O schemă de comerț ilegal cu pesticide și îngrășăminte contrafăcute și interzise, care erau potențial periculoase pentru sănătatea consumatorilor, a fost stopată de autoritățile române și italiene. Eurojust și Europol au sprijinit echipa comună de anchetă (JIT). În timpul unei serii de acțiuni desfășurate în ambele țări, au fost strânse dovezi privind fraude, falsuri și evaziune fiscală la scară largă și a fost arestat un suspect.
Toate substanțele erau interzise pentru comercializare în Uniunea Europeană, deoarece puteau fi periculoase pentru utilizatori și consumatori, deoarece conțineau doze mari de substanțe active. Suspecții au importat ilegal produsele din China și Singapore, dar le-au vândut ca îngrășăminte și pesticide bio sau organice, folosind etichete false. De asemenea, suspecții au vândut bunuri care erau false, dar pretindeau că sunt produse organice legitime.
În perioada februarie – mai 2023, trei transporturi suspecte sosite din afara Uniunii Europene au fost depistate de autoritățile vamale române. Inspecțiile ulterioare ale autorităților fitosanitare au confirmat că era vorba despre produse false sau interzise, care foloseau etichete falsificate.
Investigații suplimentare și percheziții în România au arătat că în spatele activităților ilegale se afla un grup infracțional organizat (GCO). GCO era format din cetățeni români și italieni care au preluat societăți existente în România sau au înregistrat noi societăți comerciale pentru vânzarea produselor în Italia. În acest scop au fost utilizate formulare de declarație falsificate.
Autoritatea judiciară italiană a strâns numeroase probe privind destinația către piața internă a mărfurilor introduse ilegal în România și a identificat suspecții care au promovat traficul ilicit de produse agricole din Italia.
La solicitarea autorităților implicate, la începutul acestui an, Eurojust a acordat asistență pentru înființarea și finanțarea unei echipe JIT în cadrul OCG. Agenția a organizat o reuniune de coordonare specifică și a sprijinit răspunsul judiciar transfrontalier la activitățile ilegale.
Europol a organizat mai multe reuniuni operaționale pentru a continua investigațiile naționale într-un mod sinergic și aliniat. În plus, Europol a facilitat schimbul de informații și a oferit sprijin analitic constant investigațiilor. În timpul activităților operaționale, Europol a trimis un expert pe teren pentru a verifica informațiile operaționale în timp real și pentru a oferi experților orice îndrumare și sprijin tehnic.
Europol a organizat mai multe reuniuni operaționale pentru a continua investigațiile naționale într-un mod sinergic și aliniat. În plus, Europol a facilitat schimbul de informații și a oferit sprijin analitic constant investigațiilor. În timpul activităților operaționale, Europol a trimis un expert pe teren pentru a verifica informațiile operaționale în timp real și pentru a oferi experților orice îndrumare și sprijin tehnic. Acest sprijin a condus la o serie de acțiuni coordonate în România (de către Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, Biroul Teritorial Constanța; Direcția Operațiuni Speciale (DOS); Brigada de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Porturi Maritime; Birourile Vamale de Frontieră Constanța și Constanța Sud) și Italia, în timpul cărora au fost percheziționate zece locații din Arad, București, Verona și Napoli, adunându-se dovezi suplimentare ale infracțiunilor. În cursul activităților, Autoritatea Judiciară Română a arestat, de asemenea, unul dintre suspecți.