Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Spania ia măsuri drastice cu privire la aplicațiile de raportare a poliției

Аutoritățile din Spania au luat primele măsuri semnificative împotriva aplicațiilor și grupurilor de social media care distribuie în mod notoriu informații privind punctele de control ale poliției.

În ultimii ani, șoferii din țară folosesc din ce în ce mai des aplicații sau se alătură grupurilor WhatsApp create cu scopul de a avertiza cu privire la accidentele rutiere și de a reaminti limitele de viteză. Însă o altă caracteristică a acestora este cea care îngrijorează autoritățile.

Este vorba despre opțiunea de a raporta locația radarelor și a controalelor efectuate de Guardia Civil din Spania, instituția responsabilă cu aplicarea legislației rutiere. La Guardia, o forță membră ROADPOL, ofițerii sunt îngrijorați deoarece în acest fel șoferii sunt avertizați în avans să ocolească locațiile de control, alegând alte drumuri. Problema se află, de asemenea, pe lista Direcției Generale a Traficului Rutier (DGT) din Spania, obiectivul acesteia fiind interzicerea eventuală a acestor aplicații.

Recent, autoritățile din comunitatea autonomă Galicia au făcut primii pași. Subdelegarea Guvernului din A Coruña a impus primele două sancțiuni. Prima este legată de utilizarea unei aplicații populare, iar a doua a fost impusă unei persoane fizice care a gestionat diferite grupuri WhatsApp pentru a alerta peste 15.000 de utilizatori cu privire la controalele rutiere ale Gărzii Civile. Ambele sancțiuni au fost impuse pentru încălcarea articolului 36.23 din Legea privind securitatea cetățenilor, care consideră că utilizarea imaginilor sau a datelor personale sau profesionale ale autorităților sau ale membrilor forțelor de securitate reprezintă o infracțiune gravă. Încălcarea acestei legi a fost considerată o infracțiune și un posibil impediment pentru operațiunile poliției, având în vedere că ar putea ajuta infractorii să fugă de autorități. Alte secții de poliție au început să facă plângeri similare pentru a pune capăt acestui fenomen.

La rândul său, DGT studiază noi măsuri legale care să permită sancțiuni mai aspre pentru aceste practici, în primul rând persecutarea administratorilor grupurilor WhatsApp. “Considerăm că aceștia desfășoară un act nesustenabil care merge împotriva liniei de plutire a siguranței rutiere și permite infractorilor să se sustragă legii”, a declarat șeful DGT, Pere Navarro. Potrivit acestuia, dacă va avea succes, aceste aplicații și grupuri ar putea fi interzise, precum și ar putea fi impuse sancțiuni mai aspre. “Sperăm că vom putea merge până la amendarea utilizatorilor individuali ai acestor aplicații și grupuri care raportează locațiile exacte ale controalelor rutiere”, adaugă Navarro.

sursa foto: ROADPOL

Articole similare

Ad