Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

În condiții „normale“, prețul petrolului crește ușor în T2 2024 și se stabilizează până la final de an

Prețul motorinei la pompă

Așa cum știți deja, după scăderile continue înregistrate în ultimul trimestru din 2023, prețurile motorinei au crescut puțin la începutul anului, deoarece a crescut trei luni consecutiv prețul spot al țițeiului Brent, care în martie era de 85 de dolari/b, față de 78 de dolari/b în decembrie.

Scumpirea țițeiului este pusă de Upply, Ti și IRU (Upply – Market insights) pe seama incertitudinii sporite și riscului geopolitic legate de atacurile care vizează navele comerciale ce tranzitează Marea Roșie, o zonă mai importantă pentru flexibilitatea comerțului global cu petrol decât în anii trecuți, după invadarea Ucrainei de către Rusia. Atacurile au crescut atât timpul de tranzit, cât și costurile de transport al petrolului, limitând capacitatea pieței de a se adapta la eventuale întreruperi ale aprovizionării, și au impus și includerea în preț a unei prime de risc, din cauza posibilității ca producția de petrol din Orientul Mijlociu să fie închisă.

Totuși, impactul atacurilor din Marea Roșie asupra prețului petrolului a fost limitat din cauza acumulării de stocuri globale de petrol în 2022 și 2023 și a lipsei perturbărilor din producția de petrol.

Prelungirea anticipată a reducerilor voluntare ale producției OPEC+, anunțată oficial pe 4 martie, față de reducerile anunțate pe 30 noiembrie 2023, de 2,2 milioane b/zi pentru începutul lui 2024, vizează și al doilea trimestru al anului, perioadă în care și Rusia a mai anunțat o reducere de 471.000 de barili/zi, în plus față de cea de 500.000 de barili/zi, anunțată în aprilie 2023 și care se extinde până la sfârșitul lui decembrie 2024.

Agenția Internațională pentru Energie (IEA) prognozează că prețul spot al țițeiului Brent va crește până la o medie de 90 de dolari/b în al doilea trimestru din 2024 din cauza reducerilor voluntare ale producției, în condițiile în care în mod normal în această perioadă din an cererea de petrol crește. Iar în restul anului se așteaptă ca prețurile să rămână relativ stabile, deci să fie, în medie, tot de 90 de dolari/b în trimestrul al patrulea, când reducerile de aprovizionare OPEC+ urmează să expire, și ar începe o ușoară presiune în sensul scăderii prețurilor în 2025.

Cu toate acestea, mai multe incertitudini majore ar putea afecta prețurile viitoare, începând cu atacurile din Marea Roșie, care ar putea perturba producția din Orientul Mijlociu, ceea ce ar duce probabil la creșterea prețurilor petrolului. De asemenea, rămâne de văzut cât de strict vor fi respectate reducerile voluntare de producție anunțate de OPEC+.

Cererea globală de petrol se estimează că va crește cu 1,4 milioane b/zi atât în 2024, cât și în 2025, iar în funcție de cât va fi de fapt această creștere vor fi afectate nivelurile stocurilor globale și prețurile petrolului.

Sursă: IRU

Articole similare

Ad