Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) împrumută 32 de milioane de euro, ca parte a unui pachet de finanțare de 291 de milioane de euro, pentru construirea și exploatarea unui parc eolian terestru de 192 MW în România – prima fază a unui parc eolian mare, cu capacitate totală de 461 MW, ce urmează să fie construit în regiunea Buzău. Restul finanțării pentru parcul eolian Vifor va veni de la alte instituții financiare.

Parcul eolian va fi deținut de First Look Solutions S.A., o companie românească al cărei acționariat este împărțit între Rezolv Energy SA, cu sediul în Praga, și Low Carbon, din Londra, ambele companii de investiții cu o vastă experiență în active complexe de infrastructură durabilă la nivel mondial. Proiectul este de așteptat să devină operațional până la sfârșitul lui 2025. Odată pus în funcțiune, prima fază a parcului eolian Vifor va putea furniza energie electrică curată la aproximativ 108.000 de gospodării din România.

Având în vedere dimensiunea sa, Proiectul eolian reprezintă o piatră de hotar în povestea ambițioasă a țării privind tranziția energetică, întrucât România urmărește să mărească ponderea surselor regenerabile în mixul său energetic, precum și să asigure sursele de energie ale țării în urma războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

România își extinde obiectivele de energie regenerabilă în conformitate cu inițiativele UE precum Fit for 55 și REPowerEU. Până în 2030, țara își propune să crească ponderea surselor regenerabile în consumul total de energie de la 24,3% în 2019 la 36,2%, ceea ce implică adăugarea a 11,9 GW de nouă capacitate regenerabilă.

Grzegorz Zielinski, reprezentantul BERD și șeful Energy Europe, a declarat: „Suntem încântați să sprijinim Rezolv Energy și Low Carbon în acest proiect emblematic. Proiectul este de așteptat să beneficieze de trei acorduri de cumpărare de energie fără precedent și, având în vedere dimensiunea, va juca un rol important în stimularea drumului României cu sursele regenerabile până în 2030.” BERD, lider în finanțarea schimbărilor climatice, a investit până în prezent aproape 11 miliarde de euro în 525 de proiecte în România

Sursa foto: GettyImages

Portland Trust, primul dezvoltator care a anticipat sustenabilitatea financiară și randamentul ridicat al panourilor solare, anunță extinderea sa cu succes a proiectului de la Rătești adăugând 160.000 MWh/an în rețeaua națională la 25 de ani de la intrarea în România.

Compania a introdus în 2018 cel mai mare parc fotovoltaic dezvoltat în România până la acea vreme – parcul de la Rătești, județul Argeș, cu o putere de 153 MW și o suprafață de 165 de hectare. Ulterior, a primit aprobarea pentru conectarea la rețea în 2019, fiind primul proiect de anvergură din cel de-al doilea val de energie verde din România. Parcul de la Rătești demonstrează capacitatea Portland Trust de a realiza proiecte de mare anvergură care contribuie la obiectivele naționale și europene de decarbonizare.

„Proiectele fotovoltaice nu reflectă doar experiența noastră pe piața românească, ci și capacitatea de a gestiona proiecte de anvergură într-un mod agil și eficient. Putem realiza acest lucru datorită echipei noastre cu o mare experiență și a proceselor noastre eficiente, de la aprobările rapide până la partea de execuție. Iar acest lucru reprezintă o garanție puternică pe o piață care, în ultimii ani, a fost aglomerată artificial cu multe proiecte speculative, valabile doar pe hârtie, care nu vor fi niciodată finalizate. În prezent, avem și alte proiecte în dezvoltare și suntem deschiși să discutăm despre potențiale parteneriate și proiecte atât cu investitorii, cât și cu proprietarii de terenuri.”,

a declarat Florin Furdui, Country Manager la Portland Trust România.

Acest proiect va putea furniza energie pentru 100.000 de gospodării și va reduce amprenta de carbon cu 168.000 de tone, aducând o contribuție semnificativă la strategia României de reducere a emisiilor de carbon și de asigurare a producției de energie verde, care ar trebui să contribuie cu 30% din totalul producției interne de energie până în 2030, conform angajamentelor asumate de țara noastră și înaintate UE în cadrul inițiativei Europa 2030, potrivit unui comunicat de presă.

Proiectele dezvoltate de Portland Trust totalizate până în acest an vor produce 444.000 MWh/an de energie regenerabilă, suficient pentru a alimenta aproape 275.000 de gospodării, echivalentul unui oraș ca Cluj sau a două sectoare din București, oferind o alternativă curată la sursele tradiționale de energie.

„Considerăm că extinderea noastră în domeniul energiei regenerabile arată angajamentul nostru față de sustenabilitate și se aliniază cu tendința globală către energia verde. Suntem încântați de viitorul nostru în acest sector și suntem nerăbdători să explorăm noi oportunități pentru a contribui la un viitor mai verde. Ca și în cazul tuturor proiectelor noastre imobiliare dezvoltate în cei 25 de ani de activitate, suntem un partener solid și de încredere pentru proiecte energetice de anvergură care pot avea un impact pozitiv asupra independenței energetice a României.”,

a adăugat Florin Furdui.