Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

BERD sprijină investițiile din surse regenerabile în România

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) împrumută 32 de milioane de euro, ca parte a unui pachet de finanțare de 291 de milioane de euro, pentru construirea și exploatarea unui parc eolian terestru de 192 MW în România – prima fază a unui parc eolian mare, cu capacitate totală de 461 MW, ce urmează să fie construit în regiunea Buzău. Restul finanțării pentru parcul eolian Vifor va veni de la alte instituții financiare.

Parcul eolian va fi deținut de First Look Solutions S.A., o companie românească al cărei acționariat este împărțit între Rezolv Energy SA, cu sediul în Praga, și Low Carbon, din Londra, ambele companii de investiții cu o vastă experiență în active complexe de infrastructură durabilă la nivel mondial. Proiectul este de așteptat să devină operațional până la sfârșitul lui 2025. Odată pus în funcțiune, prima fază a parcului eolian Vifor va putea furniza energie electrică curată la aproximativ 108.000 de gospodării din România.

Având în vedere dimensiunea sa, Proiectul eolian reprezintă o piatră de hotar în povestea ambițioasă a țării privind tranziția energetică, întrucât România urmărește să mărească ponderea surselor regenerabile în mixul său energetic, precum și să asigure sursele de energie ale țării în urma războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

România își extinde obiectivele de energie regenerabilă în conformitate cu inițiativele UE precum Fit for 55 și REPowerEU. Până în 2030, țara își propune să crească ponderea surselor regenerabile în consumul total de energie de la 24,3% în 2019 la 36,2%, ceea ce implică adăugarea a 11,9 GW de nouă capacitate regenerabilă.

Grzegorz Zielinski, reprezentantul BERD și șeful Energy Europe, a declarat: „Suntem încântați să sprijinim Rezolv Energy și Low Carbon în acest proiect emblematic. Proiectul este de așteptat să beneficieze de trei acorduri de cumpărare de energie fără precedent și, având în vedere dimensiunea, va juca un rol important în stimularea drumului României cu sursele regenerabile până în 2030.” BERD, lider în finanțarea schimbărilor climatice, a investit până în prezent aproape 11 miliarde de euro în 525 de proiecte în România

Sursa foto: GettyImages

Articole similare

Ad