Operatorii de transport au din nou șansa de a recupera o parte din acciza plătită la carburant, mai exact 13 bani/litru, așa cum este prevăzut în HG 153/2024. Chiar dacă suma este mai mică decât în 2022, când s-au restituit 50 de bani/l, nici cei 13 bani/l de acum nu sunt de lepădat. În special pentru operatorii care au solicitat acest ajutor de stat și anterior procedura este familiară și ar trebui să meargă repede.
Ca și acum doi ani, Ministerul Finanțelor este furnizorul schemei de ajutor de stat, iar Autoritatea Rutieră Română, administratorul acesteia.
Sunt eligibile pentru restituire companiile de transport marfă cu vehicule având masa totală maxim autorizată de cel puțin 7,5 t, pentru și cele ce transport persoane cu autovehicule din categoriile M2 și M3, cu excepția firmelor de transport public local. Ajutorul de stat sub formă de grant se acordă până la 31 decembrie 2024, în baza dispozițiilor de plată emise tot până la aceeași dată de către ARR.
Bugetul total maxim alocat este de 180 de milioane de lei și se estimează că 4.000 de operatori economici vor fi beneficiari ai schemei din acest an. Măsura instituită se acordă pentru motorina achiziționată în perioada 24 ianuarie-15 noiembrie 2024. Cererile de compensare se depun la ARR în primele 30 de zile ale trimestrului următor celui pentru care se solicită plata ajutorului de stat, cu excepția perioadei 1 octombrie-15 noiembrie, pentru care cererea se depune în ultimele două săptămâni din noiembrie.
Termenul de soluționare al ARR pentru cererile de compensare este de 30 de zile lucrătoare de la data depunerii, iar plata se efectuează într-un cont deschis la Trezoreria Statului, în 30 de zile lucrătoare de la înregistrarea dispozițiilor de plată la Registratura generală a Ministerului Finanțelor.
Până la începutul lui iunie a.c., în sistemul informatizat al ARR figurat 1.823 de utilizatori înregistrați și activi și 1.598 de dosare transmise și aflate în curs de analiza, suma totală solicitată ridicându-se la puțin peste 15,1 milioane de lei. Este foarte puțin raporat la bugetul disponibil și tocmai de aceea operatorii români sunt încurajați de autoritățile statului să aplice pentru restituirea celor 13 bani/l, mai ales că este o procedură facilă.