Bridgestone Corporation va susține evenimentul Bridgestone World Solar Challenge (BWSC) din 2025 cu anvelopele sale cu ENLITEN™, demonstrând pentru prima dată aplicarea unor noi materiale reciclate, dezvoltate în colaborare cu partenerii, pentru a crește la peste 65% raportul dintre materialele reciclate și cele regenerabile. Aceste anvelope vor echipa vehiculele a 33 de echipe din 17 locații.
BWSC va avea loc în perioada 24-31 august, fiind unul dintre cele mai importante evenimente dedicate mașinilor solare din lume. Organizat la fiecare doi ani, participanții vor avea misiunea de a parcurge aproximativ 3.000 de kilometri pe continentul australian folosind doar energie solară limitată. Din 2013, Bridgestone este prezent ca sponsor principal al BWSC, eveniment care subliniază concentrarea companiei pe accelerarea inovației în următoarea generație de mobilitate, inclusiv mobilitatea electrică și e-mobilă, precum și dezvoltarea inginerilor care vor modela viitorul mobilității.
În această ediție, Bridgestone a utilizat, pentru anvelopele cu tehnologia ENLITEN, negru de carbon recuperat și oțel, materiale reciclate dezvoltate și produse prin eforturi de co-creare axate pe avansarea tehnologiei de reciclare care „reînnoiește” anvelopele în materii prime. În plus, compania și-a dezvoltat inițiativele de sustenabilitate pe întregul lanț valoric, cum ar fi reducerea numărului de anvelope utilizate și introducerea transportului de anvelope cu emisii reduse de carbon pentru a contribui la o economie circulară și la neutralitatea carbonului.
Prin intermediul BWSC, ca „laborator mobil”, Bridgestone își va rafina tehnologia, consolidând astfel activitățile sustenabile ale sporturilor cu motor la nivel global. Mai mult, prin depășirea limitelor și provocarea către excelență, alături de echipele participante care împărtășesc pasiunea pentru curse, Bridgestone avansează inovația pentru viitorul mobilității.
Printre inițiativele companiei în domeniul sustenabilității se află:
Negru de fum recuperat obținut prin piroliză precisă a anvelopelor scoase din uz folosind unitatea de testare Bridgestone, în colaborare cu ENEOS.
Pentru transportul de anvelope BWSC, Bridgestone colaborează cu DHL, care folosește soluția sa GoGreen Plus. Astfel, prin utilizarea de combustibil maritim sustenabil, emisiile de CO2 vor fi reduse cu până la 85% pe întregul ciclu de viață (Well-to-Wake) de producție, transport, depozitare și utilizare la bord a combustibilului.
Pentru tranziția către o economie sustenabilă, România și-a propus ca obiective cheie producerea a 153.000 de tone de hidrogen regenerabil pe an și reducerea emisiilor de CO2 cu peste 2 milioane de tone până în 2030. În Strategia Națională a Hidrogenului 2023-2030 se precizează că aceste măsuri vor sprijini decarbonizarea sectoarelor industrial și de transport, aliniindu-se cu obiectivele europene privind energia curată.
Strategia, elaborată de o echipă de experți de la Horváth România și PwC România, a analizat potențialul de producție și consum al hidrogenului regenerabil, fiind una dintre principalele opțiuni a UE către o economie fără gaze cu efect de seră. Hidrogenul regenerabil produs prin electroliza apei, folosește surse regenerabile de energie electrică, precum energia solară, eoliană sau hidroelectrică, printr-un proces care nu generează emisii de dioxid de carbon (CO₂).
Potrivit comunicatului de presă, potențialul de creștere economică, grație utilizării hidrogenului, va fi obținut prin dezvoltarea sectoarelor „hard-to-abate” (industrii dificil de decarbonizat) printre care se află producția de oțel și industria petrochimică (rafinarea petrolului, producția de îngrășăminte) și transportul greu.
Un prim pas important în această direcție va fi crearea așa-numitelor „văi de hidrogen” (hydrogen valleys / ecosystems), care vor conecta potențialul de producție la diverse centre industriale și de transport din apropiere. În cazul României, Strategia a identificat cinci ecosisteme ce pot fi dezvoltate în următoarele regiuni strategice: (1) Bucureşti – Ploieşti – Târgoviște – Pitești; (2) Constanța – Medgidia – Călărași – Slobozia; (3) Cluj – Târgu Mureș – Sighișoara – Sibiu – Sebeș; (4) Galați – Brăila – Tulcea; și (5) Craiova – Slatina – Târgu Jiu.
Printre obiectivele generale pentru dezvoltarea sectorului hidrogenului se numără:
De asemenea, Strategia vizează utilizarea hidrogenului regenerabil pentru producția de oțel „verde”, reducerea emisiilor din industria chimică şi petrochimică şi dezvoltarea de soluții pentru transportul de marfă, transportul public şi aviație. Implementarea proiectelor va permite decarbonizarea sectoarelor „hard-to-abate”, unde electrificarea nu este fezabilă.
Totodată, planurile include conectarea la rețeaua europeană de transport al hidrogenului, European Hydrogen Backbone, pentru a promova exporturile și a integra piețele locale în lanțurile internaționale de aprovizionare. Promovarea de parteneriatele internaționale pentru dezvoltarea pieței hidrogenului și atragerea de investiții.
Luând în considerare potențialul de energie regenerabilă din România (factori de capacitate medii pentru energia eoliană și solară), costul mediu real al producției de hidrogen regenerabil este estimat la 3,6-5,4 EUR/kg H2 în condițiile actuale (până în 2030). Cea mai mare parte a costurilor hidrogenului regenerabil o reprezintă costul electricității verzi (65%), urmat de costurile operaționale (16%) și costurile de capital (14%), ținând cont de faptul că factorul mediu de capacitate al electrolizoarelor este de 40% (echivalentul a 3.530 de ore de funcționare la capacitate maximă).
„Hidrogenul reprezintă o oportunitate strategică pentru securitatea energetică a României: reducerea emisiilor de CO2 şi creşterea competitivității industriei. Dezvoltarea tehnologiilor bazate pe hidrogen regenerabil este esențială în păstrarea competitivității economice a sectoarelor industriale care nu au alte opțiuni pentru respectarea normelor de mediu (hard-to-abate), iar aceste tehnologii sunt susținute de finanțări semnificative din fonduri europene dedicate.”, a declarat Cătălin Stancu, Consultant, Horváth România.
Până în 2050, strategia prevede eliminarea totală a hidrogenului din surse fosile, dezvoltarea unor rețele de transport de gaze curate și utilizarea hidrogenului pentru industrie, transport și stocarea energiei.
02.10.2020
Ultimul număr: Mai 2025
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit