Reprezentanta smartdiesel DKV, Claudia Barbu, a vorbit în cadrul conferinței Tranzit de la Iași, de pe 6 iunie, despre creșterile de taxe de drum din 2024 și din anii următori, dar și despre detaliile de care trebuie să țină cont firmele de transport pentru a reduce aceste sume sau a limita pierderile.
Așa cum știți deja, Parlamentul European și Comisia Europeană au adoptat modificări ale Directivei 1999/62/EC pentru a reduce emisiile CO2 cu 30% până în 2030, astfel că în anii următori vor continua să se schimbe mult contextul și modul cum se percep taxele de drum. Tonul l-a dat Germania pe 1 decembrie 2023, când a inclus taxa pe emisiile de CO2 în taxa de drum și astfel s-a ajuns la o creștere medie de 82% (+0,158 euro/km). Până în 2030 toate țările UE ar fi trebuit să se alinieze la sistemul de taxare care ține cont și de emisiile de CO2, dar între timp termenul a fost prelungit puțin.
Includerea emisiilor de CO2 în taxele de drum face ca majorările acestora – o constantă în activitatea de transport, deoarece se întâmpla an de an – să fie mult mai importante decât în trecut: +45% în Ungaria (+0,158 de euro/km), +13% în Cehia (+0,026 de euro/km) și +7,5% în Austria (+0,033 de euro/km), față de țările în care încă nu se taxează emisiile de CO2, ci doar se ține cont de inflație: 6,5% în Spania, 3,7% în Belgia, 3% în Franța, 2,3% în Italia, 2,1% în Portugalia. În Polonia a avut loc o creștere importantă, de 16%, deși încă nu s-a implementat noua directivă.
În aceste condiții, ținând cont de majorările de taxe față de 2023 din toaste țările de pe traseu, o cursă București-Anvers costă cu 166 de euro/sens mai mult (+38%), una București-Padborg 165 de euro/sens (+49%), una București-Paris 149 de euro/sens (+31%), una București-Madrid 58 de euro/sens (+11%) și una București-Milano 53 de euro/sens (+18%). Creșterile mai mici de costuri pe relațiile Italia și Spania se datorează faptului că acolo însă nu s-a trecut la taxarea emisiilor de CO2 – dar urmează.
Modificările taxelor de drum se fac conform unui plan, deci se anunță întotdeauna din timp, subliniază Claudia Barbu – o excepție a fost Ungaria, care a majorat taxa peste noapte – și de aceea firmele de transport trebuie să se informeze în legătură cu ele și să le prezinte anticipat clienților, clar, în scris, astfel încât ele să se regăsească în viitoarele tarife. „Și acesta este rolul nostru, să oferim cifrele exacte.“
Deja se știe că în 2025 vor crește taxele în Suedia, Danemarca (unde se trece de la eurovinietă la taxarea/km), Alsacia (A35 din Franța) și poate în Slovenia și Slovacia. Iar în 2026 implementează directiva europeană Olanda și România. Franța și Italia au o situație atipică, deoarece taxele de drum sunt gestionate de concesionari, iar contractele sunt în vigoare până în 2032, deci UE nu poate interveni mai devreme în sistemul lor de taxare, care probabil se va modifica ulterior.
Claudia Barbu este de părere că diferențele de taxe de drum plătite în funcție de clasa camioanelor sunt importante în cifre, „dar nu sunt atât de mari cât am vrea: se pot economisi 800 sau 1.600 de euro la 100.000 km parcurși în Germania dacă se folosește un camion din Clasa 2 în loc de unul Clasa 1, respectiv unul din Clasa 3 în loc de unul Clasa 1.
O altă recomandare pe care o face reprezentanta smartdiesel DKV este să se verifice cu atenție, folosind calculatoare de taxe de drum pe fiecare țară și rută, care sunt valorile exacte, deoarece ele depind mult de drumurile pe care se merge. Asta poate să dureze, mai ales dacă o firmă de transport, din lipsă de mărfuri, trece de la o relație pe care o cunoaște bine la una nouă. De aceea recomandarea ar fi să apeleze la instrumente care au toate informațiile „la un clic distanță, pentru a simplifica procesul și a scurta timpul. Deoarece accesul rapid la informații este vital.“
În plus, ar fi bine ca managerii de transport să înțeleagă de unde pot câștiga bani când vine vorba de taxele de drum. De exemplu, în Italia, Polonia. Croația și pentru tunelul Frejus se pot obține discount-uri anuale „dacă faceți ceva să le obțineți. Mai trebuie instruiți șoferii, deoarece există situații în care dintr-o simplă neatenție pot lua amenzi pentru că nu au conectat cum trebuie aparatul de taxare. Echipa noastră este foarte atentă și la taxele de drum plătite suplimentar în Franța și Italia, indiferent de furnizorul aparatului, deoarece sistemele de taxare sunt învechite. Acești bani îi puteți salva dacă aveți pe cineva care să facă monitorizarea și recuperarea sumelor plătite în plus. Ceea ce este important, deoarece sunt bani pe care nu simțiți că îi pierdeți, dar îi pierdeți.“
smartdiesel DKV a recuperat în total în ultimii trei ani pentru clienții săi, din taxe de drum, 1.300.000 de euro.