Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Taxele de drum s-au scumpit cu peste 40% pentru o cursă de Germania

De anul trecut și până în prezent, au survenit multiple scumpiri ale taxelor de drum în mai multe țări europene. Pe lângă majorările uzuale, care au loc anual și reprezintă ajustarea costurilor cu rata inflației – așa cum a fost cazul în Belgia (+4,7%), Polonia (creștere de aproximativ 17%), Franța (+3%), Italia (+2,3%), Spania (între 5% și 6,6%), Portugalia (+2,1%), Tunel Frejus MontBlanc (+5%) – au existat și majorări extraordinare, cauzate de implementarea sistemului de taxare CO2 în Europa: în Germania taxele de drum au crescut cu până la 83%, în Austria cu 7,4%, în Ungaria cu aproximativ 45%, iar în Cehia cu 13%.

Cătălin Constantinescu, director general DKV Mobility în România, a declarat că firma pe care o reprezintă a pus la dispozitie un calculator gratuit pentru aflarea categoriei de taxare CO2. „Acest calculator este valabil pentru toate țările unde este aplicată taxa CO2 și nu este necesar ca transportatorii să piardă timp și să verifice pe fiecare țară în parte. Totodată, le-am asigurat clienților noștri ghidaj pe tot parcursul procesului: informare cu privire la pașii necesari pentru ca schimbarea să fie cât mai simplă și mai transparentă pentru aceștia.”

Ca exemplu, potrivit calculelor DKV, pentru ruta România (Arad)-Germania (Duisburg), costurile au crescut pentru un vehicul de mare tonaj, 5 axe, Euro 6, clasa 1 CO2 cu 41%.

„Dacă ne uităm la fiecare țară în parte, avem creșteri de 38% în Ungaria, 6% în Austria și 83% în Germania. Pentru a afla costurile actuale ale taxelor de drum, clienții noștri utilizează instrumente precum DKV Cargo Apps (https://www.dkv-mobility.com/en/digital-products/transport-management-cargoapps/), unde pot verifica informații actualizate”, a mai spus Cătălin Constantinescu.

Pănă la acest moment sunt anunțate creșteri de cost în Belgia (+3%) în regiunile Flandra și Bruxelles, din categoria celor uzuale.

Ca urmare a planului de introducere a sistemului de taxare CO2 în Germania, de la 1 iulie 2024 se introduce taxa pentru vehiculele de peste 3,5 tone, care va avea un impact important în costuri pentru această categorie de vehicule, scutite de taxare până la acel moment.

Echipa DKV a pregătit deja o soluție de plată pentru acest nou sistem de taxare, oferind asistență în gestionarea întregului proces, de la înregistrare până la decontare.

Cresc accizele la combustibil. Nu și cuantumul accizei returnabile.

Prețul carburantului a fluctuat în cursul anului trecut, iar aceste modificări se datorează unei combinații de factori globali și politici macroeconomici. Schimbările includ atât fluctuațiile prețului de bază al petrolului pe piețele internaționale, cât și ajustările fiscale, precum creșterea accizelor în diverse țări europene.

„Aceste modificări sunt strâns legate de politicile energetice și economice globale, care afectează direct lanțul de aprovizionare și prețurile. În calitate de furnizori de servicii de mobilitate, suntem atenți la toate aceste schimbări și ne adaptăm constant strategiile pentru a asigura continuitatea și calitatea serviciilor oferite.”

Cătălin Constantinescu a precizat că scumpirile de accize la carburanți nu au fost neapărat însoțite de o creștere a procentului care se poate rambursa. „Sunt țări precum Spania, Franța sau Italia unde valorile accizelor rambursabile nu au fost modificate în 2023 și nici până în prezent. Acestea sunt politici financiare ce depind de bugetele țărilor ce le implementează și nu sunt în mod special corelate.”

În prezent, DKV oferă companiilor de transport servicii de rambursare acciză la carburant pentru Belgia, Croația, Franța, Ungaria, Italia, Slovenia și Spania.

DKV colaborează cu Remobis pentru serviciile de recuperarea de TVA și rambursările de accize.

În contextul actual al prețurilor la combustibili și al politicilor de accize, DKV menține un contact strâns cu clienții pentru a le oferi informații clare și actualizate pentru a-și optimiza costurile de combustibil, indiferent de rutele pe care le au.

Iar în acest an, compania a dezvoltat local și a oferit în mod gratuit ghidaj și informații utile clienților pentru a-i ajuta în procesul de depunere a documentelor pe platforma oficială, în vederea recuperării ajutorului de stat oferit în România.

Companiile aleg soluții de finanțare anticipată a sumelor de TVA

Într-o perioadă cu multe provocări, companiile de transport acordă o atenție sporită cheltuielilor și mai ales beneficiilor financiare. DKV a încurajat adoptarea tehnologiilor digitale pentru a îmbunătăți eficiența și vizibilitatea în acțiunile desfășurate.

„Costul creditării este tot mai mare și astfel companiile aleg soluții de finanțare anticipată a sumelor de TVA. Deoarece procesul de recuperare nu este chiar atât de simplu, multe companii aleg parteneri cu experiență, așa cum este cazul partenerului nostru Remobis. Prin acest parteneriat, DKV Mobility le oferă clienților săi o soluție de recuperare imediată a TVA-ului direct pe aceeași factură.”

DKV oferă transportatorilor, pentru a fi cât mai eficienți, mai multe instrumente digitale precum DKV ANALYTICS, DKV Live sau DKV Cargo Apps. Acest lucru le permite să țină sub observație toate costurile și să ofere soluții de optimizare, cum este cazul rutelor.

În ceea ce privește gestionarea taxelor de drum, aparatul unic DKV Box Europe acoperă plata taxelor de drum în 14 țări, după ce și Slovacia a adoptat sistemul EETS. Nu mai puțin de 17 soluții de taxare pot fi decontate prin intermediul aparatului de bord. Totodată, prin integrarea funcției telematice a DKV Live, DKV Box Europe permite monitorizarea autovehiculelor prin GPS, gestionarea digitală a alimentărilor și planificarea de rute, printre altele. Totul se face de la distanță, prin intermediul DKV Cockpit, simplu și la îndemână pentru a economisi timp și bani.

Soluții de alimentare pentru orice tip de propulsie

DKV Mobility oferă deja acces la o rețea de acceptare de aproximativ 67.000 de stații de alimentare cu carburanți, dintre care 21.000 oferă acces și la carburanți alternativi precum LNG, CNG sau hidrogen. În plus, clienții DKV Mobility au acces la aproximativ 1.400 de puncte de încărcare pentru vehicule electrice în România (aproximativ 687.000 în întreaga Europă, începând cu 03/2024). În Germania și Austria, DKV Mobility a lansat, de curând, un parteneriat cu ABB Emobility, care permite clienților săi să implementeze, să opereze și să gestioneze cu ușurință soluții de infrastructură de încărcare la curent continuu cu capacități de încărcare de până la 600 kW la sediul propriu. Atât DKV Mobility, cât și ABB E-mobility oferă soluții special adaptate tipului de flotă electrică, fie că este vorba de automobile electrice, fie de vehicule comerciale ușoare și grele.

„Vom vedea cum va arăta în cele din urmă mixul energetic al viitorului. Suntem deschiși la toate tehnologiile și am dori să le oferim clienților noștri rețeaua de acceptare potrivită pentru aprovizionarea lor, indiferent de forma de propulsie pe care o preferă.”

Articole similare