Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Pentru a afla cum au evoluat în ultimele luni volumele de transport am stat de vorbă și cu managerul unei case de expediții, APA Cargo Services, implicate în transport aerian, maritim (containere complete și grupaje) și rutier (intern și internațional, cu 95% din curse spot). Compania nu are active proprii, camioane, ori depozite, și este prezentă pe piață din 2019 printr-un birou în București, unul suport în Constanța, pentru operațiuni portuare (verificarea prealabilă a documentației, menținerea legăturii cu brokerii vamali, asistarea la descărcarea din containere, supravegherea încărcării/descărcării din camioane ș.a.) și unul în Timișoara, deschis în ianuarie 2023, decizie motivată de importanța Banatului din punct de vedere economic, și mai ales a industriei auto de acolo, pentru întreaga activitate a APA Cargo Services. Tot din Timișoara sunt organizate transporturi rutiere, separat de filiala din București, întreg biroul fiind gândit ca un centru de cost distinct.

Compania derulează, în medie, aproximativ 30 de curse/zi, mai ales grupaje, întrucât pe piața camioanelor complete concurența este prea mare, la fel și expunerea, iar marja de profit este mică.

Cifra de afaceri a atins în 2022 11,5 milioane de euro, față de opt milioane de euro în 2021, din care circa 40% din transport maritim, 35% din aerian și restul, rutier, iar ponderea celor trei activități în profitul operațional, care a fost de circa 1,5 milioane de euro, este similară. Trebuie subliniat însă faptul că veniturile au crescut continuu mai ales datorită scumpirii transportului containerizat și aerian, marja operațională de profit nefiind neapărat direct proporțională.

În ceea ce privește numărul de transporturi efectuate la nivelul întregii companii, el a crescut anul trecut cu peste 20% față de 2021.

În concluzie, „2022 a fost un an foarte bun. Începutul lui 2023 însă, comparativ cu perioada similară a anului trecut, e caracterizat de o scădere de volume, atât la transport aerian, cât și maritim sau rutier. Eu și colegii mei ne uitam pe bursele de transport și vedeam consternați că erau zile în care nu erau aproape deloc mărfuri publicate, fapt extrem de rar întâlnit. Până acum lucrurile s-au rostogolit cumva, a fost perioada de sărbători/închidere de an, astfel încât tendința descrescătoare în materie de volume, evidentă din a doua jumătate a lui decembrie, nu a generat foarte multe îngrijorări. Ulterior însă, a venit un ianuarie total atipic, lipsit de numărul câteodată copleșitor de comenzi caracteristic segmentelor aerian/maritim, înainte de Anul Nou Chinezesc, semnal că firmele în general sunt precaute în acest context economic și geopolitic. În plus, în depozitele din Europa încă sunt stocuri, făcute la prețuri foarte mari ale transportului, iar acele companii trebuie să găsească o soluție cât mai eficientă de rezolvare“, detaliază Adrian Varlanuta, coproprietar și networking development manager APA Cargo Services.

În prezent costurile transportului maritim au ajuns aproape de nivelul de dinainte de pandemie: mai puțin de 2.500 de dolari pentru un container mare adus din porturile principale din China, față de 1.550 de dolari în 2020 și față de o medie de 7.000 de dolari înregistrata pe parcursul lui 2022. Iar capacitatea este suficientă.

În efortul de a-și consolida strategia integratoare și de a-și servi și mai bine clienții, A.P. Moller – Maersk (Maersk), liderul global în servicii de transport maritim, a anunțat includerea a două piețe emergente – Africa, Asia Centrală și de Vest – pentru a forma o nouă regiune combinată IMEA.

Noua regiune va cuprinde subcontinentul indian, Orientul Mijlociu și Africa, inclusiv piețe importante din care fac parte, printre altele, India, Pakistan, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Africa de Sud, Kenya, Coasta de Fildeș, Camerun, Nigeria, Senegal și Ghana, potrivit unui comunicat.

Richard Morgan, numit director general regional pentru regiunea IMEA, a adăugat că condițiile de piață sunt în continuă schimbare, mai ales în era post-pandemie, unde cererea se diminuează, comportamentele clienților evoluează și există o nevoie tot mai mare de a oferi o logistică competitivă, fiabilă și rezistentă.

„Ambiția noastră este de a crea valoare lanțurilor de aprovizionare ale clienților noștri. Pentru a realiza acest lucru, este necesar să evoluăm și să ne organizăm în același mod în care majoritatea clienților noștri sunt organizați geografic. Acest lucru nu numai că ne va permite să valorificăm sinergii pe aceste piețe într-un mod unitar, ci și să ne servim mai bine clienții prin oferte consolidate și soluții rezistente.”, a declarat Richard Morgan, Managing Director, Maersk IMEA.

Regiunea IMEA are o locație strategică din punct de vedere geografic, cu avantajul natural de a crea hub-uri atât pentru transportul maritim, cât și pentru cel aerian, care vor conecta piețele de producție și de consum din întreaga lume.

Clienții vor continua să lucreze cu aceeași echipă care i-a sprijinit până acum, iar produsele și soluțiile oferite de Maersk vor rămâne aceleași.