Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

NOA: ANAF îşi înteţeşte controalele şi creşte valoarea obligațiilor fiscale stabilite cu sprijinul digitalizării

Potrivit analizei NOA a celor mai recente comunicate ANAF și a rapoartelor de performanță emise de Ministerul de Finante și/sau ANAF, se observă o continua creștere a numărului acțiunilor de control, dar și a obligațiilor fiscale stabilite suplimentar.

Aceste controale au vizat preponderent domeniul impozitul pe profit (inclusiv domeniul prețurilor de transfer), cât și domeniul TVA, în care ANAF raporteaza performanțe constante, datorate angajamentului autorităților față de diminuarea valorii TVA-ului care ar trebui plătită.

«Asistând la toate toate aceste date statistice intuim că se vor înregistra în continuare creșteri ale numarului de inspectii fiscale, dar și a obligațiilor stabilite suplimentar în urma acestor acțiuni de control », se arată în comunicatul NOA.

De la o lună la alta, autoritățile fiscale înregistrează creșteri considerabile în ceea ce privește numarul acțiunilor de control (inspecții fiscale, verificări documentare, controale antifraudă, etc.), precum și în ceea ce privește stabilirea de obligații fiscale suplimentare prin decizii de impunere.

Potrivit comunicatului recent pentru primele 5 luni ale anului 2024, ANAF a înregistrat următoarele creşteri :

  1. cu 202% a notificărilor de conformare transmise, comparativ cu aceeași perioadă aferentă 2023;
  2. cu 10% a verificărilor documentare efectuate, comparativ cu aceeași perioadă aferentă 2023 și o creștere de 5% a sumelor stabilite suplimentar;
  3. cu 10% a inspecțiilor fiscale și cu 39% a sumelor stabilite suplimentar, comparativ cu aceeași perioadă aferentă 2023;
  4. cu 26% a controalelor antifraudă și cu 163% a sancțiunilor contravenționale (amenzi și confiscări), comparativ cu aceeași perioadă aferentă 2022;

Acest raport vine in continuarea raportului la luna aprilie, prin care ANAF înregistrase deja o creștere cu 44% a acțiunilor de control (verificări documentare și inspecții fiscale). Același raport indică faptul că aproximativ 60% dintre obligațiile fiscale stabilite suplimentar provin din industria IT&C, Comerț specializat și Construcții.

Aceste rezultate nu sunt întâmplătoare, ci sunt rodul unei strategii bine structurate de gestionare a riscului fiscal și de revizuire a proceselor interne. Angajamentul nostru este clar: prin intermediul digitalizării ne rafinăm activitatea pentru a ne asigura că sistemul fiscal românesc este echitabil și eficient, sprijinind dezvoltarea economică durabilă a țării”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

Ca atare, NOA arată că „verificarea proactivă a conformării fiscale, însoțită de identificarea și corectarea ariilor cu risc fiscal, reprezintă cele mai sănătoase acțiuni de luat în considerare pentru a asigura o expunere fiscală cât mai redusă în cazul unui control. Dacă ultimii ani nu vă sunt acoperiți de o inspecție fiscală, sau sunt partial acoperiți pentru un anumit impozit sau o anumita taxa, echipa NOA vă poate sprijini în demersuri de gestionare a expunerii fiscale prin acțiuni multiple, precum audit fiscal, revizuire a funcţiei fiscal, analiză de risc financiar. Mai multe informatii la office@noagroup.ro

Articole similare

Ad