puternică, de 6,0%, a vânzărilor de alimente, în timp ce vânzările de produse nealimentare au înregistrat o scădere de 4,9%. Iar cererea mai mică de produse nealimentare pe termen lung duce la încetinirea creșterii tarifelor de transport pe bază de contract.

Articole similare

Ad