Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Venituri și profit mai mici pentru Hapag-Lloyd în 2024, în ciuda creșterii volumelor

Hapag-Lloyd a înregistrat o scădere a profiturilor în primul trimestru din 2024 față de primul trimestru din 2023, pe care Ti Insight o consideră deloc surprinzătoare. Veniturile față de aceeași perioadă a anului trecut au scăzut cu 23%, până la 4.623 de milioane de dolari, în timp ce EBITDA a scăzut cu 60%, EBIT cu 79%, iar profiturile totale cu 84%, ajungând la 325 de milioane de dolari. În activitatea principală de linie maritimă, volumele au crescut cu 6,8%, până la 3 milioane TEU, dar comparativ cu 2023 tarifele medii de transport de marfă au scăzut cu 32%. Pe de altă parte, arată Ti, profiturile din 2023 au fost excepționale, deci nu sunt un termen bun de comparație.

Ceea ce este util de măsurat însă este gradul în care criza din Marea Roșie a dus la creșterea atât a tarifelor de transport, cât și a profiturilor, comparativ cu a doua jumătate a lui 2023. După cum a comentat Hapag-Lloyd, chiar dacă rezultatele sale sunt semnificativ sub cifrele excepționale din 2023, tarifele s-au stabilizat în primul trimestru din 2024 ca urmare a redirecționării navelor în jurul Capului Bunei Speranțe și a cererii mai mari de capacitate, iar numeroasele nave noi care au fost și le vor fi livrate în 2024 tuturor companiilor de pe piață au fost esențiale pentru a menține lanțurile de aprovizionare în funcțiune fără prea multe întreruperi.

Stabilizarea tarifelor este ceea ce a adus profitabilitate Hapag-Lloyd, dar nu se știe în ce măsură acest lucru va continua. Iar reprezentanții companiei admit gradul ridicat de incertitudine de pe piața transportului de containere. Linia maritimă a declarat că se așteaptă ca EBIT pentru acest an să fie în intervalul 0-1,1 miliarde de dolari și că se presupune că o mare parte din rezultatul estimat va fi generată în prima jumătate a anului. Dar orice prognoză are un grad ridicat de incertitudine – chiar și pentru o companie atât de profitabilă ca Hapag-Lloyd – din cauza fluctuațiilor mari ale tarifelor și provocărilor geopolitice.

Sursă foto: Photos Vessels – Hapag-Lloyd

Articole similare

Ad