Kaufland Romania a anuntat ca va suporta toate costurile de alimentare ale clientilor sai, posesori de vehicule electrice, din dorinta de a incuraja tranzitia catre un mod de transport sustenabil si de a proteja astfel mediul inconjurator. Masura vine in contextul deciziei Renovatio de a introduce un sistem de tarifare al serviciului de incarcare a masinilor electrice in cadrul retelei e-charge, incepand cu 19 martie 2018. Astfel, din aceasta data, Kaufland Romania va pune la dispozitia clientilor sai carduri de incarcare a masinilor electrice, care asigura gratuitatea alimentarii si sunt utilizabile exclusiv la cele 20 de statii din parcarile magazinelor sale.
De la lansarea retelei e-charge, in aprilie 2016, atat Kaufland Romania, cat si Renovatio au suportat costurile incarcarilor pentru utilizatorii de masini electrice. Renovatio a anuntat ca incepand cu 19 martie 2018 va introduce un sistem de tarifare al serviciului de incarcare aplicabil statiilor din intrega retea e-charge. Kaufland Romania isi mentine angajamentul de a-i sprijini pe toti cei care conduc eco si va achita catre Renovatio toate costurile de incarcare generate de utilizatorii care folosesc acest serviciu.
Statiile de incarcare in cadrul carora alimentarea va fi gratuita sunt amplasate in parcarile magazinelor Kaufland din 18 orase, functioneaza non-stop si acopera nevoile de mobilitate ale posesorilor de vehicule electrice in marile orase, dar si in tranzit, pe coridoarele principale ce traverseaza Romania: Constanta – Bucuresti – Sibiu – Timisoara – Arad (finalizat in 2016); Bucuresti – Ploiesti – Brasov – Targu Mures – Cluj-Napoca – Oradea (finalizat in 2017).
Incepand cu 2018, Kaufland Romania si Renovatio au demarat procesul de dezvoltare a retelei de statii de incarcare pe doua noi coridoare, Bucuresti – Craiova – Drobeta Turnu Severin – Lugoj – Timisoara si Bucuresti – Buzau – Focsani – Bacau – Suceava – Iasi, in paralel cu extinderile din marile orase.
Statiile de incarcare rapida aflate in parcarile Kaufland permit alimentarea majoritatii vehiculelor electrice in mai putin de o ora (0% – 80% din capacitatea bateriei). In prezent, 12 din cele 20 de puncte de alimentare ofera solutii de incarcare rapida, numarul acestora fiind in continua crestere.
Statiile deservesc toate tipurile de vehicule 100% electrice si hibride plug-in, atat pentru standardele de incarcare rapida, in curent continuu, (CHAdeMO si CCS) la o putere de maxim 50kW, cat si pentru incarcare in curent alternativ (type 2) la o putere de maxim 22kW.
Piata masinilor electrice este in crestere: in 2017, ponderea masinilor electrice si hibrid in totalul vanzarilor de autovehicule noi a atins 2,2%, numarul acestora ajungand la 2.811 unitati, in crestere cu 136,7% fata de anul anterior, potrivit datelor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Autoturisme (APIA) in ianuarie 2018.