Ad
Ad
Ad
Ad

Kuehne + Nagel a avut un început puternic în noul an financiar, câtă vreme cota de piață a crescut, profitabilitatea s-a îmbunătățit și compania a câștigat noi clienți, așa cum a declarat CEO-ul Stefan Paul. Dar Ti Insight atrage atenția asupra faptului că în realitate numai un segment a înregistrat o îmbunătățire a profitabilității, divizia Air Logistics, al cărei EBIT a crescut cu 0,57 de puncte față de primul trimestru din 2024, până la 6,51%, și a cărei cifră de afaceri a fost cu 12,6% mai mare, până la 1.782 de milioane de franci elvețieni (un CHF este echivalentul a circa 5,3554 lei)

Marja EBIT a întregii companii Kuehne + Nagel a scăzut în primul trimestru din 2025 cu 0,48 puncte față de perioada similară din 2024, până la 6,35%, iar EBIT a crescut cu 6,9%, până la 402 milioane CHF.

CEO-ul companiei a mai declarat că, în ciuda mediului economic global provocator, veniturile au crescut cu 14,9%, până la 6.330 de milioane de CHF, dar Ti Insight subliniază că EBIT nu a crescut în același ritm. Cifra de afaceri netă a diviziei Sea Logistics s-a îmbunătățit cu 29,8%, până la 2.499 de milioane de CHF, dar EBIT a crescut cu doar 6,6%, până la 210 milioane de CHF, ceea ce a dus la o scădere a marjei EBIT de 1,83 puncte, până la 8,4%, pe măsură ce distanțele maritime dintre Asia și Vest au crescut din cauza crizei Mării Roșii
Divizia Road Logistics, pe fondul slăbirii economiei europene, a înregistrat o scădere a EBIT cu 36,7% față de anul trecut, până la 19 milioane de CHF, cifra de afaceri netă a crescut cu 1,3%, până la 871 de milioane de CHF, și marja EBIT a scăzut cu 1,31 puncte, până la 2,18%

În ceea ce privește divizia Contract Logistics, marja EBIT a fost în linii mari egală cu cea din 2024, de 4,84%, EBIT a crescut cu 3,6%, până la 57 de milioane de CHF, iar cifra de afaceri netă a crescut cu 3,4%, până la 1.178 de milioane de CHF

Analiștii Ti subliniază faptul că, pentru o companie cotată la bursă, care este datoare față de acționarii săi să aibă randamente crescute, faptul că marjele sunt în scădere cântărește mai greu decât creșterea cu două cifre a veniturilor.

Conducerea K+N nu a oferit o estimare pentru perioada următoare din cauza mediului macroeconomic incert, problematic pentru industria logistică în ansamblu, dar a declarat că importantă este îmbunătățirea rezultatelor, chiar dacă incertitudinile afectează toate piețele pe care operează compania.

Sursă foto:Kuehne + Nagel

În al doilea trimestru din 2024 au existat modificări rapide pe piața de transport aerian și maritim și dezechilibre între ratele de cumpărare și cele de vânzare, mai ales în ceea ce privește exporturile din Asia, așa cum arată reprezentanții Expeditors (companie care oferă transport maritim, depozitare, operațiuni vamale și alte servicii logistice), citați de Ti Insight. În plus, capacitatea pieței aeriene a fost limitată de cererea de comerț electronic, iar rutele maritime au fost perturbate semnificativ, așa cum știm deja, de evenimentele geopolitice din Marea Roșie, ceea ce a dus la servicii mai puțin frecvente, timpi de tranzit mai lungi și congestii portuare.

Ti consideră că rezultatele Expeditors sunt relevante pentru situația tuturor expeditorilor și proprietarilor de active de transport aerian și maritim. Compania a avut vânzări susținute, dar profituri sub presiune, venituri cu 4% mai mici față de trimestrul al doilea din 2023, deși cu 9% mai mari decât în primul trimestru din 2024, și un venit operațional cu 16% mai mic decât în 2023 și cu 10% mai mic decât în trimestrul anterior.

În transport aerian de marfă, Expeditors a avut un tonaj cu 15% mai mare decât în 2023 și mai mare și decât în primul trimestru din 2024, datorită trecerii de la maritim la aerian. Iar ratele de cumpărare au depășit ratele de vânzare, deoarece comercianții cu amănuntul chinezi au crescut cererea mai repede decât au putut crește transportatorii capacitatea.

Volumele de transport maritim de mărfuri gestionate de Expeditors au scăzut cu 3% față de trimestrul al doilea din 2023, deși au crescut față de trimestrul anterior din 2024, iar aici, la fel, ratele de cumpărare au crescut mai mult și mai repede decât cele de vânzare, și criza din Marea Roșie a făcut să fie nevoie de navele intrate recent pe piață, inclusiv din cauza dificultăților operaționale din porturi. Indiferent însă cât de bine s-au descurcat Expeditors și alte firme de profil în condițiile dificultăților din transportul maritim și aerian, întrebarea care se pune, subliniază analiștii Ti, este cum vor răspunde acestea la schimbările de pe piață, care ar putea fi foarte rapide.

Sursă foto: Expeditors