
Înainte de IAA Transportation, membrii juriului International Truck of the Year au obținut un interviu exclusiv cu Hildegard Müller, președintele Verbandes der Automobilindustrie (VDA – Asociația Industriei Auto din Germania). Aceasta a precizat că expoziția din 2024 va fi mai globală ca oricând și consideră că industria transporturilor se confruntă în continuare cu anumite provocări în ceea ce privește neutralitatea emisiilor de carbon.
IAA Transportation va începe anul acesta pe 16 septembrie la Hanovra, iar organizatorii promit o mulțime de noutăți atât la nivelul produselor și serviciilor, cât și la nivelul furnizorilor care le oferă. De la producători chinezi nou apăruți pe piață sau cu tradiție în Asia dar prezenți în premieră la un târg european de soluții de transport până la furnizori de soluții de încărcare, baterii și diferite componente pentru electromobilitate, IAA 2024 va concentra evenimente și servicii care pot să ofere o idee cât mai apropiată despre cum va arăta viitorul transporturilor în Europa. Membrii juriului Camionul Anului, din care face parte și revista Tranzit, au stat de vorbă cu Hildegard Müller, președintele VDA, Asociația Producătorilor și Distribuitorilor Auto din Germania.
ItoY: Cum ați descrie starea principalilor actori din industria camioanelor în apropierea târgului? La fel ca în trecut, puteți spune că expoziția se așteaptă să fie vitrina ideală pentru cele mai recente progrese și un loc de neratat?
Hildegard Müller: Avem așteptări mari în cadrul industriei camioanelor. Expozanții de la IAA Transportation 2024 se bazează pe succesul ediției din 2022, despre care știm că a stabilit un standard ridicat.
Târgul din acest an promite să depășească așteptările. Avem o prezență din ce în ce mai internațională, care evidențiază importanța globală a IAA. Peste 80 de expozanți sunt implicați în organizarea zilei presei, pregătind produse inovatoare și premiere mondiale, indicând disponibilitatea de a face față provocărilor viitoare.
Vizitatorii vor putea vedea orice, de la noi vehicule electrice până la camioane cu hidrogen. De asemenea, avem câteva atracții noi: un weekend destinat familiilor și un festival al camionagiilor, care subliniază importanța șoferilor și contribuția lor în industrie. Avem multe evenimente și activități planificate pentru acest weekend. Spre exemplu, există un paddock pentru curse de camioane, o școală de șoferi și o scenă pentru concerte în aer liber.
Ediția din acest an a IAA va include conferințe de presă, apoi importantul schimb B2B și, la final, weekendul destinat șoferilor și familiilor.
Ce diferențe vedeți între târgul din acest an și ediția din 2022?
IAA Transportation 2022 a fost primul după pandemia de Covid, iar impactul său – mai ales în ceea ce privește participarea internațională – s-a resimțit la târg. Am fost nevoiți să anulăm evenimentul din 2020 din cauza Covidului.
În 2024, vom continua creșterea și vom avea o prezență internațională mai puternică decât niciodată. Peste 70% dintre expozanții noștri vin din străinătate, în special China, Turcia și Italia. Acest lucru înseamnă și mai multe interacțiuni globale și schimburi esențiale pentru vizitatori.
Avem deja mai mulți expozanți decât numărul final din 2022, ceea ce este foarte bine. Ne propunem să avem peste 1.500 de expozanți și suntem deja aproape de atingerea acestui obiectiv, ceea ce este un semn puternic că industria este pregătită să facă față provocărilor viitoare.
Apoi, așa cum am menționat mai devreme, avem weekendul pentru șoferi și familie. Pentru noi, este foarte important să evidențiem rolul șoferilor.
Care sunt principalele puncte de atracție ale ediției IAA din acest an? Va ieși din nou în evidență e-mobilitatea?
Cu siguranță electromobilitatea este tema principală și vom arăta o mulțime de inovații în infrastructura de încărcare cu electricitate. Cred că este foarte important să avem această infrastructură de încărcare în momentul de față. De asemenea, hidrogenul va atrage atenția, desigur, ceea ce aduce în discuție problema dezvoltării infrastructurii pentru tehnologiile pe bază de hidrogen.
Totodată, IAA va prezenta condusul autonom, unde ne aflăm în ceea ce privește tehnologia vehiculelor, aplicațiile și proiectele pilot din sectorul logistic.
Alte puncte de interes vor fi transportul pe ultimul kilometru în marile orașe și serviciile avansate de conectivitate. De asemenea, vor fi prezentate digitalizarea și progresele tehnologice în domeniul inteligenței artificiale.
Având în vedere numeroasele progrese tehnologice, ne așteptăm ca test drive-urile oferite la IAA să fie foarte populare. O varietate de vehicule vor fi disponibile pentru testare – de la vehicule cu motor diesel care respectă cele mai recente standarde Euro până la vehicule alimentate cu gaz și camioane electrice. În 2022, am avut aproximativ 7.500 de test drive-uri, iar în acest an avem o cerere mai mare (multe dintre ele fiind rezervate integral). Prin urmare, vom încerca să suplimentăm test drive-urile.
În doar câțiva ani, industria camioanelor a livrat vehicule electrice cu baterii (BEV) pentru transportul greu, cu o autonomie de aproximativ 500 km. Cum a fost realizat acest miracol?
Datorită eforturilor și investițiilor tuturor companiilor din sectorul nostru, am făcut progrese masive. În perioada 2024-2028, producătorii și furnizorii din industria auto germană vor investi aproximativ 280 de miliarde de euro în cercetare și dezvoltare la nivel mondial. Investițiile se concentrează pe transformare, în special pe electromobilitate, inclusiv tehnologia bateriilor, condusul autonom și digitalizarea. În plus față de investițiile în cercetare și dezvoltare, în aceeași perioadă, industria automobilelor din Germania va mai investi aproximativ 130 de miliarde de euro în întreaga lume, printre altele, în construcția de noi fabrici și în transformarea fabricilor și a echipamentelor acestora.
Această investiție uriașă este un mesaj către clienți și către piață, precum și către politicieni, că dorim să îndeplinim obiectivele necesare. De asemenea, investițiile sunt o expresie a voinței noastre de a rămâne competitivi la nivel internațional. Industria auto germană dorește să construiască cele mai ecologice, mai sigure, mai eficiente și mai moderne automobile din lume.
Dar avem nevoie de concurență. Această spirală a protecționismului este o mare problemă pentru noi. Industria auto germană este în favoarea comerțului liber și echitabil. Ca principiu, orice măsură protecționistă, inclusiv tarifele suplimentare, precum și subvențiile nejustificate și care distorsionează piața, restricționează comerțul liber și poartă riscul unor conflicte comerciale care, în cele din urmă, sunt în detrimentul tuturor părților.
De asemenea, avem nevoie de condiții-cadru adecvate. Avem o mulțime de companii care spun: „Vreau să cumpăr aceste vehicule noi, dar operatorul de rețea din orașul meu nu acceptă nevoile mele de încărcare”. Așadar, dorim să discutăm despre întregul ecosistem și despre ceea ce este necesar atât cu politicienii, cât și cu companiile și cu investitorii.
Care este rolul furnizorilor de componente în această transformare? Unii dintre ei sunt foarte mari. Au jucat ei un rol semnificativ în acest miracol?
Cred că întregul lanț de aprovizionare este important. Industria germană de furnizori auto angajează aproximativ 300.000 de persoane. Avem multe întreprinderi mijlocii (IMM-uri) din industria germană, care fac investiții uriașe de la nivelul unu până la nivelul doi și așa mai departe. Este foarte importantă includerea industriei de furnizori și a startup-urilor în dialogul B2B din cadrul industriei transporturilor. De asemenea, dorim să construim întregul ecosistem de producție a vehiculelor.
Nimeni nu are un glob de cristal pentru a vedea ce se va întâmpla în viitor. Dar cum vedeți desfășurarea tranziției energetice în sectorul transporturilor? Vedeți o creștere constantă a volumelor mici, urmată de o creștere a cererii de camioane cu emisii zero la nivel european și global?
Trebuie să fim deschiși spre utilizarea celei mai bune tehnologii pentru fiecare aplicație și trebuie să oferim produse de transport neutre din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon peste tot în lume. Și există nevoi diferite pe piețe diferite. Aici, în Europa, discutăm cu politicienii pentru a găsi cele mai bune soluții neutre din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon – deoarece trebuie să ne concentrăm asupra unui întreg ecosistem și nu doar asupra unui produs individual.
Nu este responsabilitatea noastră să construim rețele electrice. Putem construi puncte de încărcare. Iar noi suntem foarte implicați în acest proces ca industrie. Unele companii investesc în rețele de încărcare sustenabile și adecvate, de exemplu Milence, un joint venture între Daimler Truck, grupul Traton și grupul Volvo. Dar avem nevoie, de asemenea, ca țările membre UE să investească în infrastructura de încărcare și în rețelele electrice. Fără acest întreg ecosistem, nu ne putem baza pe succesul produselor fantastice create de industria noastră.
Am văzut că industria este pregătită să livreze camioane electrice de top. Dar infrastructura publică de încărcare a camioanelor electrice trebuie încă să recupereze.
Da, este absolut necesară o infrastructură de încărcare. Altfel, nu ne putem atinge obiectivele. De asemenea, este necesară o extindere rapidă la nivel european a infrastructurii de realimentare cu hidrogen. Până în 2030, în Europa vor fi necesare aproximativ 2.000 de stații de realimentare cu hidrogen potrivite pentru camioane, cu o capacitate de aproximativ două tone de H2 pe zi. 15-20% dintre aceste stații de realimentare cu hidrogen sunt necesare în Germania (300-400).
Dar, așa cum am menționat deja, îmi pare rău să spun că fără rețelele electrice nu vom reuși. Acest lucru trebuie discutat în cadrul fiecărui stat membru. Cred că, până la urmă, noua Comisie Europeană trebuie să fie mai ambițioasă cu Regulamentul privind infrastructura pentru combustibili alternativi (AFIR). Trebuie să realizăm mult mai mult.