Transportatorii de colete nu mai pot să-și mențină veniturile prin gestionarea prețurilor, așa cum a fost cazul în ultima parte a lui 2022 și în 2023, și în special cei din țările dezvoltate economic anunță pentru 2023 scăderi de volume și de cifre de afaceri pentru unele dintre liniile lor de servicii, așa cum reiese dintr-un raport al Ti Insight. Iar pentru unele regiuni asta înseamnă trecerea de la servicii premium la servicii standard sau la amânări de livrări.
Piața globală de coletărie însă nu poate fi privită ca un întreg, ci există mari diferențe de la o regiune la alta. Iar creșterea medie mondială a cifrei de afaceri, de 3,8% – creșterea volumelor a fost de 6,4% – se datorează mai ales Chinei și regiunii Asia Pacific. Într-adevăr, piețele emergente stimulează creșterea pieței globale de coletărie, compensând performanța slabă a Europei, iar America de Nord se află undeva la mijloc, cu o reluare a creșterii în 2023 (3,2%), după o ușoară scădere în 2022. Pentru 2024 se estimează o creștere semnificativă de 9,2% la nivel global față de 2023, până la un total de 565.962 de milioane de euro, determinată de comerțul electronic transfrontalier și internațional – deși piețele interne vor continua să domine – pe fondul scăderii inflației și normalizării economiei. Iar în 2028 se estimează că se va ajunge la 736.624 de milioane de euro, datorită unei creșteri de 7,3%/an. O altă estimare este aceea că B2C va continua să domine piața.
UPS, FedEx și DHL și-au menținut pozițiile de primii trei jucători de pe piața de livrare de colete, iar companiile mai mici, cum ar fi SF Express, La Poste și Yamato, au înregistrat rate de creștere sau scăderi mai mici, ceea ce sugerează că au potențiale provocări în menținerea cotei de piață față de concurenții mai mari. Raportul Express and Small Parcels 2024 este scris de cercetători și analiști din industrie și utilizează date de pe portalul GSCi al Ti, unde există peste un milion de date și analize. Acesta include date despre dimensiunea piețelor, pe regiuni, țări, intern, internațional, B2B și B2C, despre jucătorii cheie care folosesc lockere, despre companiile din Top 10, cu venituri și număr de colete ale fiecăreia, dar și informați despre peisajul concurențial de pe piața Contract Logistics.