Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

iO Partners: Piața imobiliară industrială a cunoscut un declin în primul trimestru al anului, după doi ani cu tranzacții record

Piața imobiliară industrială din Europa Centrală și de Est (CEE) a înregistrat o încetinire în primul trimestru al 2024, marcând revenirea la normalitate după activitatea record din 2021 și 2022. În întreaga regiune, ratele de neocupare ale spațiilor industriale și de logistică sunt în creștere, iar cererea totală pentru spații este în scădere, potrivit iO Partners. Trendul este vizibil și în România, unde cererea pentru spații industriale a scăzut cu 30% față de trimestrul anterior și cu 20% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Acest lucru se datorează în mare măsură de încetinirii creșterii în domeniul comerțului electronic, deoarece piețele din regiune înregistrează o rezervă consistentă de contracte de închiriere pentru producție, în special în Ungaria, Cehia și Serbia. În general, construcția de hale noi a cunoscut o nouă încetinire în acest trimestru, iar chiriile au crescut ușor de la an la an în întreaga regiune.

Cu toate acestea, regiunea CEE este o destinație din ce în ce mai atractivă pentru investițiile industriale și logistice, înregistrând cel mai mare volum de spații industriale pe cap de locuitor, o infrastructură care se îmbunătățește rapid și companii de producție care caută angajați calificați și în număr mare.

„Scăderea din piață este un recul așteptat de la maxime istorice, pe fondul unui număr limitat de tranzacții mari cauzat de scăderea volumelor din retail-ul tradițional și online determinată de inflație, dar și de faptul că mulți retaileri mari au dezvoltat în ultimii 5 ani centre logistice cu capacitate suficientă. De asemenea, pe fondul chiriilor semnificativ mai mari și a costurilor ridicate de dezvoltare, observăm în anumite cazuri atât o întârziere din partea clienților, care trebuie să își reajusteze bugetele pentru chirie, cât și o oferta mult limitată,  din cauza costurilor mari de construcție și finanțare. În perioada următoare, ne așteptăm la mai multe renegocieri și procese de optimizare a activităților logistice decât în mod normal”, a declarat Viorel Opaiț, Regional Development Director în cadrul iO Partners.

În România, cererea pentru spații industriale în primul trimestru al 2024 a fost mai lentă decât anul trecut, ajungând la 192.400 m2. Această tendință descendentă urmează după doi ani record, când cererea a crescut la peste 1 milion m2. De asemenea, livrările de spații industriale s-au redus la începutul anului, în primul trimestru fiind finalizați în total 69.400 m2, cu 57% mai puțin decât în trimestrul anterior și cu 69% mai puțin decât prioada similară a anului trecut.

Deși aproximativ 700.000 m2 sunt în pregătire pentru 2024, livrările efective ar putea fi considerabil mai mici, deoarece cererea încetinește, iar asigurarea de preînchirieri devine mai dificilă. În timp ce nivelul chiriei pe spațiile industriale a fost stabil în primul trimestru al anului, există în continuare presiuni pentru creșterea chiriilor, deoarece costurile de construcție sunt ridicate. Așa cum era de așteptat, rata de neocupare a crescut ușor la nivel național, de la 4,3% în trimestrul precedent, la 4,4%, concomitent cu reducerea cererii.

În primul trimestru al anului, Ungaria a demonstrat o cerere robustă, în ciuda unei scăderi totale de 15% în regiunea extinsă Budapesta. Aici, cererea netă a fost de 78.280 m2, reprezentând 86% din tranzacții. Stocul industrial modern din această zonă a crescut cu 8,7%, ajungând la 3.522.160 m2, iar 63% din noile spații în construcție au fost preînchiriate.

În Cehia, volumul de spații nou finalizate în primul trimestru al 2024 s-a ridicat la 148.100 m2, ceea ce reprezintă doar jumătate din volumului din trimestrul anterior. Companiile din industria prelucrătoare au fost responsabile pentru 50% din noile tranzacții, contribuind la un stoc industrial total de aproape 11,9 milioane m2. Deși rata de neocupare a crescut ușor, la 2%, chiriile au rămas stabile, la 7,50 euro/m2/lună.

Slovacia a adăugat 132.000 m2 de spații noi, deși activitatea de închiriere a scăzut cu 40%, iar rata de neocupare a crescut la 2,35%. Chiriile în Bratislava au urcat la 7,35 euro/m2/lună. Piața din Serbia continuă să se dezvolte rapid, cu 844.000 m2 disponibili în parcurile industriale. CTP și VGP domină piața, având o cotă combinată de 67%. Poziția strategică a Serbiei în Europa de Sud-Est o face atractivă pentru companiile asiatice de producție, consolidându-și rolul de punte între Europa de Est și Vest.

Articole similare

Ad