Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Rohlik Group („Rohlik”), lider european în domeniul tehnologiei de retail alimentar și al magazinelor online, a anunțat că a obținut 170 de milioane de dolari (160 de milioane de euro) în capital nou de creștere pentru a sprijini planurile sale ambițioase de expansiune în regiunile DACH și CEE. În plus, compania își propune să se extindă în peste 10 orașe suplimentare până în 2030.

Finanțarea a fost condusă de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), cu participarea investitorilor existenți Sofina, Index Ventures, Quadrille și TCF Capital. Suplimentar, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), alături de investitorii existenți Sofina, Index Ventures, Quadrille și TCF Capital, au contribuit cu o finanțare de capital de creștere prin inițiativa sa Scale-Up.

Fondată pentru a răspunde cererii tot mai mari de servicii alimentare online de calitate superioară, Rohlik a înregistrat o creștere rapidă și durabilă în aceste regiuni. În prezent, compania livrează peste un milion de comenzi pe lună și a deservit peste 800.000 de clienți anul trecut. De asemenea, compania a atins profitabilitatea în München, după ce reușise acest lucru și în Republica Cehă și Ungaria, demonstrându-și capacitatea de extindere eficientă și durabilă.

În octombrie 2023, Rohlik a achiziționat Bringmeister, consolidându-și prezența pe piața germană.

În ciuda mediului macroeconomic dificil și a turbulențelor din industrie, Rohlik Group a reușit să genereze o creștere de 40% în perioada post-COVID. Capacitatea companiei de a menține o creștere susținută și de a obține profitabilitate pe piețele cheie evidențiază performanța sa solidă și propunerea sa de valoare. Succesul Rohlik este alimentat de un sortiment local de bunuri de înaltă calitate, care include alimente proaspete de la fermieri și artizani locali, produse de supermarket, articole de farmacie și mărci private. Pe lângă prețurile competitive, Rohlik se remarcă prin niveluri ridicate de servicii pentru clienți și livrări rapide și fiabile, susținute de o infrastructură tehnologică proprie inovatoare.

Rohlik Group își optimizează operațiunile prin centre de execuție complet automatizate, utilizând tehnologii avansate de AI, ML și robotice pentru a stimula eficiența și productivitatea fără a compromite calitatea. Compania oferă ferestre de livrare de 15 minute și livrări în aceeași zi, disponibile la doar o oră după rezervare, cu 97% din livrări efectuate la timp.

TAM (Total Addressable Market) și potențialul de creștere al Rohlik sunt semnificative: Potrivit estimărilor McKinsey, până la 30% din vânzările de produse alimentare ar putea fi online în principalele țări până în 2030. Rohlik plănuiește extinderea în peste 10 orașe suplimentare din regiunile DACH și ECE, urmărind să devină principalul serviciu cu livrare online de alimente din Europa. Cu o combinație de orașe mature și profitabile și orașe în faza de creștere rapidă, Rohlik are în vedere o ofertă publică inițială (IPO) în următorii ani.

Prin tehnologia avansată și o abordare centrată pe client, Rohlik a creat un model de afaceri eficient și reproductibil, apropiindu-se de pragul de rentabilitate pe toate piețele sale existente. Compania vizează venituri care vor depăși 1 miliard de euro și un flux de numerar pozitiv pentru anul financiar 2024, direcționând noile fonduri exclusiv către creștere și penetrarea pieței.

„Există o cerere uriașă în întreaga Europă pentru produse alimentare online livrate rapid și fiabil, fără niciun compromis privind calitatea. Noi nu vedem acest lucru ca pe un fenomen pe termen scurt, ci ca pe o oportunitate pe termen lung în jurul căreia să construim o propunere lider de piață.

„La Rohlik, am creat tehnologia necesară pentru a respecta această promisiune într-un mod sustenabil și profitabil, valorificând AI, ML și tehnologia robotică, împreună cu obsesia noastră pentru serviciile oferite clienților, pentru a obține eficiență maximă și productivitate ridicată. Această finanțare ne va permite să ne accelerăm creșterea, deschizând facilități în peste 10 orașe noi, și să stabilim standardul în livrarea online de produse alimentare în întreaga Europă.”,

a precizat Tomáš Čupr, fondator și CEO al Rohlik Group.

„Am încheiat primul parteneriat cu Rohlik în urmă cu trei ani și am fost în permanență impresionați de execuția echipei de management și de investițiile în tehnologie proprie, automatizare și utilizarea tot mai frecventă a inteligenței artificiale în cadrul operațiunilor sale. Suntem foarte mândri să sprijinim planurile de creștere și extindere ale Rohlik în anii următori.”,

a declarat Tamas Nagy, director, co-șef al investițiilor de capital la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

„Această finanțare marchează prima operațiune din cadrul Inițiativei BEI de creștere la scară largă, concepută pentru a sprijini companiile mai mature, precum Rohlik. Ea subliniază angajamentul nostru de a promova inovarea și digitalizarea în întreaga Europă, în special în sectoarele esențiale pentru competitivitatea economiei noastre.”,

a adăugat Kyriacos Kakouris, vicepreședinte la Banca Europeană de Investiții (BEI).

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) împrumută 32 de milioane de euro, ca parte a unui pachet de finanțare de 291 de milioane de euro, pentru construirea și exploatarea unui parc eolian terestru de 192 MW în România – prima fază a unui parc eolian mare, cu capacitate totală de 461 MW, ce urmează să fie construit în regiunea Buzău. Restul finanțării pentru parcul eolian Vifor va veni de la alte instituții financiare.

Parcul eolian va fi deținut de First Look Solutions S.A., o companie românească al cărei acționariat este împărțit între Rezolv Energy SA, cu sediul în Praga, și Low Carbon, din Londra, ambele companii de investiții cu o vastă experiență în active complexe de infrastructură durabilă la nivel mondial. Proiectul este de așteptat să devină operațional până la sfârșitul lui 2025. Odată pus în funcțiune, prima fază a parcului eolian Vifor va putea furniza energie electrică curată la aproximativ 108.000 de gospodării din România.

Având în vedere dimensiunea sa, Proiectul eolian reprezintă o piatră de hotar în povestea ambițioasă a țării privind tranziția energetică, întrucât România urmărește să mărească ponderea surselor regenerabile în mixul său energetic, precum și să asigure sursele de energie ale țării în urma războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

România își extinde obiectivele de energie regenerabilă în conformitate cu inițiativele UE precum Fit for 55 și REPowerEU. Până în 2030, țara își propune să crească ponderea surselor regenerabile în consumul total de energie de la 24,3% în 2019 la 36,2%, ceea ce implică adăugarea a 11,9 GW de nouă capacitate regenerabilă.

Grzegorz Zielinski, reprezentantul BERD și șeful Energy Europe, a declarat: „Suntem încântați să sprijinim Rezolv Energy și Low Carbon în acest proiect emblematic. Proiectul este de așteptat să beneficieze de trei acorduri de cumpărare de energie fără precedent și, având în vedere dimensiunea, va juca un rol important în stimularea drumului României cu sursele regenerabile până în 2030.” BERD, lider în finanțarea schimbărilor climatice, a investit până în prezent aproape 11 miliarde de euro în 525 de proiecte în România

Sursa foto: GettyImages