Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

ANAF: 4.200 de acțiuni de control fiscal și 1.700 de controale antifraudă în iunie

În iunie 2024, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a comunicat contribuabililor 1.330 de notificări, pentru creșterea conformării voluntare la declarare, după cum urmează:

  • 1.195 de notificări de conformare emise de organele de inspecție fiscală, pentru riscuri fiscale prezumate de 278.048.299 lei; riscurile fiscale notificate au vizat, în principal, Taxa pe Valoarea Adăugată și impozitul pe profit;
  • 135 de notificări punctuale emise de organele de control antifraudă fiscală, cu privire la datele eronate înregistrate în aplicația RO e-Transport;

De asemenea, s-au desfășurat 4.201 de acțiuni de control fiscal (inspecții fiscale și verificări documentare), fiind înregistrată o creștere cu 26,73%, comparativ cu perioada similară a 2023, când au fost finalizate de 3.315 acțiuni de control fiscal.

Prin acțiunile de control fiscal au fost stabilite obligații fiscale suplimentare prin decizii de impunere de 281.964.530 lei, respectiv a fost diminuată pierderea fiscală înregistrată cu suma de 65.844.206 lei.
Au avut loc și 1.783 de controale antifraudă, prin care au fost estimate implicații fiscale în valoare de 165.902.853 lei, respectiv au fost aplicate sancțiuni contravenționale (amenzi și confiscări) în valoare de 18.210.144 lei, în creștere cu 87,62% comparativ cu perioada similară a anului trecut, când au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare de 9.705.635 lei.

În iunie 2024, 69,30% din obligațiile fiscale suplimentare urmare a acțiunilor de inspecție fiscală au fost stabilite la contribuabili care și-au desfășurat activitatea în următoarele activități din economia națională: transport și depozitare (34,80%), comerț cu ridicata, amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor (20,32%) și industria prelucrătoare (14,18%).

Peste 68% din cuantumul obligațiilor fiscale stabilite suplimentar de organele de inspecție fiscală au fost în contul taxei pe valoarea adăugată, ceea ce confirmă angajamentul administrației fiscale pentru reducerea decalajului de TVA.

„Vedem o eficientizare reală a activităților de control fiscal și control antifraudă, ce sunt îndreptate față de operatorii economici cu risc fiscal ridicat. Odată cu instrumentele digitale pe care le calibrăm mai bine de la lună la lună, selecția pentru inspecții fiscale s-a mutat deja în sfera algoritmilor analizei de risc. Deși la nivel global, în prima jumătate a anului numărul controalelor este similar celui de anul trecut, s-au aplicat mai multe sancțiuni, ceea ce ne arată o creștere a nivelului de eficiență. Cel mai important aspect este că digitalizarea ne permite să protejăm și să respectăm contribuabilii onești, permițându-le să își desfășoare activitatea fără intervenții inutile din partea autorităților fiscale”, a transmis ministrul Marcel Boloș. Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) urmărește, pe de o parte, încurajarea creșterii conformării voluntare a contribuabililor și, pe de altă parte, prevenirea și combaterea evaziunii fiscale. Pentru armonizarea procedurilor de control fiscal cu tendințele internaționale, activitatea de control este ultima pârghie a administrației fiscale pentru realizarea conformării la declarare. Tocmai de aceea, strategia ANAF a formelor și acțiunilor de control fiscal este una progresivă, se arată într-un comunicat al instituției.

Articole similare

Ad