Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Standarde mai stricte privind emisiile de CO₂, pentru vehiculele grele

După intrarea în vigoare a modificărilor aduse ”Regulamentului privind standardele de emisii de CO2 pentru vehiculele grele” de către Consiliul European, vehiculele grele, inclusiv camioanele mai mici, autobuzele urbane, autocarele și remorcile, vor intra sub incidența unor ținte mai mari de reducere a emisiilor de carbon.

Ștefan Cristescu, Senior Manager PwC România, transmite că noile norme își mențin obiectivul de reducere cu 15% a emisiilor pentru camioanele grele cu o greutate de peste 16 tone până în 2025, dar se vor introduce noi obiective pentru camioanele medii, camioanele grele cu o greutate de peste 7,5 tone, autocare și vehicule de uz specific începând cu 2035.

  • Foto: PwC România

Aceste obiective includ o reducere a emisiilor cu 45% începând cu 2030 (creștere de la 30%), 65% din 2035 și 90% începând cu 2040. Consiliul evidențiază că sectorul vehiculelor grele contribuie cu peste 25% la emisiile de gaze cu efect de seră generate de transportul rutier, iar standardele mai riguroase vor stimula creșterea ponderii vehiculelor cu emisii zero în UE.

Există derogări pentru autovehiculele înmatriculate folosite de serviciile de protecție civilă, serviciile de pompieri, forțele de menținere a ordinii publice și serviciile de asistență medicală de urgență. Regulamentul impune obiective ambițioase și pentru autobuzele urbane, cerând ca acestea să aibă emisii zero până în 2035, cu un obiectiv intermediar de 90% până în 2030.

Pentru atingerea acestor obiective, vor fi necesare măsuri pentru reducerea impactului financiar asupra operatorilor economici și ajustări semnificative ale bugetelor locale.

Regulamentul va fi semnat și publicat în Jurnalul Oficial al UE, intrând în vigoare la 20 de zile după publicare. Acesta reprezintă un act legislativ cu forță juridică obligatorie pentru toate țările din UE. Standardele privind emisiile de CO₂ pentru vehicule grele au fost publicate pentru prima dată în 2019, vizând perioada 2025-2029.

Articole similare

Ad