
România este a doua piață din Centrul și Estul Europei ca mărime după Polonia și are potențial de creștere pe termen lung. Într-adevăr, există în continuare o sensibilitate importantă în ceea ce privește prețul carburantului, justificată în mare măsură și de provocările economice din ultimii ani și de perspectivele rezervate pentru perioada următoare, atât din punct de vedere al evoluției cotațiilor internaționale ale produselor petroliere, cât și în ceea ce privește regimul de taxare al acestora. Astfel, dacă anul trecut România avea printre cele mai mici taxe la benzină și motorină, cele două majorări succesive de accize din 2024 au adus modificări importante în această ierarhie, cu impact asupra competitivității pieței din România comparativ cu vecinii noștri.
Piața produselor petroliere din România este solidă, iar evoluția din ultimul an indică o creștere importantă a cererii, mai ales pe segmentul B2C. În ceea ce privește segmentul B2B, cererea rămâne susținută, evoluând în funcție de sezonalitatea activității economice și a diferitelor industrii – agricultură, transport, construcții, producție etc. – arată specialiștii din industria de profil.

În 2023, volumul de vânzări al OSCAR Downstream a crescut comparativ cu cel din 2022, în linie cu strategia de dezvoltare a companiei, iar cifra de afaceri a crescut ușor, în condițiile în care cotațiile internaționale ale produselor – care au atins niveluri record pe fondul declanșării războiului din Ucraina în 2022 – s-au stabilizat ulterior. „Într-adevăr, majoritatea clienților manifestă o sensibilitate mai mare în privința costurilor, justificată de contextul economic. Depunem însă eforturi de eficientizare a costurilor și de identificare de noi soluții de optimizare și reușim să oferim partenerilor o politică de loializare axată pe flexibilitate și parteneriate pe termen lung. Totodată, ne propunem să ne protejăm clienții de instabilitatea și fluctuația prețurilor de la nivel global printr-o strategie eficientă de achiziții și diminuare a costurilor suplimentare”, a declarat Lucian Haranguș, Sales and Retail Director OSCAR Downstream.
În mod tradițional, ritmul de creștere a vânzărilor accelerează spre finalul primului trimestru și rămâne la un nivel relativ susținut pe tot parcursul anului, până la instalarea sezonului rece.
Observând dinamica pieței în contextul actual, Lucian Haranguș apreciază că graficul cererii se va recalibra în următorii ani, sub influența unor factori externi importanți, cum sunt cei climatici. „În agricultură, de exemplu, cererea de combustibil a crescut în această perioadă, în condițiile în care seceta excesivă a obligat fermierii, în anumite situații, să înceapă recoltarea cu câteva săptămâni mai devreme decât în mod obișnuit. În același timp, este de așteptat ca încetinirea activității de construcții în anumite regiuni din țară să aibă impact și asupra volumului nostru de vânzări din zonele respective, compensate însă de intensificarea lucrărilor la marile proiecte naționale de infrastructură. Se observă, totodată, o efervescență în industria prelucrătoare, în contextul în care România se află în epicentrul următorului val de creștere economică în regiune, iar această poziționare dă încredere că vom avea mult de lucru în perioada următoare.”
Prețul nu este totul
Un combustibil de calitate, superior unui produs mai ieftin, generează beneficii mari pe termen lung, de la faptul că protejează motorul autovehiculului și îi prelungește durata de viață, până la faptul că reduce impactul de mediu, care se traduce în multiple beneficii pentru companie, angajați și societate per ansamblu. În aceste condiții, o economie sustenabilă nu se construiește doar printr-o politică de menținere a prețurilor la un nivel scăzut, apreciază specialiștii din industrie, ci prin încurajarea și promovarea calității produselor și serviciilor oferite și susținerea reciprocă dintre parteneri.
OSCAR Downstream are peste 23 de ani de experiență în B2B, un segment de piață foarte sensibil la calitate, și peste 5.000 de clienți, care pun mare accent pe calitatea carburantului, livrarea rapidă și – din ce în ce mai mult – pe eficiența și transparența serviciilor. „Nevoile clienților români au evoluat mult în ultimii ani, astfel că, în acest moment, ei nu mai urmăresc o singură componentă, ci își doresc un pachet de servicii care să se plieze cât mai bine pe specificul activității lor. Deși componenta de preț rămâne una importantă, companiile își doresc să poată gestiona optim costurile cu carburantul, printr-un management și o monitorizare completă a alimentărilor, urmărind un impact pozitiv asupra activității diferitelor departamente, începând cu cel de transport, dar și cel financiar sau operațional.”
OSCAR Downstream investește în consolidarea lanțului logistic integrat, care ajută la controlul calității produselor și la distribuția pe tot parcursul fluxului logistic. Compania poate livra oriunde în țară în mai puțin de 24 de ore, grație celor șapte depozite amplasate strategic la nivel național, la o distanță de aproximativ 200 km unul de celălalt. Flota, care numără peste 100 de autocisterne moderne, alimentează zilnic cele peste 110 benzinării OSCAR Drive (B2B) și benzinăriile în franciza RO (B2C), peste 2.500 de stații de incintă (DIESELPoint) plasate la clienții din întreaga țară, dar și clientul final ce comandă vrac sau en-gros, cu transport inclus.
În același timp, investește în tehnologie și inovație – de la implementarea cardurilor OSCAR (cardul preplătit Easy și cel cu funcție de creditare Energy), care folosesc o tehnologie contactless unică pe piața de profil, la platforma de management al cardurilor și, implicit, al consumului de carburant, securizată și intuitivă, sau, de curând, introducerea facilității de plată la pompă cu telefonul. Aceasta din urmă a fost introdusă recent de OSCAR pentru clienții B2B din România, în cadrul unui parteneriat cu Eurowag. Investiția se încadrează în strategia de digitalizare lansată de companie acum aproape doi ani, când a fost inaugurată o nouă platformă de management al cardurilor de flotă OSCAR, în baza unui parteneriat cu PetroSol, companie specializată în soluții software pentru industria de Oil & Gas. Noul sistem a venit și cu o nouă variantă de carduri configurate pe cea mai avansată tehnologie contactless, unică pe piața de profil, care garantează clienților un maximum de siguranță și securitate. În paralel, rețeaua de stații OSCAR Downstream a fost dotată cu noi terminale de plată, compatibile cu platforma.
De asemenea, cele două platforme de operare – cea a stațiilor de incintă și cea a sistemului de carduri – au fost integrate într-un produs nou, DIESELpoint Plus, care oferă posibilitatea gestionării integrate, atât a alimentărilor din stațiile de incintă, cât și a celor din rețeaua națională de benzinării.
La finalul anului trecut, grupul a demarat un proces amplu de automatizare a rețelei de stații OSCAR Drive, rețea dedicată clienților B2B, respectiv franciza de benzinării RO concept OSCAR, dedicată segmentului de retail. Pe termen lung, obiectivul este de a implementa un sistem 100% automatizat în stațiile OSCAR Drive, iar în curând va fi demarat un program pilot cu funcționare fără personal pe timp de noapte, pentru câteva din cele 30 de stații ce operează în acest regim.
Securitatea alimentărilor, o prioritate
Aproximativ 95% din businessul OSCAR Downstream este generat de clienții B2B, ponderea volumelor fiind relativ egal distribuită între trei domenii cheie – agricultură, construcții și transport. Este vorba despre companii de dimensiuni medii și mari, cu volume importante de consum de carburant. Evident, dacă în partea de sud și est a României cea mai mare parte a volumelor este generată de segmentul agricol, în partea de nord, centru și vest această pondere aparține segmentului de transport.
Separat, segmentul B2C reprezintă un concept premium, care introduce pe piață un nou standard de calitate pentru clientul final. Încă de la lansare, rețeaua de retail OSCAR va face parte din lanțul logistic integrat OSCAR Downstream, prin care grupul deține control total asupra calității produselor, pe tot parcursul fluxului de distribuție națională. În paralel, vor fi implementate și aici strategii de fidelizare. „Alegerea unei modalități de alimentare cu carburant depinde foarte mult de profilul activității fiecărei companii. Astfel, dacă activitatea acesteia presupune deplasări frecvente la nivel național, fără revenirea la sediul central, opțiunea cea mai bună pentru alimentare o reprezintă cardurile de carburant. Dacă, în schimb, activitatea acesteia se desfașoară pe distanțe mici în jurul unui punct fix, atunci achizițiile en-gros reprezintă cea mai bună opțiune de alimentare, având în vedere că prețurile practicate pe această piață sunt net inferioare celor din rețelele de stații publice. OSCAR Downstream operează în prezent peste 2.500 de stații de incintă amplasate la nivel național și a dezvoltat, în timp, un sistem ce îi scutește pe partenerii săi de investiții sau eforturi suplimentare, oferind, în același timp, avantajele unor costuri cu carburantul mult mai reduse.”
Securitatea alimentării reprezintă o prioritate, mai ales în contextul unui mediu de business tot mai fluid și a factorilor externi care influențează activitatea companiilor și pot schimba prioritățile peste noapte. „Dacă definim securitatea prin prisma factorilor de risc și siguranță, aceasta reprezintă pentru noi prioritatea numărul unu. Investim permanent în cele mai avansate echipamente, precum și în pregătirea tehnică a angajaților OSCAR Downstream. Încă din 2018 am introdus pe piață cardurile de carburant contactless, dotate cu cele mai înalte sisteme de securitate, ceea ce a făcut practic imposibilă clonarea acestora. În plus, toate stațiile de alimentare sunt dotate cu camere de luat vederi care supraveghează 24/7 toate tranzacțiile. Suntem, totodată, singura companie de profil din România care oferă clienților servicii de mentenanță și service pentru stațiile de incintă OSCAR DIESELPoint instalate în locațiile proprii”, a explicat Lucian Haranguș.
Investiții în stații de încărcare cu energie electrică
În ultimii ani, piața de carburanți a suferit schimbări majore, atât din punct de vedere al cererii și ofertei generale, cât și al structurii lanțurilor de aprovizionare pentru produsele distilate și pentru biocomponenții care se introduc în produsul finit. OSCAR Downstream își propune să ramână alături de toți clienții ce doresc să facă trecerea spre vehicule prietenoase cu mediul, fiind pus accent pe politicile de decarbonizare și pe satisfacerea nevoilor de alimentare alternative. În acest sens, vor fi instalate sisteme de încărcare a flotelor auto electrice, pe măsură ce clienții vor avansa în propria tranziție către energia verde, iar plata se va putea face inclusiv prin intermediul sistemului de carduri OSCAR. Practic, toate serviciile și produsele disponibile în stațiile OSCAR vor putea fi achitate cu același card, existând, de asemenea, și posibilitatea diferențierii accesului, în funcție de nevoile utilizatorului.