Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Comisia aprobă un ajutor de stat în valoare de până la 1,4 miliarde EUR pentru cel de-al patrulea proiect important de interes european comun din lanțul valoric al hidrogenului

Comisia Europeană a aprobat, în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, un al patrulea proiect important de interes european comun („IPCEI”) pentru a sprijini cercetarea, inovarea și prima implementare industrială în lanțul valoric al hidrogenului. Proiectul contribuie la atingerea obiectivului UE de reducere cu 90% a emisiilor din sectoarele mobilității și transporturilor, pentru ca UE să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2050. Prin încurajarea utilizării hidrogenului ca și combustibil, proiectul va contribui, de asemenea, la realizarea obiectivelor din cadrul „European Green Deal”, al Strategiei UE privind hidrogenul și al Strategiei privind mobilitatea durabilă și inteligentă.

Proiectul, denumit „IPCEI Hy2Move”, a fost pregătit și notificat în comun de șapte state membre: Estonia, Franța, Germania, Italia, Țările de Jos, Slovacia și Spania.

Statele membre vor furniza o finanțare publică de până la 1,4 miliarde de euro, care se așteaptă să deblocheze investiții private suplimentare în valoare de 3,3 miliarde de euro. În cadrul acestei IPCEI, 11 întreprinderi cu activități în unul sau mai multe state membre, inclusiv întreprinderi mici și mijlocii („IMM-uri”) și întreprinderi nou înființate, vor întreprinde 13 proiecte inovatoare.

IPCEI Hy2Move va acoperi o mare parte a lanțului valoric al tehnologiei hidrogenului, sprijinind dezvoltarea unui set de inovații tehnologice, printre care:

  • Dezvoltarea de aplicații de mobilitate și transport pentru a integra tehnologiile pe bază de hidrogen în mijloacele de transport (rutier, maritim și aerian). Aceasta include, de exemplu, platforme de vehicule cu pile de combustie pentru utilizare în autobuze și camioane.
  • Dezvoltarea de tehnologii de înaltă performanță în domeniul pilelor de combustie, care utilizează hidrogenul pentru a genera electricitate cu o putere suficientă pentru a mișca nave și locomotive.
  • Dezvoltarea de soluții de stocare a hidrogenului la bordul vehiculelor de generație următoare. Pentru utilizarea în aeronave, sunt necesare rezervoare de hidrogen ușoare, dar robuste, care să asigure siguranța și eficiența în condiții de zbor.
  • Dezvoltarea de tehnologii de producere a hidrogenului pentru aplicații în domeniul mobilității și al transporturilor, în special pentru alimentarea la fața locului a stațiilor de realimentare cu hidrogen presurizat, cu un grad de puritate de 99,99 %, de tip pile de combustie.

IPCEI Hy2Move completează primele trei IPCEI privind lanțul valoric al hidrogenului. Pe 15 iulie 2022, Comisia a aprobat IPCEI „Hy2Tech”, care se axează pe dezvoltarea tehnologiilor pe bază de hidrogen pentru utilizatorii finali. IPCEI „Hy2Use” a fost aprobată la 21 septembrie 2022 și se axează pe aplicațiile hidrogenului în sectorul industrial. IPCEI „Hy2Infra”, aprobată de Comisie pe 15 februarie 2024, se referă la investițiile în infrastructură, care nu sunt acoperite de primele două IPCEI. Hy2Move se concentrează exclusiv pe provocările și obiectivele specifice care apar pentru tehnologia hidrogenului în aplicațiile de mobilitate și transport. Finalizarea întregii IPCEI este prevăzută până în 2031, termenele variind în funcție de proiectele individuale și de societățile implicate. Se preconizează crearea a aproximativ 3.600 de locuri de muncă directe și multe altele indirecte.

Articole similare

Ad